PORTRET

Eugen Lazea, designer vestimentar: “Pe strazile Clujului vezi mai rar un kitsch decat in Capitala”

Eugen Lazea este produs al scolii clujene de Design Vestimentar. Si-a inceput cariera in atelierele altor designeri, iar in ultimii ani a ajuns sa fie apreciat pentru creatiile sale minimaliste, androgine si feminine in acelasi timp. Brandul “Lazea” aduce un plus de prospetime in randul designerilor vestimentari, iar intentia creatorului este sa isi deschida un atelier in Cluj-Napoca.

Eugen Lazea a absolvit Designul Vestimentar la UAD Cluj in 2010, insa din clasa a cincea a studiat grafica si, apoi moda. Primul test pentru cariera sa a fost lucrarea de licenta, pentru care a realizat o colectie de haine de la cap la coada, de la tipar la executie. Colectia s-a numit “Printul de catifea” si a fost inspirata dintr-o jacheta din catifea. A fost o colectie-statement, compusa din 12 outfit-uri, care au ajuns apoi, sa fie daruite la prieteni si cunostinte.

Dupa absolvirea facultatii, Eugen Lazea a inceput sa lucreze cu un alt designer apreciat din Cluj-Napoca, Oana Lupas. Au urmat cateva targuri, iar talentul i-a fost cea mai buna carte de vizita. Avea o oarecare reputatie inca din facultate, iar munca propriu-zisa l-a ajutat sa se remarce in randul iubitorilor de moda.

Brandul “Lazea” este produs in familie, de catre Eugen si cumnata lui, Laura. Impreuna, intentioneaza sa deschida la Cluj-Napoca un magazin de creatie vestimentara.

Hainele lui Eugen Lazea sunt “ready-to-wear”, de un casual rafinat, elegant. Tanarul da o mare importanta materialelor. Liniile vestimentare scoase de Eugen sunt minimaliste, androgine ca si structura, realizate din materiale naturale si insertii de print si de broderie.

“Am lucrat si cu broderie digitala, imprimeu digital, broderie manuala, sunt amanunte care scot materialul din anonimat. Nudul este o obsesie, iar matasea ar fi fetisul meu”, povesteste tanarul.

In ultimii ani, Eugen a realizat multe articole vestimentare lucrate manual, cu detalii mai complexe, astfel ca tinutele marca Lazea se diferentiaza de cele gasite in magazine.

La cei 29 de ani, Eugen Lazea si-a facut deja un nume in fashion. Inca din perioada Masteratului, era prezent la toate targurile vestimentare internationale, iar in paralel a inceput sa creeze haine, nu doar sa experimenteze. Scoala de Design Vestimentar din Cluj-Napoca scoate, anual, 20-30 de absolventi. Totusi, concurenta dintre ei este una mai degraba constructiva.

“Ne consultam intre noi, de cele mai multe ori si chiar ne ajutam.Se leaga multe prietenii intre noi”, spune tanarul.

Un mare dezavantaj pentru un creator vestimentar din Romania este sursa de aprovizionare cu materiale. Depozitele din Oradea, Bucuresti sau Bistrita nu sunt satisfacatoare, asa ca, de multe ori, creatorii sunt nevoiti sa caute materiale de calitate printre furnizorii straini. In Cluj, cu atat mai putin se gaseste materia prima pentru o tinuta de designer.

Totusi, orasul nostru surclaseaza Capitala, in ceea ce priveste gustul vestimentar al tinerilor.

“Imi place mai mult Clujul. Mi se pare ca piata din Bucuresti este mult mai accesibila pentru comercializare, insa ca stil si bun gust, e mai bine la Cluj. Probabil si datorita influentei studentesti, spiritul este mai liber si mai personalizat. Pe strazile Clujului vezi mai rar un kitsch decat in Capitala”, puncteaza tanarul designer.

O adevarata provocare ar fi, pentru el, sa ofere consultanta politicienilor si persoanelor publice. Considera stilul lor unul sec si neinspirat.

“Cred ca s-ar putea gandi mai mult la texturi de materiale, sa experimenteze mai mult. In ceea ce priveste constructia hainelor, este mai greu sa schimbi ceva”, spune  acesta.

In aceasta toamna, Eugen Lazea va realiza o colectie personala, ocazie perfecta pentru noi oportunitati, ca de exemplu un magazin online sau chiar un mic atelier deschis in Cluj-Napoca. Se gandeste la o prezentare sub forma de expozitie, nu neaparat un fashion-show, care ar fi putin prea agresiv pentru clujeni.

“La noi nu se organizeaza evenimente de fashion pentru ca, in primul rand, este foarte greu sa gasesti manechine. Pentru mine acesta ar fi primul impediment. Clujenii si romanii, in general, nu sunt destul de aplecati pentru astfel de evenimente. Probabil Romania duce lipsa de un eveniment gen <>”.

Dupa cinci ani de la absolvire, Lazea considera scoala de Design Vestimentar din Cluj la fel de buna ca oricare din Europa. “Este bine, din an in an evolueaza, au prezentari tot mai complexe, cu concept, inchegat”.

Designerul nu este niciodata atent la trenduri si considera ca moda este facuta pentru cei care nu au o cultura fashion. Totusi, poate sa enumere cateva tendinte pentru toamna-iarna.

“Daca iarna trecuta erau pe val paltoanele over-size, acum vor fi in trend hainele minimaliste, dar cumva mai feminine, nu la fel de baggie. Va fi un sezon al subtilitatilor si al detaliilor mai rafinate, nu neaparat un look foarte extravagant, ci mai curat, mai rafinat”, spune tanarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *