In vizor

EXCLUSIV: Arestul IPJ Cluj se muta in cladirea Jandarmeriei de pe strada Pitesti

Dupa ce patru detinuti periculosi au evadat din arestul IPJ Cluj in luna ianuarie a acestui an si dupa ce mai multe persoane private de libertate au reclamat inclusiv la CEDO conditiile mizerabile de detentie din subsolul cladirii de pe strada Traian, Politia a gasit, in sfarsit, un nou sediu pentru Centrul de Retinere si Arestare Preventiva. Acesta va fi mutat intr-o cladire a Inspectoratului Judetean de Jandarmi Cluj, de pe strada Pitesti.

Potrivit informatiilor Ziar de Cluj, Centrul de Retinere si Arestare Preventiva va fi mutat cat mai curand pe strada Pitesti, intr-una dintre cladirile Inspectoratului Judetean de Jandarmi Cluj, iar procedurile de aprobare ale acestui au fost facute inca de anul trecut. Informatia a fost confirmata de reprezentantii IPJ Cluj.

“In cursul anului trecut a fost identificat un imobil situat in municipiul Cluj-Napoca, care ar putea fi utilizat pentru amenajarea supraterana la standarde europene a Centrului de Retinere si Arestare Preventiva. S-a obtinut aprobare de la esaloanele superioare pentru cedarea-primirea spatiului identificat si s-a incheiat un protocol in acest sens. In prezent, este in derulare un proces de avizare al acestui proiect”, a declarat Carmen Jucan, purtator de cuvant al IPJ Cluj.

Viitorul sediu al centrului de retinere are 40 de camere, iar in anii ’70 a avut aceeasi destinatie, de penitenciar. In ultima peioada, aici au functionat o parte dintre structurile operative ale IJJ Cluj.

Deocamdata, nu se cunosc costurile de amenajare pentru viitorul centru de retinere. Cert este ca spatiul va fi preluat de la IJJ Cluj, de catre IPJ Cluj, printr-o Hotarare de Guvern. In acest moment, proiectul este in analiza la Directia Generala Juridica a Ministerului Afacerilor Interne.

Conditiile foarte proaste oferite de Centrul de Retinere si Arestare Preventiva din subsolul cladirii IPJ Cluj, de pe strada Traian, au fost descrise inclusiv intr-un raport al Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – comitetul Helsinki.

“Conditiile de detentie regasite in CRAP Cluj incalca in mod vadit standardele internationale pe care statul roman s-a angajat sa le respecte. Camerele nu au ferestre si nici bec in interior, consecinta fiind aceea ca sunt mereu intunecate si fara suficient aer respirabil. Aceste aspecte sunt accentuate si de situarea centrului in demisolul cladirii IPJ; in plus, podeaua si peretii sunt tot timpul umede de la apa infiltrata cu usurinta datorita apropierii de canalizare. Conducerea a recunoscut conditiile improprii de detentie din arest si a afirmat ca s-au facut mai multe demersuri pentru inchiderea acestui centru, dar fara niciun rezultat. De asemenea, nici recompartimentarea nu a fost posibila pentru ca structura cladirii nu o permite. Lipsa fondurilor este principalul motiv invocat de IGPR la cererea conducerii CRAP Cluj de mutare a acestuia intr-un alt spațiu. Conducerea a mai spus ca o solutie ar fi si atragerea de fonduri europene pentru construirea unui sediu nou”, sunt cateva dintre concluziile raportului intocmit in 2013.

Totusi, reprezentantii IPJ Cluj au sustinut, de curand, ca in 2014 s-au realizat mai multe lucrari pentru imbunatatirea conditiilor de detentie, printre care amenajarea unui spatiu cu dispozitiv de separare pentru acordarea dreptului de vizita si au fost amenajate spatii de recreere pentru persoanele private de libertate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *