Din oras

Eugen Moldovan, binefacatorul copiilor institutionalizati, are nevoie de bani pentru o operatie

A copilarit fara parinti, in teroarea si mizeria caselor de copii din anii comunismului, a fost ajutat de sotii Asavoaie sa isi faca un rost in viata si ii ajuta de ani de zile pe cei asemeni lui, fie ca sunt in centre de plasament, in spitale sau in penitenciar. Acum, cel care a ajutat are si el nevoie de ajutor.

Eugen Moldovan are 38 de ani, un venit de 234 de lei pe luna, o lista lunga de boli si tratamente si sute de tineri pe care i-a sprijinit cum a putut, ca sa nu treaca prin lipsurile cu care s-a confruntat el.

“Am fost abandonat de mama la un an si pe tata nu l-am cunoscut. Am crescut la Casa de Copii Prescolari din Gherla, apoi am fost transferat la Scoala Ajutatoare din Huedin, pe la centrul din Gilau si la Scoala Profesionala de Meserii de la Zalau. Acolo am invatat meseriile de cofetar si templar. Am facut si armata, ca sa am unde sa stau un an, dupa ce am termina scoala, ca statul a vrut sa ma arunce pe drumuri”, isi incepe el povestea.

O mare sansa a fost pentru el intalnirea cu regretatii soti Asavoaie, care l-au ajutat imediat dupa ce a scapat de armata.

“Domnul Asoavoaie mi-a dat bani si mi-am cumparat o garsoniera, in perioada in care chiriasii puteau sa isi cumpere locuintele in care au stat. Atunci am avut un noroc mare”, a spus clujeanul.

Drept urmare, din 1995 si pana in 2013, Moldovan a fost voluntar pentru Prison Fellowship.

“Am regretat mult cand am aflat ca a murit domnul, apoi doamna Asavoaie. Ce au facut ei la Cluj pentru oamenii amarati nu a mai facut nimeni”, a spus acesta.

Copilaria a insemnat pentru el un sir de traume greu de imaginat.

“Cei mari, care trecusera de varsta la care ar fi trebuit sa plece din sistem, dar inca stateau acolo, ne bateau foarte mult, ne chinuiau si ingrijitorii nu ne puteau ajuta, ca le era frica de ei. Ne luam pachetele de sarbatori, am suferit mult din cauza asta. Ne puneam sa ne batem unul pe altul si ne bateau cu capul de dunga de la pat”, isi aminteste Moldovan.

Isi aminteste, in schimb, cu drag de colegii cu care a copilarit la Gilau, in fostul centru de la castel. 

„Acolo a fost foarte frumos. Eram o gasca fericita, mergeam la lucru in sat si ne-am imprietenit cu localnicii, am primit multe ajutoare din strainatate”, spune el. 

Pe langa problemele de sanatate pe care le-a avut din nastere, bataile si spaimele din acei an au adaugat altele noi. Acum, pe fisa lui medicala se afla afectiuni precum retardare mentala moderata deficient semnificativa a comportamentului, sindroame de algii cefalice, cardiopatie ischemica cronica, spondiloza, epilepsie, poliartoza, hipertensiune esentiala, intarziere mentala medie.

La toate acestea s-a adaugat obezitatea morbida, survenita in urma stresului. Eugen Moldovan are ca venit doar indemnizatia de handicap de 234 de lei, asa ca prima operatie i-a fost platita de Banca Transilvania.

“Nu au vrut sa imi spuna suma, au zis ca sa nu imi fac griji si sa merg si sa ma operez”, a marturisit el.

A fost o operatie grea, de peste patru ore, insa cu folos: de la 145 de kilograme, acum are 75.

“Era sa mor, mi s-a indoit coloana si vertebrele. Si acum ma mai dor picioarele din cauza greutatii”, a spus el.

Acum, este nevoie de o noua interventie, pentru care a estimat ca ar fi nevoie de 3.000 de lei.

“In zona operatiei s-a format o eventratie, o hernie, probabil a fost o infectie dupa operatie. E un fel de orificiu care se poate mari si se poate ajunge la ocluzie intestinala, iar asta necesita interventie de urgenta. Trebuie sa i se puna o proteza, iar aceasta poate costa destul de mult, depinde de modelul ales. Daca a mai crescut in greutate ar fi nevoie si de schimbarea inelului gastric care i-a fost montat. Eugen e un baiat bun, vom face toate eforturile sa il ajutam”, a declarat chirurgul Robert Deac de la Clinica de Chirurgie II, unul din medicii care l-au operat si se ocupa de cazul lui.

Pana cand va face rost de bani pentru operatie, clujeanul se ocupa de ajutorarea tinerilor proveniti “din sistem”, cum spune el, referindu-se la cei care au crescut in centre de plasament.

“Multi din colegii cu care am crescut sunt acum in inchisoare. Eu ma gandeam inca de cand eram acolo, in Casa Copilului, ca o sa ies si o sa ii ajut pe copiii care cresc ca noi sa simta ca cineva e alaturi de ei”, a spus el.

Drept urmare, de multi ani, Eugen Moldovan le duce pachete de sarbatori copiilor de la centrul din Gherla si Huedin unde a crescut, ii ajuta familii nevoiase cu copii bolnavi sa stranga bani si multe altele.

“Umblu pe la firme si cer bani si bunuri pentru ei. Am reusit sa le duc multe inainte de criza, am dus si cate 70 de pachete la un centru. Acum, ca e criza, merge mai greu, dar nu ma las. Nu am putut strange bani de pachete de 1 Iunie si de Pasti, dar de Craciun tot am reusit. Ii ajut si pe copiii proveniti din sistem care acum au ajuns in detentie, nu de mult am fost la Penitenciarul din Gherla. Le pun banuti prin mandate si le duc pachete cu alimente si haine. Lumea nu-i accepta asa in societate, dar nu ii poti judeca. Pleci din centru cu probleme la cap si asta duce la multe rele. Nu e bine ca savarsesc infractiuni penale, dar ar trebui sa fie mai multe ONG-uri care sa se ocupe efectiv de ei, asa cum facea domnul Asavoaie”, crede Moldovan.

Visul lui este sa isi faca o asociatie prin care sa ii ajute pe acesti oameni, atat cu un sistem mai organizat de livrare a pachetelor cu hrana si haine, dar si sa le dea o mana de ajutor celor care ies din centrele de plasament.

“As vrea sa am fonduri sa ii ajut sa se angajeze, sa isi gaseasca locuri de munca simple si sa le dau bani de chirie. Daca sunt capabili si destepti, mi-ar placea sa ii pot ajuta sa invete la facultate. Poate sa colabora cu fundatii si asociatii din strainatate. Mi s-a spus ca persoanele cu handicap nu pot sa isi faca asociatie, dar eu vreau sa merg mai departe, nu ma las”, a mai spus clujeanul.

Cei care vor sa il sprijine pentru operatia de care are nevoie pot depune bani in contul deschis pe numele Moldovan Eugen Tudor la Banca Transilvania RO84BRTL01301201S42239XX

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *