PubliNews

Esti multumit de contabilul tau? Expertii de la Rus Business Support te sfatuiesc sa iei in calcul competenta, responsabilitatea si eficienta cand angajezi un consultant fiscal

De mai bine de jumatate de an, Finantele nu mai elibereaza fise fiscale la cererea contribuabililor, pretextand ca acestea reprezinta evidenta lor si ca situatia obligatiilor fiscale poate fi vizualizata pe internet. Pe site-ul ANAF-ului, insa, aceste informatii se actualizeaza doar o data pe luna si ele nu cuprind sumele compensate, in urma solicitarii, prin TVA-ul de rambursat. Cu alte cuvinte, dacă ceri compensarea TVA-ului, nu afli cu care din sumele datorate s-a facut aceasta compensare decat peste un trimestru.

Notele de compensare emise de Autoritatea Fiscala ajung dupa 3-4 luni de la solicitare, perioada in care agentul economic isi plateste obligatiile, deci, se aduna la Buget bani in plus, care trebuie, din nou, compensati. Mai mult, in cazul blocarii conturilor din mai multe banci, unei societati i se retine din fiecare banca intreaga suma ce face obiectul recuperarii, colectandu-se, astfel, mai mult decat datoria.

Este un dezechilibru evident intre modul in care se uzeaza de drepturile si obligatiile contribuabililor in raport cu statul roman. Statul isi permite sa se achite cu mari intarzieri de obligatiile care ii revin (inclusiv cele de informare), dar taxeaza prompt contribuabilul pentru fiecare zi de intarziere. Agentii economici fie nu stiu, fie n-au curajul sa ceara, la randul lor, dobanzi si penalitati statului roman, pentru sumele care li se cuvin.

Firma de contabilitate Rus Business Support, membra a Corpului Expertilor Contabili si a Contabililor Autorizati Cluj, se lupta continuu pentru clientii sai si ii ajuta sa recupereze sumele la care sunt indreptatiti, conform legislatiei in vigoare.

Acum o luna, va prezentam aceasta firma si pe proprietara ei, Doreta Rus. Puteti reciti articolul aici. De aceasta data, am provocat expertul contabil sa ne vorbeasca despre ce inseamna un contabil bun si de ce multi agenti economici au reticente sa isi schimbe contabilul, chiar si atunci cand sunt nemultumiti de el.

„Contabilii sunt, de regula, angajati prin recomandari. Ca si avocatii. In timp, odata cu rezultatul controalelor, competenta lor iese la iveala. Nu toti patronii stiu sa se consulte cu contabilul inainte de inceperea unor operatiuni. Intre agentul economic si contabilul sau trebuie sa existe o simbioza, o relatie de incredere si permanenta colaborare”, spune Doreta Rus.

 

Ce trebuie sa stii cand iti alegi contabilul?

Un contabil bun iti economiseste timp si bani si te scuteste de multe neplaceri. Un contabil bun cunoaste legislatia, procedurile, termenele de depunele a declaratiilor si situatiilor fiscale, este ordonat, atent la detalii, rezistent la stres si, mai presus de toate, eficient si operativ in tot ce face.

„Contabilitatea este oglinda societatii. Cand alegi un contabil, alege un om capabil sa isi asume raspunderea pentru ceea ce face, sa aiba responsabilitatea propriei semnaturi”, recomanda Doreta Rus, expert contabil si consultant fiscal, proprietara firmei de contabilitate Rus Business Support.

Consultantul fiscal trebuie sa isi sprijine clientul, sa ii ofere solutii profitabile si legale, pentru a preveni eventualele probleme care pot sa apara, din neglijenta sau din nestiinta. Fisa postului unui contabil mai cuprinde si sarcina de a sustine in fata organelor de control ale statului interesele societatii pe care o reprezinta, in limitele legale.

„Sunt contabili care au teama de Finante, sunt de-a dreptul terorizati de un eventual control, de aceea incearca sa-si descurajeze patronii sa ceara rambursarea TVA-ului. Asta din cauza faptului ca nu sunt siguri pe munca lor, nu stapanesc suficient legislatia si procedurile si sunt prea intimidabili, nu au puterea de a-si sustine punctul de vedere cand situatia devine mai incordata”, spune Doreta Rus.

 

Cum poate un agent economic sa beneficieze la maximum de cunostintele si competentele contabilului sau?

„In primul rand, sa fie foarte sincer si deschis cu acesta, sa nu-i ascunda unele operatiuni si sa se consulte cu el inainte de a face ceva. Pentru orice problema exista solutii, iar consultantul fiscal e in masura sa te ajute sa le alegi pe cele mai convenabile”, recomanda expertul contabil Doreta Rus.

Daca empatia nu functioneaza, poate a sosit momentul sa va cautati un alt consultant fiscal. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *