Din oras

Eșecul punctelor gospodărești îngropate marca Emil Boc

Primarul Emil Boc s-a lăudat de multe ori că ideea sa inovativă, punctele gospodărești îngropate sunt soluția pentru ascunderea gunoaielor și pentru o colectare selectivă. Esxistă însă o mică problemă: capacitatea acestora este mică, iar firmele de salubrizare nu ridică gunoiul pe cât de des ar trebui.

Clujenii s-au plâns adesea de faptul că aceste puncte gospodărești sunt prea mici pentru cantitatea de deșeuri care se adună de la blocuri. De altfel, problema această apare și la unele puncte gospodărești clasice, unde tomberoanele prea mici îi determină pe clujeni să arunce deșeurile haotic.

Viceprimarul Tarcea, cel care repetă aceleași inepții ca și șeful Boc, a anunțat cu surle și trâmbițe că a fost finalizată licitația pentru alte 200 de puncte gospodărești îngropate. Desigur că ar fi avut posibilitatea după ce au auzit plângerile clujenilor să achiziționeze tomberoane cu o capacitate mai mare. Acest lucru nu s-a realizat, dar Tarcea promite că firmele de salubrizare vor colecate gunoiul și de trei ori pe zi dacă este necesar.

“Primăria Cluj-Napoca dorește realizarea unui sistem de colectare selectivă a deșeurilor prin intermediul platformelor subterane, sistem care ar reduce spațiul ocupat de actualele puncte de colectare, ar conduce la disciplinarea populației care le utilizează și totodată ar permite operatorilor de salubritate  un control mai eficient asupra acestei activități, ar îmbunătăți estetica urbană în zonele în care vor fi amplasate și vor elimina în mare măsură poluarea mediului prin eliminarea surselor de poluare existente în jurul punctelor gospodărești, reprezentând o soluție mai eficientă în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor”, este motivarea care stă la baza deciziei de a achiziționa puncte de colectare îngropate.

Oare pe ce se bazează Tarcea când face astfel de afirmații în condițiile în care există zeci de plângeri de la clujeni că gunoaiele nu sunt ridicate după programul asumat de firme? Cum ar putea aceste firme să treacă de trei ori pe la același punct gospodăresc, când nu reușesc să acopere nici cele pe care acum le au.

”Am finalizat licitația pentru punctele gospodărești îngropate. Este vorba de 200 de puncte gospodărești îngropate. S-a semnat deja contrractul de achiziție, iar primele 50 de puncte îngropate sunt date în lucru: Mogoșoaia nr. 3, Horea nr. 47, Tăbăcarilor nr.11, Ion Meșter nr.6, Almașului nr. 10, Oltului nr. 36, Fântânelelor nr. 55, Mestecenilor nr. 5, Eermia Grigorescu nr.1, Consrantin Brâncuși nr. 22, Slănic, Plopilor, Mamaia. Practic vom pune în toate cartierele Clujului 50 de puncte gospodărești îngropate, urmând să extindem până la 200 de puncte. În prezent sunt 78 de puncte gospodărești îngropate și opt puncte sunt în lucru din prima etapă. Va crește gradul de colectare selectivă, sunt pe patru fracții și vom face o colectare mult mai eficientă. Acestea au capacitate limitată, urmează să stabilim frecvența de ridicare, posibil să ridicăm gunoaiele de trei ori pe zi. Ne-ar ajuta informațiile de la cetățeni pentru a stabili frecvența de colectare”, a transmis Tarcea.

În lipsa unei rampe ecologice, gunoaiele încă se colectează la comun

Deoarece Consiliul județean nu a reușit încă să finalizeze noul centru de colectare a deșeurilor, sunt multe situații reclamate de clujeni în care firmele de salubritate continuă aă adune la comun toate deșeurile și să le ducă la Pata Rât. Practic municipaliatatea îi acuză pe clujeni că nu realizează colectare selectivă, însă uită de cazurile în care în lipsa unei rampe ecologice deșeurile sunt adunate toate la un loc.

Citește și:

Cetățenii, vinovați pentru dezastrul colectării selective. Nemții ar fi avut nevoie de 10 ani pentru a pune pe roate acest program

Locuitorii municipiului Cluj-Napoca produc, într-o zi normală aproximativ 325 de tone de gunoi. Dacă într-o zi obișnuită gunoierii ridică de două ori pe zi deșeurile menajere, în perioada sărbătorilor, eforturile lor se dublează. 

Firma care a câtigat licitația pentru primele 100 de puncte gospodărești a intrat în insolvență

Contractul dintre municipalitate și Euriteh SRL a fost semnat în mai 2017, pentru 18 luni, iar în august 2018 Tribunalul Bihor a admis cererea administratorului Euriteh de a intra in insolvență. Cu toate acestea, viceprimarul afirmă că au fost amplasate deja 78 de puncte gospodărești, ia oprt sunt în lucru.

Citește și:

Banii „blestemați” ai municipalității clujene: firmele intră în faliment după ce s-au trezit cu conturile pline

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *