Din oras

EXCLUSIV: Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, despre investigatia asupra firmei DIFERIT SRL: "Pana acum, nicio firma din cele vizate nu si-a aratat disponibilitatea de a colabora pentru a scapa de amenda"

Consiliul Concurentei investigheaza patru companii, Diferit SRL, Athos Com SRL, Ritorsa Trans SRL si Selina SRL, pentru posibile intelgeri in cadrul licitatiilor publice organizate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA (in prezent Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere din Romania – CNAIR). Licitatiile au avut in vedere atribuirea serviciilor de intretinere curenta pe timp de iarna a drumurilor nationale si autostrazilor aflate in administrarea Directiei Regionale Drumuri si Poduri Cluj, pentru perioada 2013-2015, situatii sesizate in Raportul Curtii de Conturi si despre care Ziar de Cluj a scris in repetate randuri.

In acest articol, Ziar de Cluj va prezinta in exclusivitate si o declaratie a lui Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, care intareste comunicatul de azi.

Bogdan Chirițoiu sustine ca licitațiile suspicionate nu au avut loc la sediul DRDP Cluj, ci la București. Interesant este si faptul ca presedintele Consiliului Concurentei sustine ca sesizarea provine in urma sesizarilor facute de presa:

„E rezultatul unei analize pe care am făcut-o noi pentru că, într-adevăr, au fost semnale în presă și atunci ne-am apucat și am analizat mai multe licitații derulate în perioada respectivă. Nu ne-am uitat în perioada 2013-2015, ci în cursul anului 2016 a avut loc analiza. Și am considerat acum că avem suficiente indicii ca să deschidem o investigație și să obținem mandatul judecătoresc ca să facem inspecțiile la sediile companiilor.

Au fost semnale în presă, nu pot să vă spun acuma de unde, dar știu că la vremea respectivă au fost discuții în presă și atunci am hotărât să facem această monitorizare a licitațiilor, dar repet, nu numai din zona dumneavoastră, din zona Cluj, ci și în celelalte zone din țară. Dacă, știu eu, vom avea suficiente indicii, vom deschide și alte investigații. Dar momentan cu asta am pornit și evident nu o să vă spunem niciodată unde vom merge în control în viitor. Dar vă anunțăm prompt după ce facem inspecțiile, anunțăm totdeauna investigațiile deschise. Dar, repet, după ce facem inspecțiile ca să avem o șansă să îi luăm prin surprindere, să găsim documente, să nu poată să ascundă documente”, spune seful Consiliului.

 

Potrivit acestuia, DRDP Cluj nu este parte din anchetă: „Ce investigăm sunt numai companiile, nu și organizatorii. Companiile participante la licitație, dar nu și cei care organizează licitația. Dacă vom avea indicii în privința asta, că sunt probleme  la organizarea licitației, le vom transmite către alte instituții. Nu sunt de resortul nostru. Pe noi ne interesează comportamentul participanților la licitații.

Nu înștiințăm pe nimeni de anchetele noastre, cu excepția instanței, prin care trebuie să îi cerem judecătorului mandatul. Dar nu informăm pe nimeni pentru că ar crește riscul să fie scurgere de informații, să fie preveniți. Nu pun răul înainte, nu suspectăm pe nimeni că nu-i de bună credință, dar cred că e o practică prudentă să nu spui nimănui ce investigații deschizi”, a mai spus Bogdan Chiritoiu, care a mai adaugat ca, pana acum, niciuna dintre companii nu și-a arătat disponibilitatea de a colabora cu Consiliul pentru a scăpa de amendă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *