Din oras

Europarlamentarii de Cluj, agenti turistici la Bruxelles sau Strasbourg

Europarlamentarii alesi de clujeni s-au transformat, la Bruxelles si Strasbourg, in agenti turistici. In episodul de astazi, aflam ca Rares Niculescu se lauda cu proiectele altora in PE, in timp ce Norica Nicolai invita la Bruxelles o suita de primari PNL acompaniati de doi artisti. 

Radiografierea activitatii europarlamentarilor de Cluj continua, dupa ce am aflat ca, in aproape 5 ani de mandat, Rares Niculescu s-a preocupat pentru soarta organismelor marine, in timp ce Norica Nicolai s-a luptat pentru conditia femeii in perioada de razboi. Principalele activitati, reliefate de birourile de presa ale oficialilor alesi de clujeni sa le reprezinte interesele la Bruxelles, se refera la vizitele in Parlamentul European (PE) facilitate de europarlamentari.

Rares Niculescu se lauda in PE cu reusitele altora

Potrivit Raportului de Activitate, in peste patru ani de mandat, europarlamentarul PDL de Cluj Rares Niculescu a dus in PE 238 de persoane.  Pe lista figureaza si un grup de 12 elevi si profesori de la Liceul „Constantin Brancusi” din Dej.

 

 Tinerii din Dej, insa, au ajuns la Strasbourg cu un proiect Comenius, pe care l-au castigat prin propriile forte, in valoare de 24.000 de euro.

„Deplasarea la Strasbourg a fost finantata prin fondurile Comenius. Am candidat cu un dosar si am obtinut 24.000 euro, iar in urma finantarii am desfasasurat activitati in Italia si Spania. Fiind foarte aproape de Franta, am decis sa ajungem cu expozitia la Strasbourg, ca element central al proiectului „Creating a Future European School”. Expozitia din Parlamentul European a fost gandita ca activitate din interiorul proiectului, ca element central. (…) In afara proiectului am beneficiat de o sesiune de informare in PE. Domnul Niculescu ne-a facut rost de acreditari”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, coordonatoarea proiectului Creating a Future European School, de la Liceul „Constantin Brancusi” din Dej, Diana Rafa.

Pe langa cei 12 elevi din Dej, la vizitele organizate in PE de Niculescu, a participat si o suita de primari si membre ale PDL. Primarii clujeni care au participat la vizitele organizate pe bune, de aceasta data, de Niculescu, sustin ca nu au stabilit contacte pentru dezvoltarea obiectivelor investitionale in agricultura si au facut doar „networking”. Cu alti romani.

„Atunci, aveam un proiect in derulare cu Ministerul Agriculturii, prin APDRP. Vizita a fost de bun augur, pentru ca si alti colegi intampinau greutati si eram curios care va fi politica UE pe viitor. Nu erau ghidurile lansate, insa. Pentru comuna a fost o vizita interesanta pentru partea de agricultura, pentru ca am derulat un proiect pe masura 3.2.2. pe infrastructura apa si canalizare. Nu ne-am intalnit cu omologi de-ai nostri din strainatate”, a spus primarul din Aghiresu, Sorin Lehene.

Norica Nicolai a invitat in PE primari PNL acompaniati de doi artisti

Europarlamentarul PNL de Cluj, Norica Nicolai a declarat, prin intermediul biroului de presa ca vizitele „s-au axat cu precadere pe tineri, organizand chiar concursuri cu tematici europene in tara si a permis, astfel, pana acum mai multor studenţi si elevi, neimplicati politic, inclusiv din Cluj, sa vina la Bruxelles pentru a-si largi orizonturile (…)„. Biroul de presa al eurodeputatului PNL de Cluj sustine ca Nicolai a „promovat pictori si artisti plastici romani (unii absolventi de Cluj) prin organizarea de expozitii„, insa s-a sfiit sa furnizeze si nume.

Ziar de Cluj a aflat ca in PE din partea doamnei Nicolai au ajuns mai multe oficialitati PNL din judetul Cluj si un singur cuplu de artisti, Julia si Romeo Saleno. Ei au ajuns la Bruxelles in 2010, la un eveniment dedicat lui Dimitrie Cantemir si organizat de  Fundatia Culturala Tudor, Academia Internationala „Mihai Eminescu”, precum si de Academia Romana, dar pus in lumina reflectoarelor europene de Norica Nicolai. Artistii clujeni au ajuns la Bruxelles cu sprijinul Rotary Atheneum. Primul cuplu de pop-opera din lume a sustinut un concert atunci, la Ambasada Romaniei.

„Manifestarea artistica de la Bruxelles a fost de anvergura, bucurandu-se de o prezenta selecta (politicieni de marca,  savanti, istorici, academicieni, oameni de cultura din Europa). Am vazut-o ca pe un mod de a ne reprezenta tara in constelatia europeana. Vocile romanesti au rezonat la dezvelirea bustului marelui carturar al neamului, Dimitrie Cantemir”, a aratat, pentru Ziar de Cluj, Julia Saleno.

In lista vizitatorilor la Bruxelles se inscriu si o serie de primari, precum si viceprimari PNL din Cluj. De pilda, viceprimarul din Campia Turzii, Dorin Lojigan sustine ca gratie vizitei in PE din 2012 l-a cunoscut pe Raed Arafat, insa nu a stabilit niste contacte directe in timpul vizitei.

„Cu domnul Arafat m-am intalnit intr-o conferinta care se desfasura atunci la Bruxelles”, a aratat viceprimarul din Campia Turzii.

Vizitele la Parlamentul European pot fi facute si neoficial si programate pe internet, prin Unitatea de Vizite si Seminarii a institutiei europene. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *