In vizor

Eugen Cecan poate sta liniștit. I-a expirat interdicția de a mai ocupa o funcție publică. Povestea drumului strâmb al directorului Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj

Directorului Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj Napoca, Eugen Cecan, i-a expirat zilele acestea interdicția de a mai ocupa o funcție publică. Fusese declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate (ANI) pentru că a ocupat, timp de un an, simultan funcția de consilier județean și pe cea de director al DRDP Cluj Napoca. Eugen Cecan a rămas în continuarea director al DRPD Cluj Napoca încasând aproximativ între  700.000 și 1 milion de lei din salarii pentru perioada celor 3 ani de incompatibilitate.

Pe finalul acestei perioade de incompatibilitate, conducerea CNAIR l-a reconfirmat în poziția de director regional al DRDP Cluj cu un salariu de bază lunar de 24.500 lei.În numai doi ani calendaristici, Cecan a avut un an și o lună de concediu medical.

discoverproject.ro scrie pe larg întreaga poveste a drumului strâmb al lui Eugen Cecan care s-a menținut în funcții de conducere, deși nu mai avea acest drept. Vă prezentăm mai jos toate detaliile prezentate de discoverproject.ro:

Cecan este acuzat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru delapidare. A folosit angajați și utilaje ai DRDP Cluj Napoca, compania de stat pe care o conducea, în interes personal sau al membrilor familiei.

CNAIR vrea să o dea afară pe consiliera juridică de la DRDP Cluj care a semnalat în repetate rânduri că Cecan se află într-o stare de incompatibilitate și că amenință consilierii juridici care se ocupă de dosarul său penal.

El a solicitat să nu i se modifice fișa postului din DRDP Cluj, deci nici veniturile, pentru că ar fi afectat interesul fiului său care a fost încadrat în grad de handicap grav.

Cecan conduce DRDP Cluj din 2012, cu o întrerupere de un an și trei luni. Unitatea, aflată în subordinea CNAIR, are un buget anual de circa 100 milioane de euro și gestionează infrastructura rutieră din șapte județe din Transilvania de la drumuri județene până la autostrada Transilvania.

Cecan a fost reconfirmat, în prima ședință a Consiliului de Administrație (CA) al CNAIR din acest an, pe 12.01, în funcția de director regional al DRDP Cluj. “Revocarea domnului Cecan Eugen din funcția de Director General Regional al DRDP Cluj și numirea în funcția de Director Regional al DRDP CLuj”

Imediat după aceea, Cecan a încheiat un act adițional cu CNAIR prin care salariul de bază lunar brut i-a fost stabilit la 24.500 lei. Cecan are un salariu de bază negociat de 10.919 lei la care se adaugă o majorare salarială de 55% de 6005 lei, o indemnizație de conducere de 45% adică 7616 lei și un spor de vechime în muncă de 30%.

În 2017, Cecan a fost revocat pentru o scurtă perioadă de timp de la șefia DRDP Cluj până în 2018 când Justiția i-a dat dreptate într-o primă instanță.

A fost reintegrat dar a pierdut în 2019. A refuzat orice altă poziție în CNAIR susținând expres că nu este de acord cu posturile oferite și că-l vrea tot pe cel de director general.

După care a intrat în concediu din nou. În perioada de incompatibilitate dar și în cea a dosarului de delapidare, Eugen Cecan a fost în toate formele de concediu: de odihnă, medical, pentru incapacitate temporară de muncă, fără plată.

În total, Cecan a avut doar în perioada 04.08.2017-23.08.2019 numai puțin de 393 de zile de concediu medical.

O casă de avocatură angajată de CNAIR a emis în 2019 o opinie juridică în care susținea că Cecan putea fi demis. ”În concluzie, în virtutea elementelor de fapt și a prevederilor legale amintite anterior, apreciem că angajatorul poate avea inițiativa suspendării contractului individual de muncă în condițiile art. 52 alin. 1 lit. B teza a II-a Codului Muncii”.

Nu s-a ținut cont de aceasta. Pe 26.08.2019, Cecan este repus pe funcția de director general al DRDP Cluj iar câteva zile mai tîrziu a fost detașat pentru șase luni la regionala din Timișoara.

Așa că numele lui Cecan apare în raportul anual din 2019 al CNAIR drept director regional. Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Din 2012 până în prezent a fost efectiv director al DRDP Cluj timp de aproape 9 ani.

Acum pe pe site-ul instituției http://cluj.cnadnr.ro/companie/conducere apare numele lui Eugen Cecan drept director regional. Nu și poza acestuia.

Eugen Cecan a fost declarat incompatibil de către ANI în 12.06.2015: ” S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 29 ianuarie 2013 – 28 mai 2014, întrucât a deținut, simultan cu funcția de Consilier județean, și funcția de Director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, încălcând, astfel, prevederile art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.”

Decizia ANI a fost menținută de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) prin sentința nr. 601/2018.

Conform deciziei ANI, Eugen Cecan a avut o interdicție de 3 ani –  23.01.2018-23.01.2021 – de a mai exercita o funcție sau demnitate publică.

Interdicția i-a expirat zilele trecute fără ca vreo autoritate a statului să fie preocupată să ia seama de decizia ANI, confirmată de ÎCCJ.

Într-un răspuns pentru DiscoverProject, ANI susține că a informat CNAIR în nenumărate rânduri de starea de incompatibilitate a lui Cecan însă nu a primit nici un răspuns din partea CNAIR: „Perioada de interdicție stabilită în cazul lui Eugen CECAN este cuprinsă în intervalul 16 februarie 2018 – 16 februarie 2021. Altfel spus, rămânerea definitivă a raportului de evaluare privind pe Eugen CECAN atrage decăderea din dreptul acestuia de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor Legii nr. 176/2010. Aceste considerente au fost comunicate C.N.A.I.R. – Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj,  în datele de 17 iulie 2018, 01 august 2018, C.N.A.I.R. București  în datele de 07 septembrie 2020, 01 octombrie 2020, respectiv 13 octombrie 2020 dar și Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în datele de 22 și 29 ianuarie 2021. Astfel, Agenția a comunicat instituțiilor relevante toate referințele legislative privind regimul interdicției de trei ani stabilită de lege, solicitând totodată detalii privind soluția dispusă în cazul acestuia. Până în prezent, deși Agenția a răspuns tuturor solicitărilor de clarificare primite în acest sens, C.N.A.I.R. nu a comunicat ANI informații din care să reiasă măsurile dispuse în cazul lui Eugen CECAN„.

Într-un răspuns pentru DiscoverProject, Cecan susține că și-a dar demisia din poziția de consilier județean, fără să amintească absolut nimic de poziția de director general al DRDP Cluj.

„Mi-am dat demisia din funcția de consilier județean imediat ce am constatat că ar putea exista probleme de incompatibilitate”

CNAIR este de partea lui Cecan în privința incompatibilității:

„Starea de incompatibilitate nu este aplicabilă situației lui Cecan Eugen pentru că numirea dânsului a fost încheiată în baza unui Contract individual de muncă. Această incompatibilitate a fost constatată în raport cu funcția deținută în Consiliul Județean, și nu pentru calitatea de director cu contract individual de muncă la CNAIR, menționându-se că, pentru a fi incompatibil trebuie să deții o funcție publică , conform prevederilor stipulate de Legea 161/2003„, se arată într-un răspuns al CNAIR pentru DiscoverProject.

Conform unor estimări, pe baza veniturilor din declarațiile sale de avere, Cecan a încasat de la stat, în cei trei ani, cât a fost declarat incompatibil sume cuprinse între 700.000 și 1 milion de lei.

În schimb, CNAIR îi ia apărarea lui Cecan: „Un contract individual de muncă poate fi suspendat sau încetat, conform Contractului Colectiv de Muncă (CCM) aplicabil și Codului Muncii, însă Cecan Eugen nu se află în nici una din situațiile prevăzute de CCM și Codul Muncii„

Eugen Cecan este acuzat de DNA Cluj pentru delapidarea DRDP Cluj, compania pe care o conducea. Dosarul băltește de doi ani în camera preliminară fără să fie trimis încă în judecată.

În rechizitoriul dosarului 1848/P/2017 trimis instanței de judecată pe 25.06.2019, procurorii DNA precizau că „în perioada vara 2014-decembrie 2015 inculpatul Cecan Eugen, având funcția de director general al DRDP Cluj, a folosit, în interes personal ori ai membrilor familiei, resursele materiale și umane ale unității pe care o conducea, cele mai multe din acțiunile de folosire a acestor resurse vizând realizarea de lucrări de curățare a unor terenuri utilizate de Asociația Crecătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Așchileu-Vultureni, înființată de fii săi, Cecan Paul și Cecan Cristian”.

Cei doi fii aveau în arendă pășuni de 300 de hectare și aveau nevoie de utilaje și resurse pentru a le curăța. „Pe acest fond, la nivelul anului 2014, s-a constatat necesitatea identificării unor resurse materiale și umane care să fie folosite pentru curățarea pășunilor, motiv pentru care, directorul general al DRDP Cluj, Eugen Cecan, a relocat pentru diferite perioade de timp, utilaje din dotarea DRDP Cluj precum și angajați ai acesteia în vederea efectuării unor lucrări de întreținere/curățare a pășunilor folosite de ACOC Vultureni, înființată de cei doi fii ai săi„, susțin procurorii DNA.

Utilaje caterpillar, unimog, mașini de transport personal, motocoase, drujbe și furci din proprietatea DRDP Cluj sau a unităților din subordine erau folosite pentru a curăța pășunea arendată de fii lui Cecan și fără ca aceștia să plătească chirie. În același mod era folosiți și angajații DRDP Cluj care erau transportați la pășunea familiei Cecan cu mașinile instituției conduse de Eugen Cecan.

Nu era vorba doar de curățat pășunea ci și de cules porumbul sau de hrănit animalele de la aceeași fermă sau cules zerul de la aceleași animale.

Fie că erau utilaje, oameni sau combustibil toate erau pontate ca lucrări fictive pe drumurile din administrarea DRDP Cluj în timp ce erau folosite la pășunile familiei Cecan.

Aceștia au mai constatat că, Cecan mai folosea angajați ai DRDP Cluj pentru diferite interese personale.

Cecan se deplasa personal cu autoturismul Skoda Superb aflat în proprietatea DRDP luj la ferma celor doi fii pentru a lua pulsul lucrărilor făcute cu utilajele și angajații DRDP Cluj.

Dosarul este pe rolul Judecătoriei Municipiului Cluj Napoca. Cecan este incuptat iar CNAIR este parte civilă. Are un nou termen la sfârșitul acestei luni.

Cu toate acestea CNAIR este de partea lui Cecan: „La această dată nu putem vorbi de o trimitere în judecată a salariatului Eugen Cecan, deoarecere ne aflăm în stadiul procedural-Camera preliminară, ce este un filtru de legalitate al fazei de urmărire penală. Angajatorul poate aplica dispozițiile art. 52 alin. 1 lit. B, teza a II-a, Codul Muncii, numai după soluționarea cauzei în camera preliminară și trimiterea spre judecare„

Acesta nu este singurul diferend juridic dintre Cecan și instituția pe care o conduce.

Sindicatul Drumarilor „Elie Radu”, care este susținut financiar chiar de către CNAIR, este de partea lui Cecan în aceste procese. Împotriva CNAIR.

Într-o adresă din iulie 2020 înaintată către conducerea CNAIR de către Crina Lăpușan, șeful departamentului juridic al DRDP Cluj, se vorbește de amenințări fățișe făcute de Cecan asupra unor angajați ai departamentului juridic al DRDP Cluj care au legătură cu dosarele lui penale: “De asemenea vă aduc la cunoștință că domnul director general exercită presiuni și amenințări față de consilierii juridici care au legătură cu aceste dosare penale în exercitarea sarcinilor de serviciu șă vă rog să luați măsurile care se impun”.

Lăpușan a sesizat în aceeași adresă că Cecan se află într-o altfel de stare  de incompatibilitate, față de cea constatată de ANI, pentru că e și director general și inculpat într-un dosar penal în relația cu compania pe care o conducea: “Prin actul nr. 63552/21.10.2019 am sesizat incompatibilitatea dintre exercitarea atribuțiilor de director general și aceea de inculpat în dosarul penal care poate conduce la o degradare a administrării probelor în etapa de judecată a procesului penal, respectiv la împiedicarea înfăptuirii justiției“.

Lăpușan a mai trimis documente similare către conducerea CNAIR însă nu a primit nici un răspuns. În schimb, a primit preaviz de concediere pentru că i s-a desființat postul.

În schimb, Cecan susține că nu a amenințat pe nimeni și că, de fapt cei care-l acuză, au interese să îl schimbe. „Nu am amenințat nici o persoană din DRDP Cluj/CNAIR sau alte persoane care au legătură cu dosarul, nici direct, nici indirect.(…) Am declarații de la toți consilierii juridici din cadrul serviciului Juridic, în acest sens. Singura persoană din cadrul serviciului juridic care face reclamații neadevărate este dna Crina Lăpușan. Deopotrivă sunt de notorietate interesele ilicite a dnei Crina Lăpușan pentru ca eu să fiu destituit, dar aceste aspecte sunt investigate în acest moment de organele judiciare competente„

Într-o adresă din 2020, Cecan îi cerea șefei de la Juridic numele angajaților de la juridic pe care i-ar fi amenințat și numele celui care reprezintă instituția în dosarul său.

Și în această cauză CNAIR este de partea lui Cecan:„În ceea ce privește situația dosarului penal  (n.r. referitor la acuzațiile de delapidare ce îi sunt aduse de DNA) la care face referire Lăpușan Crina , aceasta este monitorizată în cadrul Direcției Reprezentare Instanță al CNAIR-central„.

Oficial, la acest moment, numele lui Eugen Cecan nu apare în nici o afacere privată.

În trecut a deținut participații într-o serie de afaceri, de la firme de construcții – K&P Construct SRL, Monobloc Construct SRL,  până la companii de transport Milan Trans SRL, Milan International SRL sau ferme Gehais Farm SRL și alte companii: Caber Impex SRL, Margarinrom SRL, Milan & Trinomus SRL.

În 2011, a avut în proprietate numai puțin de 98 de apartamente într-un bloc din Florești, Cluj însă între timp le-a vândut. I-au mai rămas doar câte o treime din două apartamente pe care sunt puse sechestre ale procuraturii pe numele celor cu care au construit.

Declarația sa de avere nu este impresionantă cum sunt mașinile pe care le conduce. În ultima sa declarație de avere disponibilă public, Eugen Cecan declară că ar deține în proprietate doar o Dacia Duster.

Cei doi fii ai săi însă dețin o serie de companii care dezvoltă proiecte imobiliare, prestează servicii de contabilitate și activități în agricultură.

Cecan Paul și Cecan Cristian dețin 50% din firma Cetății Residence Apart SRL alături de alți doi investitori.

Cecan Cristian mai deține participații într-un alt dezvoltator imobiliar, CKN Residence Apart SRL și într-o firmă de contabilitate, unde este angajată soția lui Cecan Eugen.

Fratele său a preluat frâiele afacerii din agricultură a familiei. Deține compania Agro CKN Farm SRL.

Cecan a notificat, în februarie 2020, DRDP Cluj să nu îi modifice fișa postului și a funcție – deci și veniturile sale de la stat – pentru că astfel ar fi afectat interesul fiului său, o persoană cu handicap pe care o are în întreținere (vezi mai jos notificarea lui Eugen Cecan către DRDP Cluj).

Cecan Laura, soția lui Cecan Eugen a preluat o serie de companii deținute de acesta și a înființat la sfîrșitul anului trecut o altă companie: CKN Construcții și Canalizări SRL cu obiect de activitate declarat lucrări de construcție a proiectelor edilitare.

Eugen Cecan susține că membrii familiei sale nu desfășoară activități incompatibile cu funcția sa: „Nu mă implic în activitîțile membrilor familiei mele, care sunt oameni muncitori și responsabili. Soția mea și-a înființat o firmă de construcții pentru că este inginer de meserie și are tot dreptul de a își câștiga existența. 

În aceeași ședință a CA-ului CNAIR în care a fost reconfirmat Cecan, a fost pus adjunct la Întreținere drumuri naționale și autostrăzi DRDP Cluj și Sabău Vasile Lucian Augustin.

În perioada cât a fost șef al DRDP Cluj, Sabău și fostul sef al Serviciului Transporturi din cadrul societatii clujene „Fimaro”, Petru Viorin Gorcea, au primit de la directorul companiei Ruttrans, Gabriel Vaida, mită: 11 milioane lei primul, 13 milioane, al doilea.

Vaida fusese și el arestat pentru fals de înscrisuri sub semnătură privată, delapidare și abuz în serviciu.

În perioada 1999-2000, Vaida a dat celor doi mită pentru înlesnirea unor contracte de colaborare privind inchirierea de utilaje si mijloace de transport de la Ruttrans. Potrivit lui Puscas, Sabau a primit de la Vaida 11 milioane de lei, iar Petru Gorcea peste 13 milioane de lei.

La fel ca Cecan, Sabău are și diferende juridice cu CNAIR pentru recuperarea unor sume de bani de la această companie fiind susținut în instanța de judecată de același sindicat al drumarilor Elie Radu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *