Din oras

Emil Boc susţine că OSĂ intre în programul „o masă caldă” şi alte şcoli

Primăria, prin vocea lui Emil Boc, zice că OSĂ să susțină și în anul școlar 2022-2013 programul „O masă caldă” pentru cei 626 de elevi de la școlile Traian Dârjan și Nicolae Iorga. Costurile estimate se ridică 1,6 milioane lei  pentru cele două școli. Consilierii locali urmează să dezbată la ședința din 7 octombrie un proiect de hotărâre pentru susținerea financiară a acestui program din bugetul local.

  • Care „masă caldă” este, conform unor consilieri locali, „un senviș rece pentru o parte dintre elevii din Cluj”.

Potrivit primarului Emil Boc, în semestrul II al anului școlar 2021-2022, programul „O masă caldă la școală” a fost susținut în integralitate de către Primărie pentru 370 elevi de la Școala Gimnazială „Traian Dârjan”, iar pentru anul școlar 2022-2023 se propune continuarea suportului alimentar la această școală și introducerea unei noi școli în program – Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, pentru alți 256 elevi.

Valoarea suportului alimentar este de 15 lei/zi/elev. Suportul alimentar constă în oferirea unei mase calde preparată la Cantina de Ajutor Social și Pensiune și se acordă elevilor prezenți la cursuri (inclusiv celor care participă la activități prin intermediul tehnologiei și al internetului, conform scenariilor de organizare și desfășurare a cursurilor).

Alte două școli – Școala Gimnazială „Emil Isac” și Colegiul de Servicii în Turism „Napoca” – beneficiază de programul „O masă caldă în școală”, cu susținere de la bugetul național, arată Boc.

În luna iunie, Ministerul Educației a anunțat că Programul „Masa caldă” se va extinde, din toamnă, pentru anul școlar 2022-2023 la 300 de școli, față de 150 câte sunt acum, iar tariful unui meniu zilnic pentru un elev va crește la 15 lei, de la 10,Guvernul României a aprobat în februarie 2020, prin ordonanță de urgență, programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 150 de unități de învățământ preuniversitar de stat, program cunoscut și sub titulatura de ”Masa caldă”.

În anii anteriori acesta a funcționat în 50 de unități de învățământ. Din judeţul Cluj în program erau înscrise trei școli, toate din Cluj-Napoca: Colegiul Național Pedagogic ”Gheorghe Lazăr”, Colegiul de Servicii în Turism ”Napoca” și Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu”.