Omul modern trebuie sa inteleaga ca a manca este mai mult decat un simplu act de supravietuire. Alimentul participa la viata corpului nostru si la echilibrul nostru psihic.
Hrana de astazi a omului este periculoasa, obligandu-l pe acesta sa traiasca pe muchie de cutit. Revarsarea chimiei in farfuria noastra a depasit stadiul simplei preocupari: calitatea apei este amenintata, solurile sunt supuse unor modificari importante ale echilibrului lor ecologic (care, prin consecinta directa, inflenteaza compozitia plantelor), pesticidele ne invadeaza alimentele, alimentatia animala foloseste in exces antibioterapia si anabolizantele hormonale. Pe plan pur nutritional, aceste fenomene determina aparitia unor alimente continand calorii “fara sens” – adica aportul calitativ al substantelor pe care le ingeram este cvasi-nul si da nastere unor stari de boala, create de acumularea unor dezechilibre permanente: instalarea unui nivel ridicat de colesterol, cresterea tensiunii arteriale, luari excesive in greutate care se agraveaza odata cu trecerea anilor.
Aceste realitati nesanatoase sunt rezultatul a doua tipuri de erori in obiceiurile noastre alimentare:
1.Supraconsumul cantitativ, care produce un exces caloric mult superior consumului energetic normal, datorat in principal instalarii unui sedentarism daunator organismului;
2.Dezechilibrul alimentar provocat de a) consumul excesiv de proteine animale – carne, branzeturi, peste gras, produse de mezelarie (care contin acizi grasi saturati, corpi grasi) -, dulciuri rafinate, bauturi alcoolice si b) consumul mult sub necesitati de substante vegetale: fructe, legume, salate, cereale, determinand un aport insuficient de fibre vegetale, vitamine, saruri minerale si oligoelemente.
In ignoranta lui, omul se condamna singur la un adevarat “regim de infometare”, prin acceptarea prezentei regulate in farfuria lui a unor “invitati” ce provoaca bolile numite “ale civilizatiei”.
Constient acum si avertizat asupra acestei probleme, omul modern isi poate alege alimentatia si poate verifica temeiul unui echilibru creat de produsele vegetale cultivate in sistemul unei agriculturi ecologice si biodinamice. Chiar de astazi, sa alegem hotarat aceste alimente sanatoase, care contin elementele necesare vietii noastre, cat si cea mai importanta sursa de energie – cea solara. Aceasta energie globala, reinnoita in permanenta de-a lungul existentei noastre prin intermediul alimentelor, asigura echilibrul nostru si contribuie la intarirea sistemului nostru imunitar, veritabil ministru de aparare al reactiilor noastre in fata agresiunilor bolii, ce intervin pe masura calitatii alimentatiei noastre.