In vizor

Epidemia de coronavirus a redus numărul donatorilor de sânge din Cluj. Triajul se face mai aprofundat

Unul dintre efectele negative al restricțiilor impuse prin instituirea stării de urgență este numărul mai mic de donatori prezenți la Centrul de Transfuzii Sanguine din Cluj. Chiar dacă toată lumea este acum focusată pe epidemia de coronavirus, există în continuare în spitale și alți bolnavi care au nevoie de sânge. 

”A scăzut numărul donatorilor din păcate după ultimele restricții impuse. Ieri am avut doar 38 de donatori”, a menționat directorul Centrului de Transfuzii, Adriana Sime.

Numărul donatorilor este extrem de mic, reducându-se aproape la jumătate și ajungând să fie la fel de scăzut precum în lunile de vară când clujenii sunt plecați din oraș. De asemenea, se organizau acțiuni de donare de sânge în cadrul companiilor clujenii, dar acum multe dintre acestea sunt închise deoarece angajații acestora lucrează de acasă. 

Având în vedere epidemia de coronavirus, donatorii trec printr-o procedură de triaj mult mai strictă.

”Se face un triaj mai aprofundat al persoanelor care vin la centru. În mod special la centru trebuie să vină persoane care sunt perfect sănătoși. Pe urmă completează un chestionar care se referă la coronavirus, în sensul dacă au fost sau nu plecați din țară în zonele roșii sau galbene. Dacă au venit în contact cu persoane bolnave. Facem un triaj mai amănunțit. Avem și un protocol afișat. Dacă știu că au avut un contact cu o persoană infectată nici nu ar trebui să vină la centru”, potrivit directorului Adriana Sime.

Programul de donare al Centrului de Transfuzii rămâne același: de luni până vineri de la 07:30 la 13:30. Centrul se află pe Str. Nicolae Bălcescu nr. 18, Cluj-Napoca.

Persoanele care au tranzitat sau au călătorit în țările afectate de infecția covid-19 se restricționează de la donare pe o perioadă de 28 zile.

Daca esti cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene, ai reşedinţa în România, esti în deplină stare de sănătate, te supui normelor de prelevare a sangelui total si pe componente, atunci poti sa te numesti donator eligibil de sange.

Pentru a deveni donator de sange trebuie sa indeplinesti urmatoarele conditii :

  • vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
  • greutate peste 50Kg
  • puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
  • tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
  • să nu fi avut vreo interventie chirurgicala in ultimele 6 luni
  • daca esti femeie sa nu fii: însărcinata, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
  • sa nu fi consumat alimente grase sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării
  • sa nu urmezi tratamente pentru anumite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine

Nu poti sa fii donator daca ai sau ai avut urmatoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.

Criterii de excludere permanenta

  • afecţiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiunea arterială cronică în tratament, angina pectorală); traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză
  • hiperlipidemie; astm bronşic; alergia severă ; boli endocrine; lupus eritematos diseminat şi alte colagenoze; psoriazis generalizat
  • persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.

Criterii de excludere temporara

  • boli infecţioase (gripă , infectii bacteriene);
  • anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenţii chirurgicale, tatuaje, contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV;
  • vaccinări; sarcină, alăptare; tratamente dentare;
  • consum de alcool în ultimele 48 de ore;
  • consum de medicamente.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *