Justitie

EXCLUSIV! Costel Corduneanu, condamnat anul acesta la Curtea de Apel Cluj, eliberat aseară din penitenciar! PRIMELE dezvăluiri despre întregul proces și ieșirea în libertate

Costel Corduneanu a fost eliberat aseară din penitenciar, după ce Curtea de Apel Cluj l-a condamnat la începutul anului la trei ani de închisoare, din pricina faptului că a executat peste 600 de zile din pedeapsă. Contactat telefonic, avocatul acestuia, specialistul în penal Alexandru Rîşniţă a vorbit despre eliberarea lui Costel Corduneanu şi ce a însemnat acest dosar în care erau cuprinşi mai mulţi membri din clan, care a fost considerat ca fiind o lovitură grea în lumea interlopă, care s-a spulberat cu o majoritate de achitări pe faptele imputate de procurori. 

„Dl. Corduneanu a fost încarcerat pe 30.01.2020, iar fracția minimă pentru a fi eligibil de liberare condiționată era de 730 de zile, iar dânsul executase 685 de zile în arest preventiv (notă: a fost achitat pentru toate acuzațiile ce au atras arestarea sa), așa încât fracția o avea îndeplinită încă din luna martie, 2020. Desigur, fiind perceput drept „castana fierbinte” a ANP-ului, dl. Corduneanu a fost mutat succesiv între penitenciare, fiecare încercând (probabil) să paseze altei unități responsabilitatea luării unei decizii privind liberarea acestuia. Argumentele principale uzitate de către organele judiciare în susținerea respingerii cererii de liberare condiționată au fost următoarele (1) antecedentele penale (2) lipsa angrenării în activități lucrative sau educaționale. Desigur, la o analiza atentă se putea observa evidentul caracter steril al acestor argumente în raport de datele concrete ale speței. Astfel, antecedența penală a dlui. Corduneanu a constat într-o condamnare la nivelul anului 2001, pentru o faptă săvârșită în 1999. Pentru a percepe mai bine timpul scurs de la data săvârșirii acelei infracțiuni, amintesc faptul că premierul României la acel moment era Radu Vasile, NATO bombarda teritoriul Yugoslav, Manchester United câștiga Champions League prin golul lui Teddy Sheringham, iar piesa anului era CHER- „Believe”. Am indicat aceste repere pentru ca fiecare cititor să aibă posibilitatea de a empatiza și de a realiza faptul că au trecut 2 aproape 22 de ani de atunci. Demersul imaginativ pe care îl propun este următorul, să ne gândim fiecare dintre noi ce făceam acum 22 de ani, iar în raport de concluzia introspecției să ne întrebăm, retoric desigur, dacă în raport de conduita fiecăruia dintre noi de la acel moment, s-ar impune să fim astăzi reeducați într-un fel sau altul. Finalmente, cred că timpul, în cursa lui imensă, descoperă tot ceea ce era ascuns și acoperă tot ceea ce era descoperit. Mai departe, legat de lipsa angrenări în activități sportive sau educaționale, există trei contraargumente imbatabile. În primul rând, trebuie observat că dl. Corduneanu a executat 2 ani din pedeapsă în stare arest preventiv, timp în care nu a avut posibilitatea concretă de a se angrena în asemenea activități, în al doilea rând, perioada executată efectiv s-a suprapus stării de urgență și ulterior stării de alertă, timp în care cadența acestor activități a fost decimată, iar în al treilea rând, starea de sănătate a dlui. Corduneanu îl face inapt pentru muncă”, explică Alexandru Rîșniță. 

Întrebat care a fost punctul culminant din întregul proces în care au fost incluși liderii familiei Corduneanu, apărătorul susține că nu se poate raporta doar la un episod, dosarul fiind unul controversat încă din faza de urmărire penală. 

„Referitor la părerea mea legată de un eventual „punct culminant” al acestui proces, vă mărturisesc faptul că întreg dosarul s-a derulat precum un rollercoaster emoțional, în principal pentru inculpați, însă într-o oarecare măsură și pentru apărători. Au fost mai multe momente importante pentru apărare, (1) repunerea pe rol din fața Tribunalului Maramureș pentru verificarea identități reale ale martorilor protejați, demers finalizat prin excluderea în totalitate a acestor declarații, (2) constatarea imixtiunii SRI în activitatea de urmărire penală, consecința fiind excluderea masivă a probelor astfel obținute (3) schimbarea încadrării juridice și (4) într-o ultimă fază – așteptarea soluției definitive”, mai explică acesta.  

De asemenea, avocatul susține că liderul familiei Corduneanu a ”trăit” întregul proces în poziție de ”stat în alarmă”, considerând-o mai rea decât o bătaie propriu-zisă. Cât despre planurile de viitor, Costel Corduneanu susține că vrea să își petreacă timpul cu familia și să stea cât mai departe de instanțele de judecată. 

„„Cum a trăit clientul meu derularea procesului”, într-o încercare de a-l parafraza voi spune că a „stat în alarmă” – „alarma e mai rea decât bătaia”, susținea mereu dl. Corduneanu când îi comunicam faptul că s-a amânat iarăși pronunțarea. Ulterior, procesul de încarcerare și liberare a fost unul deosebit de greoi, din cauza faptului că dl. Corduneanu a fost mutat succesiv între Penitenciare. După o perindare între 3 penitenciare din zona Moldovei, dl. Corduneanu a ajuns să fie transferat la Severin, poate cel mai îndepărtat penitenciar de municipiul Iași, cu mențiunea „transfer la cerere” (nu știm a cui cerere, sincer, a lui sigur nu). Ulterior, cu o zi înainte de a intra în comisia de eliberare de la Severin, acesta a fost transferat, din nou, la Penitenciarul Târgu-Mureș, de unde a și fost eliberat pe data de 16.09.2020. Cu privire la ultima interpelare legată de anumite aspecte personale, cum ar fi planurile de viitor ale dlui. Corduneanu, ceea ce vă pot spune este că acesta va sta împreună cu familia sa și se va ocupa de educația celor 3 copii minori. Am convingerea intimă că dl. Corduneanu nu va mai avea vreodată contact cu instanțele de judecată.” 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *