Prima zi de referendum nu a fost lipsită de incidente. Excesul de zel și servilismul față de ,,ăi mai mari” duc la scene demne de scrierile lui Caragiale. Mai grav e că se încalcă și legea, în același timp. În școala gimnazială ,,Octavian Goga” din Mănăștur, legea și regulile pentru buna desfășurare a referendumului sunt dictate de către un mecanic.
În această dimineață, la ora 07:16, reporterii NCN au fost împiedicați să intre în secțiile de votare din școală, deși aveau acreditare de la Autoritatea Electorală Permanentă. ,,Pe aici presa nu trece”, pare să fie dictonul paznicului instituției care ne-a condus pe hol, apoi ne-a împiedicat să intrăm în vreuna din secții. Mai mult, a chemat în ajutor și mecanicul școlii.

Mai grav e că toată tărășenia s-a petrecut sub ochii unui polițist, care nu a intervenit pentru a opri excesul de zel al angajaților școlii. Fie nu cunoștea legislația, fie era ,,subordonat” mecanicului. Cert e că paznicul și omul legii au repetat obsesiv după mecanic că doar directorul ,,taie și spânzură” în școală. Acreditările jurnaliștilor, emise de un for superior, nu au nicio valoare.
După minute bune de discuții, concluzia a fost aceeași. Putem să plimbăm ursul, mai bine zis camera pe afară, sau să așteptăm până la o oră rezonabilă la care directorul să poată fi deranjat din somnic. Nimeni nu l-a sunat în prezența noastră, deși paznicul, polițistul și mecanicul se îmbiau unul pe altul la acest demers. În final, am plecat să filmăm la o altă școală, iar după o oră, când ne-am întors la secțiile de votare păzite de mecanicul care ne-a oferit o lecție de servilism, ,,domn director” a binevoit să își dea așa-zisul aviz. De care oricum nu aveam nevoie pentru a ne face munca.
Ce riscă protagoniștii din această ,,piesă”?
,,Refuzul de a permite accesul în secția de votare a persoanelor acreditate pentru a asista la desfășurarea operațiunilor electorale constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.500 de lei la 4.500 de lei”. Persoanele acreditate pot asista la operațiunile electorale în ziua votării, începând cu ora 06:00 și până la terminarea procesului electoral, până se semnează practic procesul verbal de constatare a rezultatelor votării, asta înseamnă până duminică la ora 21:00”, a declarat Cătălin Croitoru, purtător de cuvânt Instituția Prefectului Cluj.
Ziar de Cluj și NCN va sesiza în acest caz Biroul Electoral Județean Cluj.