In vizor

Europarlamentarul Daniel Buda solicită intervenția de urgență a președintelui Comisiei Europene în vederea soluționării problemelor cu care se confruntă sectorul cercetării din România

Universitatea Babeş-Bolyai a formulat, în data de 7 noiembrie 2016, o scrisoare deschisă adresată Preşedintelui României, Premierului României şi europarlamentarilor români din Parlamentul European, cu privire la finanţarea şi susţinerea activităţilor de cercetare, în numele şi pentru păstrarea competitivităţii academice româneşti.

Conform acestei scrisori deschise, „în trecut, competiţiile academice organizate la nivelul Comisiei Europene (de ex. în Programul Cadru 7/FP7) au pornit de la principiul echitabil, după care cei care câştigă într-un program să se bucure de aceleaşi beneficii, indiferent de unde provin (ex. vestul sau estul Europei). Într-adevăr, aria internaţională a cercetării şi educaţiei este una globalizată, astfel încât cheltuielile academice în cercetarea de vârf (de ex. preţurile cărţilor, taxele la conferinţe şi cursurile de formare etc.) sunt aceleaşi.

Contractul cadru folosit în programul Orizont 2020 a venit cu precizarea neechitabilă ca salariile din granturile câştigate prin competiţie la nivel european să se raporteze la funcţia de bază a cadrului didactic/de cercetare (interpretare coroborată şi de răspunsul ANCSI nr. 3659/29.09.2016 la adresa transmisă de UBB în luna iulie 2016, prin care se solicita clarificarea articolelor Contractului cadru). În consecinţă, veniturile din granturile europene se reduc drastic (de ex. până la 31 RON/oră pentru un profesor din UBB şi 15 RON/oră pentru un lector din UBB). Altfel spus, deşi câştigăm aceeaşi competiţie, calitatea aurului din medaliile primite este diferită! Atenţie, nu vorbim aici de fondurile europene structurale şi de coeziune, unde scopul nu este în primul rând susţinerea excelenţei, ci a dezvoltării, iar competiţia se organizează în ţară şi, aşadar, este normal să se încadreze la referinţele financiare locale. Vorbim despre competiţii care îşi propun să susţină excelenţa şi competitivitatea, organizate prin unităţi ale Comisiei Europene şi al căror discurs public sugerează că toţi câştigătorii sunt trataţi similar, ca europeni.

Schimbarea din programul Orizont 2020 are trei consecinţe nefaste, cu efect imediat asupra mediului academic românesc:

•    Cadrele didactice/cercetătorii cu granturi în derulare doresc să le mute la universităţi din vestul Europei;
•    Cadrele didactice/cercetătorii care au câştigat granturi europene nu doresc să le contracteze şi/sau caută să le mute în vestul Europei;
•    Cadrele didactice/cercetătorii performanţi din universităţile româneşti aplică în competiţii europene prin universităţi din vestul Europei.
    
Asistăm aşadar la un fenomen de brain drain („migrare a creierelor”), iar în aceste condiţii nu mai poate să fie vorba de reducerea inegalităților la nivel european, ci, dimpotrivă, de accentuarea lor.”

Europarlamentarul Daniel Buda este singurul care, până la această oră, a avut o reacție la solicitarea Ziar de Cluj

Ziar de Cluj a trimis solicitări către toate facultățile din cadrul UBB, pentru a îi întreba pe reprezentanții acestora dacă și cum se reflectă la nivelul fiecărei facultăți aceste inechități enunțate în scrisoarea deschisă a UBB, care sunt granturile europene în care sunt implicate cadrele didactice/ cercetătorii din fiecare facultate și modul în care noile reglementări vor afecta procesul de cercetare derulat în cadrul fiecărei facultăți, dacă cadrele didactice/ cercetătorii cu granturi în derulare doresc să le mute la universități din vestul Europei, dacă cei care au câștigat granturi europene nu mai doresc să le contracteze sau dacă au tendința de a aplica cu precădere în competiții europene prin universități din vestul Europei, dacă noile reglementări au dus sau vor duce la un fenomen de ”brain draining” și la accentuarea inegalităților la nivel european.

De asemenea, Ziar de Cluj a trimis textul scrisorii deschise și europarlamentarilor Daniel Buda și Norica Nicolai pentru a îi întreba cum comentează problemele anunțate în scrisoarea deschisă a UBB și care sunt demersurile pe care, în calitate de europarlamentari, doresc să le întreprindă pentru rezolvarea acestei probleme.

Singurul care a răspuns solicitării Ziar de Cluj, până la ora publicării acestui material, a fost europarlamentarul Daniel Buda, care a trimis o scrisoare Comisiei Europene, în atenția domnului președinte, Jean-Claude Juncker, adresă redactată în calitate de membru al Parlamentului European și al Grupului PPE, solicitându-i președintelui Juncker ca, în virtutea prerogativelor pe care acesta le deține și în calitate de reprezentant al Comisiei și de garant al tratatelor, să ia toate măsurile care se impun în vederea soluționării problemelor cu care se confruntă sectorul cercetării din România, dar și din alte state din Estul Europei:

Europarlamentarul Daniel Buda i-a transmis președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, problemele semnalate în scrisoarea deschisă a UBB, apreciind că se impune de urgență intervenția președintelui Juncker „în vederea înlăturării acestei inechități care desparte valorile și unitatea europeană”, prezentându-i și soluțiile propuse de către semnatarii scrisorii redactate de către UBB:

„Acordarea unei derogări pentru România, la fel cum au fost acordate și pentru alte state din Estul Europei;

Interpretarea constructivă a reglementărilor, în sensul că finanţarea se face conform cadrului/reglementărilor naţionale, aşa cum se întâmplă în Programul Cadrul 7. Interpretarea trebuie să fie explicită şi asumată de Comisia Europeană, pentru a evita situaţia în care, mizând pe anumite neclarităţi, am fi tentaţi să oferim noi local această interpretare, iar apoi să ne găsim în faţa unor anchete ale forurilor de specialitate europene;

Modificarea cadrului existent, pentru un tratament mai echitabil al ţărilor din estul Europei, ca expresie a nevoii de a avea mai multă Europă, una a valorilor, mai unită și mai echilibrată.”

„Din păcate, observăm că astăzi avem de-a face cu o situație care ne generează o Europă a Vestului și una a Estului, pe care însă personal refuz să o accept, convins fiind că și dumneavoastră faceți acest lucru”, își încheie europarlamentarul Daniel Buda scrisoarea trimisă președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *