Anchete

EXCLUSIV – Bătălie politică și de business pentru concesiunea controversată a Băilor Cojocna, a căror deschidere este incertă anul acesta

Băile Cojocna, închise acum, pe timp de pandemie, se scaldă în lupte politice și de business, unii consilieri locali ai comunei Cojocna și oameni de afaceri aducând grave acuzații primarului Teodor Bucur. De soarta acestor lupte depinde viitorul Băilor Cojocna, pentru că cel care va câștiga concesiunea băilor „va sfinți” locul pentru următorii ani. În funcție de buna sau de proasta gestionare a patrimoniului primit în concesiune, noi, cu toții, vom beneficia sau nu de condiții bune când vom merge vara la Cojocna.

Concesionarea terenurilor și a clădirilor din incinta Băilor Cojocna, prin încredințare directă, societății Băi Cojocna SRL, pentru o perioadă de 2 ani, în schimbul unei redevențe de 25 085 lei/an, a ajuns luna trecută pe masa consilierilor locali din comună.

Proiectul a fost respins la limită, lipsindu-i doar un vot pentru a fi aprobat, și a reaprins un conflict mai vechi între primarul comunei, Teodor Bucur, și unii consilieri locali și oameni de afaceri care ar oferi sume mai mari pentru concesionarea băilor. În timp ce primarul afirmă că nimeni nu ar da o redevență mai mare, acum, pe timp de pandemie, când veniturile Băilor Cojocna sunt incerte, adversarii săi afirmă că oferte mult mai avantajoase financiar pentru bugetul comunei există, însă primarul ar vrea să atribuie concesiunea actualului admistrator al Băi Cojocna SRL, Timofte Dorel, directorul  societății fiind Demian Cristian, cumnatul edilului.

Cei care contestă concesiunea prin încredințare directă spun că redevența oferită acum este prea mică pentru veniturile care se pot obține prin administrarea Băilor Cojocna, numai închirierea spațiilor aducând firmei concesionare peste 70 000 de lei sau încasările dintr-un singur weekend depășind infima redevență, existând oameni de afaceri care ar oferi și de 20 de ori mai mult.  

„Proiectul de hotărâre a picat, dar îl bagă la fiecare ședință”

Czuli Eugen, consilier local al comunei Cojocna, din partea Partidei Romilor, a explicat, pentru Ziar de Cluj:

„Proiectul de hotărâre a picat, dar îl bagă la fiecare ședință, luna anterioară a fost la 15 000, acum a băgat la 25 000, luna viitoare nu știu la cât bagă… Este cine dă 300 de milioane acuma, dacă se face. Sunt mai mulți care vor concesiunea, numai ei fac pe ascuns. Eu știu doi care vor.

Sunt câțiva consilieri care sunt unși cu ei, au copii, au rudele angajate acolo, numai că ridică mâna pentru el!

Ei fac încredințare directă, nu anunță licitație, nu anunță nimic! Acum, 25 000 de lei, când într-un singur weekend se fac 100 000! Sunt care vor să ia în concesiune, acum le dau banii, dacă fac licitație publică, sunt mai mulți! Remus Beldean, fostul administrator, a oferit 3 miliarde și nu au vrut să îi dea! Dacă el dă 3 miliarde, el știe de ce dă 3 miliarde, nu?! Și mai este cineva, un om de afaceri din Cluj. Dacă s-ar face o licitație publică și s-ar anunța, nu 10 ar fi, poate cu sutele ar fi ofertanți, pentru că acolo un bilet la intrare e 10 lei și, într-un weekend, când e vreme bună, vin câte 5-6000 de oameni. Acum, într-adevăr, nu se știe ce va fi, dar, o lună de zile anul acesta dacă merge, numai luna august! Acolo sunt și băi calde, și acolo se fac bani! Sunt care se bagă acum, ar fi care le-ar concesiona pe 40 de ani, să dea în fiecare an suma de 100 000 de euro, numai să le concesioneze pe mai mulți ani, pe 20, pe 40.

Primarul acesta a delapidat Casa de Pensii, are poprire pe salariu de 30%. Cumnatul primarului este angajat la SC Băi Cojocna ca director. Este soțul surorii primarului și sunt angajați acolo 3 dintr-o familie, pe cele mai mari posturi, vă dați seama că nu sunt angajați pe salariul minim pe economie! Tatăl și doi băieți, copiii directorului. Și la contabilitate e angajat tot om de-al lor, Timofte a fost lider de sindicat la Combinatul Clujana și au adus tot sindicatul de la Clujana în Primăria Cojocna, să dirijeze tot!

Asta-i oferta de anul trecut, care nu a trecut de Consiliu, de 300 000 RON:

Și a ramas cea de 15000 ron.”

„Sunt interese, asta e! Cumnatul lui e acolo, practic e familia acolo”

Marius Pălăcean, cel care a depus anul trecut proiectul pentru concesionarea Băilor Cojocna pentru 300 000 de lei a declarat, pentru Ziar de Cluj:

„Urmează, în ședința care vine, să pună din nou proiectul pentru concesiune. Ar fi oferte, bănuiesc că or să vină și proiecte în ședință, propuneri pentru sume mari. Ei vor să îl dea, să îl concesioneze iarăși, acuma urma numai pe doi ani, în ultima ședință, pentru 25 000 de lei, în condițiile în care reînchiriază spațiul cu 70-80 000 de lei.

Eu am avut anul trecut o propunere mult mai bună;  am dublat suma acum, de exemplu, în ședință. Cereau 25 000, am zis că am posibilitate pentru 50 000, oricum e mai mult decât 25 000. Or să fie în ședința următoare depuse cel puțin două sau trei oferte, pentru o sumă, o redevență mai mare.

Ideea e că nu s-a vrut nici anul trecut și, după cum am văzut, nici anul acesta. Sunt interese, asta e! Cumnatul lui e acolo, practic e familia acolo. Dar ei au primit și 200 000, majorare de capital, la unitate. Urmau să o dea înapoi, nu au dat-o. Anul trecut au intrat 15 000 de lei din redevență în condițiile în care numai spațiile interioare, o parte din ele au fost închiriate cu peste 70 000.

Or să fie oferte net superioare în următoarea ședință, bănuiesc că și la 300 000 or să fie iarăși. O să așteptăm ședința următoare. Am propus să se facă o licitație. Nici asta nu au vrut. Puneți la licitație, anunțăm cu o lună înainte, că oricum nu se deschide mai repede de 1 iunie, facem o licitație și vedem cea mai bună ofertă!”

Punctul de vedere al primarului comunei Cojocna

Cojocna are singurul primar țărănist din Ardeal, Teodor Bucur candidând în 2016 din partea PNȚCD. În anul 2014, primarul a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru infracțiunea de complicitate la înșelăciune, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, într-un caz de fraudare a bugetului Casei de Pensii, conform Monitorul de Cluj.

Totuși, Teodor Bucur a candidat la Primăria comunei și a câștigat. o lună mai târziu, însă a fost demis din funcție de către prefectul de atunci, Gheorghe Vușcan.Candidatura a fost posibilă deoarece, pe durata suspendării executării pedepsei, a fost suspendată și pedeapsa accesorie a interzicerii unor drepturi, cum este cel de a fi ales în funcții publice. Bucur a anulat însă actul de demitere în instanță și, pe deasupra, a primit și daune morale de 5.000 de lei pe motiv că, în perioada cât nu a mai fost primar, „a fost supărat, deprimat, retras, că îi era rușine să iasă în colectivitate”, potrivit motivării Tribunalului Cluj.

Primarul a fost recent trimis din nou în judecată, fiind acuzat că ar fi delapidat instituția pe care o conduce. Mai multe detalii, aici.

Ziar de Cluj l-a contactat pe primarul Teodor Bucur, care ne-a oferit punctul său de vedere în privința controversatului proiect de hotărâre pentru concesiunea băilor:

 „Nu a ieșit în Consiliul Local pentru că s-a pierdut la un vot diferență. De fapt, Consiliul Local hotărăște, că ei sunt acționari.

La vechiul administrator s-a concesionat pe 3 ani de zile și unul dintre consilieri, Toșa Costan, a cerut micșorare, de la 10 000 de lei, la 8 000 de lei. Acum problema este că, în acest an, cu epidemia COVID, s-ar putea nici măcar o lună să nu avem de sezon. Bine ar fi să fie 2 luni de sezon, dar asta nu se știe cum va fi!

Administratorul merge acum pe administrație, nu are ce face! Nu poți să lași patrimoniul, care e al comunei. Concesiunea ne-a impus-o Curtea de Conturi, nu e inițiativa primarului. Vechea concesiune a expirat anul trecut în septembrie și acum, ca să intri în legalitate la cerințele Curții de Conturi, trebuie să faci o concesiune, că o faci pe un an, pe doi, asta hotărăște Consiliul. Administratorul e pus pe 4 ani, pe un contract de mandat. Lui, la anul în septembrie, i se termină mandatul.

Trebuie pază acolo, au intrat și au devastat copiii pe terenurile de fotbal, care sunt cumpărate pe fonduri europene.

Eu nu pot să iau în calcul alte oferte de concesiune pentru că nu s-a lăsat nimic în scris la noi la Primărie. Nu pot să știu pe povești. Dar trebuie să fim obiectivi. Dacă anul trecut a fost, din partea unui patron, să vină cu o asemenea ofertă, cine vine acum, în timp de coronavirus, să zică, uite, îți dau atâta pe an?! Cine vine? Nu vine nimeni! Acuma nu poți să faci o licitație, nu poți să faci nimic, că nu mai vine nimeni!

Proiectul de hotărâre a fost pe doi ani, acum, dacă a picat, decide Consiliul Local la o altă ședință. La ora actuală, administratorul care administrează băile mi-a plătit toți banii la Primărie, și ce a rămas de la vechiul administrator a plătit redevență, a plătit impozitele și taxele cu penalități, le-a plătit la zi pe ultimii doi ani, că nu erau plătite, anul trecut ne-a dat la Consiliul Local cam 150 000 de lei. Și a investit tot 150 000 de lei. Eu cum pot să zic acuma, domnule, nu ți-ai făcut treaba, dacă mie mi-a plătit ce a avut de plătit, la zi! Și, în plus, a mai făcut și investiții! Acum iar vrea să facă investiții din fondurile lor, ale SC Băi Cojocna, eu nu le-am dat niciun leu! Le-am spus să nu facă deocamdată! Eu ce bani am dat, majorare de capital, cand a preluat de la vechea conducere noul administrator, i-am dat 200 000 de lei pentru că era în debite cu 750 000 de lei. 150 000 de lei a fost un furt care, de 2 ani de zile stă și stagnează dosarul la Poliția din Apahida, plus au mai fost 350 000 de lei debite la furnizori, nu s-a plătit la zi gazul metan, gunoiul, au venit să le taie apa, gazul, plus la Finanțe pentru 219 000 de lei s-a făcut eșalonare pe 5 ani de zile. Și a rămas în cârca noului administrator.

Eu am directivă de la Curtea de Conturi să fac concesiune, am recomandarea lor!  Dacă eu nu fac asta și nu pun în proiect către Consiliul Local, orice se întâmplă, un prejudiciu societății, răspunde primarul. Dacă Consiliul Local nu vrea să aprobe, vor răspunde ei penal! După Codul Nou Administrativ, nu mai răspunde numai primarul penal, răspunde și viceprimarul, și consilierii locali, și funcționarii publici, și contractualii, toți răspundem penal!

Dacă se va introduce Ratuc-ul după ce scăpăm de COVID și vin clujenii la Băile Cojocna, atunci eu ce pot să fac la ora actuală, să nu încurajez, să nu aplic concesiunea, ca, dacă sunt spații în incinta băilor de închiriat, administratorul să nu aibă responsabilitatea închirierii spațiilor? Dacă stăm și le lăsăm goale, nu ne aduc niciun venit societății! Așa măcar vine un venit în plus societății, care se va asigura pentru salarizările personalului de acolo, pentru că deocamdată personalul, în afară de administrator, sunt în șomaj tehnic.

Sunt 13 consilieri locali și 8 partide politice, în politică trebuie să fii pragmatic, să negociezi, că așa e politica! Ultimul proiect de hotărâre a picat la 6 voturi. Procedura legal îndeplinită e să ai măcar o majoritate simplă, măcar 7 voturi. Dacă nu ai avut numai 6 voturi, nu putem discuta de o hotărâre care nu a trecut! Consilierii știu bine că nu a trecut, că nu s-a votat!

Acum problema este că administratorul trebuie să dea spațiile în chirie ca să poată să își scoată un bănuț în plus, chiar dacă nu o să fie un sezon ca în anii trecuți! Poate să fie și secetă! Dacă COVID-ul nu o să ne permită să vină oameni la Cojocna, ce facem? Sau o să ne permită în condiții de DSP, să păstrezi distanța de 2 metri, să ai mască pe figură, deci sunt niște condiții pe care trebuie să le îndeplinești! Și atunci trebuie să angajezi pază proprie ca să îndeplinești aceste condiții. Dacă nu ai o pază proprie, încalci condițiile și atunci automat vine Poliția sau Jandarmeria și îți dă amendă că nu te-ai conformat cerințelor.

Cu cât se face mai repede concesiunea, cu atâta e în beneficiul societății și a Comunei Cojocna, atât al localnicilor, cât și al turiștilor! Dacă facem ceva, facem pentru clujeni. Acum, de exemplu, am rezolvat apa caldă la dușuri, că aveam tot timpul reclamații că era apa rece.

Fără concesiune poate să funcționeze, dar nu poate avea administratorul niște puteri depline, să și le asume. Eu, la Primărie, administrez comuna, el administrează SC Băi Cojocna. Și acum, de exemplu, fac pază prin rotație! Și administratorul face pază, ca să nu invadeze copiii cu fotbalul, să nu se distrugă bunurile comunei, mai ales cele care sunt și pe fonduri europene. Acum, cei care sunt în șomaj tehnic, care sunt plătiți cu 75% de către Guvern, au un contract de voluntariat, ca să fie în legalitate, să poată păzi aceste bunuri. Dacă era votată concesiunea, administratorul putea să angajeze o firmă de pază, să poată să administreze.

De unde să știm noi ce sezon va fi acum? În loc de 2000 de oameni pe zi, pot să vină numai 200! Și, atunci, nu mai poți să pretinzi că va fi un capital economic ca anul trecut sau ca acum 2 ani. Până acum s-a lucrat pentru pierderile pe care le-a făcut fostul administrator.

Nu există cerere scrisă că ar fi o altă firmă doritoare pentru așa ceva, numai povești! A fost o cerere scrisă la Consiliul Local, dar nu s-a dat denumirea firmei, numai că ar fi interesată o firmă să plătească, asta a fost acum doi ani, nu acum! Dar nu poți compara sezonul de acum doi ani cu sezonul de acum. Eu mă gândesc să nu ajungem în situația să nu aibă bani pentru pază că, fiind vară, copiii tot vor intra în incinta băilor, dacă nu vom avea pază! Administratorul o să spună, eu angajam pază, dar eu nu am concesiune. Consilierii să nu aibă impresia că nu vor avea nicio răspundere, nicio responsabilitate! După Noul Cod Administrativ, răspund penal fără probleme!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *