Din oras

Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, despre spitalele regionale pe bani europeni: „După şapte ani de la semnarea contractului, să nu ai nici măcar o groapă făcută…”

Fostul comisar european Corina Creţu, în prezent europarlamentar, a declarat, referindu-se la proiectele spitalelor regionale pe care România vrea să le construiască pe bani europeni, că „fiecare ministru al Sănătăţii care a venit a vrut un alt proiect”. 

Creţu spune că nici o altă ţară nu a avut nevoie de şapte ani nu doar pentru a ridica un spital, ci pentru a face măcar fundaţia acestuia.

Da, dar noi vorbim la Cluj despre Spital Regional încă din anul 2005. Și, de atunci…doar vorbele s-au lansat în vânt

„Am avut experienţa spitalelor regionale, pentru Cluj, Iaşi şi Craiova le-am semnat în 2015 cu Guvernul  Ponta, am sperat să le inaugurez până la final, dar fiecare ministru al Sănătăţii care a venit a vrut un alt proiect”, a afirmat Corina Crețu în emisiunea Insider Politic, de la Prima TV. „Bineînțeles (că puteau fi gata spitalele regionale – n.red.), nu durează atât de mut. După șapte ani de la semnarea contractului să nu ai nici măcar o groapă”.

La noile ”povești”, construcția trebuie finalizată până în 2027

Spitalul Regional de Urgență (SRU) Cluj trebuie finalizat până în 2027. Ministerul Sănătății a desemnat, în luna martie, câștigătorul licitației pentru contractul privind proiectarea Spitalului Regional din Florești. Valoarea contractului de proiectare este de 17 milioane de euro.

Contractul are o valoare estimata la 68,6 milioane de lei, iar finanțarea este asigurata din fonduri europene. MS a lansat procedura de achiziție publica a serviciilor de proiectare în ianuarie 2020.

Contractul de proiectare a fost câștigat de asocierea 3TI Progetti Italia-Ingegneria Integrata S.P.A., ATI Project, ADURO Impex. Proiectarea viitorului spital durează 12 luni de la semnarea contractului.

Construirea spitalului va dura 4 ani de la semnarea contractului de execuție. Construcţia celor 3 spitale regionale de urgenţă propuse (Iași, Cluj şi Craiova) este inclusă în Strategia Naţională de Sănătate a României și cofinanţată prin Programul Operaţional Regional pentru perioada 2014-2020.

Până la prima lopată în fundație, tot ce se afirmă despre acest spital sunt simple povești.