Anchete

EXCLUSIV! Cum s-a plimbat un leș de porc, de la Sălaj la Cluj, plin de Pestă Porcina, cu largul concurs al autorităților

Clujul este în pericol să își piardă porcii, după ce DSVSA Sălaj s-a debarasat de un porc mistreț infectat cu pestă porcină, transportându-l la Dej.

Pe 26 iulie, Fondul de Vânătoare Panic – Asociația Vânătorilor Meseș a raportat că au vânat un pui de mistreț în vârstă de trei luni, pentru că animalul era vizibil slăbit și rămânea în urma turmei. Imediat după, cei de la DSVSA Sălaj au fost anunțați și au dispus ambalarea cadavrului și transportarea acestuia în laboratorul instituției, de unde s-au recoltat probe pentru a vedea dacă este infectat cu Pesta Porcină Africană. Probele recoltate au fost trimise la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor(LSVSA) din Satu Mare, iar cadavrul porcului mistreț a început ”o călătorie prin țară”.

Din cauza incompetenței sau a neglijenței, cei din conducerea DSVSA Sălaj, în 27 iulie au dispus trimiterea cadavrului la Protan SA din Dej, singura firmă ce se ocupă cu eliminarea deșeurilor animale și incinerarea alimentelor necomestibile.  Fără a lua în considerare riscul ca porcul mistreț să fie infectat (deoarece nu aveau rezultatele analizelor),  ei de la DSVSA Sălaj au depozitat cadavrul împreună cu cele ale câinilor, porcilor domestici și câteva capete de ovine.

 

Doctorul Nicolae Lapoș, de la DSVSA Sălaj, susține că executivul instituției nu a gestionat  situația, conform procedurilor aflate în vigoare.

„Pentru că era suspiciunea ca acel cadavru să fie infectat cu Pesta Porcină Africană, trebuiau recoltate probele, iar porcul mistreț îngropat. Nu s-a respectat măsura prevăzută de normele în vigoare. S-a eliberat cerere de analiză pentru Laboratorul Sanitar Veterinar Zalău, de către doamna Rusu Ioana Cecilia, cu viza doctorului Bob Mircea, de la DSVSA Sălaj. Animalul a fost transportat la laborator. Nu știu cu ce vehicul. Trebuiau în mod special, luate măsuri de siguranță necesare sau îngroparea cadavrului. În schimb, s-a trimis cu cererea de analiză cu numărul 286 din 26.07.2018 schimb, au dus cadavrul întreg la laboratorul din Zalău, unde s-a întocmit cererea de analiză 15603 din aceeași dată, vizată de către directorul executiv, Adrian Mircea Martin.  Probele respective au fost trimise la laboratorul din Satu Mare. Cadavrul a fost trimis la Protan, deși nu avea voie să părăsească instituția, mai ales că în cadrul DSVSA Sălaj există un crematoriu cu o capacitate de aproximativ 30 de kilograme, pe 24 de ore. Cadavrul respectiv se putea incinera pe loc. Rezultate celor de la Satu Mare au fost că proba era pozitivă pentru virusul Pestei Porcine Africane. Proba a fost pozitivă. Deci era categoric interzisă deplasarea sau transportarea cadavrului la o unitate ca Protan Dej. Ori aici, exact așa s-a făcut. Mai mult, porcul a plecat de la Dej la Protan Codlea (n.red județul Brașov la 350 de kilometri de Cluj)”, explică dr. Nicolae Lapoș.

Prefectul din Sălaj: încă aștept explicații

Prefectul unui județ, are în astfel de situații funcția de președinte al Centrului Local de Combatere a Bolilor. De la anunțul oficial cum că România este afectată de Pesta Porcină Africană, toți prefecții au intrat în atribuții de colaborare cu directorii instituțiilor Sanitar Veterinare în vederea gestionării, în mod corect a infestarea cu Pesta Porcină Africană.

Însă, Florin Florian, prefectul județului susține că trimite întrebări către DSVSA Sălaj și nu primește răspunsuri.

„Referitor la cazul din 26, știu ceva despre acel mistreț, dar nu în mod oficial. Am cerut în scris să știu dacă s-au debarasat de mistrețul respectiv respectând formele legale. Știu că l-au transportat la Dej și mi-au spus că au procedat cum trebuia. Acum, sincer s-au cam încurcat în explicații. Nu prea se lega ce am înțeles eu că au făcut ei cu mistrețul acela infectat cu Pesta Porcină Africană. Aștept să îmi răspundă la solicitările făcute în scris și apoi voi sesiza Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și vedem ce se va decide”, explică prefectul județului Sălaj, Forin Florian.

Directorul DSVSA Sălaj: Dar, când duci probele la analiză, nu răspândești pesta? Numai noi suntem de vină?

La insistențele prefectului, directorul DSVSA Sălaj, a acceptat să vorbească despre cum a gestionat ”situația” din 26-27 iulie.

„S-au dispus toate măsurile generale și specifice. Primul focar a fost la Carastele, la doi porci mistreți găsiți morți. Ulterior în 26, din zona neafectată a județului Sălaj a fost vânat un mistreț. S-a ridicat cadavrul mistrețului respectiv și a fost dus la noi în laborator, vineri, 27 iulie. S-au recoltat probe și s-au trimis la Satu Mare. Era vineri, iar vinerea e ziua în care Laboratorul Sanitar veterinar are contract cu Protan Dej pentru toate subprodusele care rezultă din laborator, inclusiv acest pui de mistreț. Fiind vineri și venind mașina Protanului, toate produsele stocate au fost trimise la Protan cu certificat de subproduse cu gradul in de risc, cu mașină autorizată a Protanului, mașină dotată cu GPS, într-o unitate autorizată sanitar veterinar pentru a se putea efectua incinerarea, conform regulamentului 1-69. Ulterior, lunea am primit rezultatul că mistrețul a fost pozitiv pentru Pesta Porcină Africană, după ce a fost incendiat alături de celelalte animale. DSVSA Sălaj nu are incinerator propriu, iar conform regulamentului, subprodusele provenite din zona a trei, pot să meargă la Protan, cu mașini autorizate, spălate și fără oprire. Când am găsit porcii morți s-au recoltat probe, și s-a gestionat situația prin îngropare și ardere la fața locului, dar acum când a fost adus un mistreț suspect, l-am dus la Laboratorul Sanitar Veterinar. Nu aveam de unde să știm ce rezultat era. Dar când au dus proba la laborator, cu mașină de vânătoare, străbătând județul Sălaj, nu a fost pericol? Dacă ducem proba de la laboratorul din Sălaj la cel din Satu Mare, fără mașină autorizată, atunci nu punem în pericol (n.red răspândirea virusului)? Numai când dăm dispoziții să duc cadavrul cu mașină autorizată, atunci punem în pericol? Nu este nici un pericol” a explicat directorul DSVSA Sălaj, dr. Adrian Mircea Martin.

Cu toate că s-a justificat la telefon, povestea cu mistrețul infectat cu Pestă Porcină a fost acoperită de cei ce au luat deciziile fără să gândească ce pericol pot genera.

Pe certificatul de confirmare a existenței Pestei Porcine în județul Sălaj, semnăturile a două persoane, înlocuiesc responsabilitatea altor două.

Directorul Martin și dr. Flavius Tap au semnat și în locul directorului adjunct Laszlo Bacso și șefului SCOSA – dr. Todoruț Cosmin. Culmea, că acest raport arată că executivul instituție știa dă mistrețul era infectat cu Pesta Porcină Africană, cu aproape două zile înainte de rezultatele de la Satu Mare.

Certificatul este datat cu 31 iulie, iar buletinul de analize a fost întocmit în 1 august și eliberat în următoarea zi.

 

Alertă la Cluj

Ziar de Cluj a semnalat incidentul celor de la DSVSA Cluj. Directorul de la Cluj, Ioan Oleleu nu știa de incidentul provocat de cei de la Sălaj. După ce a verificat informațiile date de publicația noastră, Oleleu a dispus începerea unei anchete interne pentru a constata care  au fost consecințele incompetenței de la Sălaj.

„În momentul de față se derulează o anchetă. S-a constituit o echipă ce se ocupă de cercetările pe marginea acestui incident. Măsurile le vom comunica în perioada imediat următoare. Se vor verifica condițiile de bio-securitate, modul de ecarisare și toate măsurile legale vor fi luate. Deocamdată nu doresc să vorbesc despre riscuri. Așteptăm rezultatele anchetei. Până nu vedem care este situația reală nu pot decât să spun că vom aplica măsurile legale care se impun”,  a explicat Ioan Oleleu.

 

Bucureștiul, mai incompetent decât Sălajul

Chiar dacă prefectul județului Sălaj a preferat să aștepte un răspuns în scris prin care DSVSA să îi spună că au procedat corect, pe 7 august, dr. Nicolae Lapoș a făcut o sesizare către ANSVSA București prin care le solicita acestora să verifice dacă s-a procedat corect în cazul mistrețului incinerat inadecvat. Însă, cei de la ANSVSA București nu au făcut nimic în această privință,  nici măcar nu au alertat județele Cluj, Alba Iulia, Sibiu și Brașov prin care a circulat cadavrul infectat al mistrețului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *