JustitiePolitica

Este despre cum lasă portițe în lege politicienii care se joacă de-a legea penală. Înalta Curte ia în calcul sesizarea CCR privind modificările la Codurile penale și legea de aprobare a Cloud-ului guvernamental

Conform unor surse din sistemul de justiție citate de presa centrală, șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecătoarea Corina Corbu, ia în calcul convocarea Secțiilor Unite ale ÎCCJ pentru a analiza o posibilă sesizare a CCR privind modificările la codurile penale adoptate de Parlament.

  • Secțiile Unite ale ÎCCJ ar putea analiza criticile formulate de judecătorii Secției Penale privind codurile penale.
  • PREVIZIBIL: una dintre nemulțumirile judecătorilor ÎCCJ se referă la absența unui prag rezonabil pentru infracțiunea de abuz în serviciu așa cum a cerut CCR. Asta deși nici azi nu se știe ce au avut în cap judecătorii CCR când au cerut acest ”prag minim rezonabil”. Furtul unei pâini nu este ”prag minim rezonabil” când trebuie să se facă pârnaie de către un amărât copt de foame, în schimb pentru a se fura din abuz în funcție, trebuie să se stabilească prin lege ”prag minim rezonabil”. Să nu furi, nu mai ajunge!

Alte nemulțumiri ale judecătorilor ÎCCJ privind modificările la coduri se referă la lipsa unui mecanism efectiv de control a informațiilor clasificate în camera preliminară și la procedura de contestare a probelor obținute de SRI pe MSN (mandat de siguranță națională).

În viziunea judecătorilor, modificările benefice adoptate de Coaliția de guvernare ar fi prost reglementate și ar avea șanse mari să pice la CCR în viitor, cu consecințe dezastruoase asupra dosarelor penale.

În ce privește legea de aprobare a OUG 89/2020 privind Cloud-ul guvernamental, Secțiile Unite au fost deja convocate în ședință joi, 6 aprilie, de la ora 12. În privința cloudului, nemulțumirile judecătorilor ÎCCJ se referă la lipsa unor garanții privind protecția datelor persoanelor.

Pe 5 aprilie, proiectele de modificare a Codului Penal și de Procedură Penală au fost adoptate de Parlament și merg la promulgare. Schimbările legislative nu au instituit un prag rezonabil la infracțiunea de abuz în serviciu așa cum a solicitat în repetate rânduri CCR și permit ca interceptările realizate de serviciile secrete pe MSN (mandate de siguranță națională) să fie utilizate ca probe în procesele penale.