Analiza

Emil Boc şi Pantelică au început testarea în masă clujenilor: Cui nu-i pute de la Pata Rât, are COVID-19!

Szakats Istvan:

Cetățene, orașul tău a intrat în scenariul roșu de pandemie Covid-19. Ție ți-ar fi vital să poți aerisi, dar întreg orașul duhnește a gunoi în putrefacție. O să-ți pută așa patru ani. Da, ai citit bine. De la ce pute? De la miile, în curând  zecile de mii, apoi sutele de mii de tone de deșeuri nesortate, pe care RADP le cară ilegal la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor. Nu-ți face iluzii, la Garda de Mediu nu ai ce căuta. Poți face ceva? Citește, înțelege, și decide. Detalii.

Muntele de gunoi nesortat al RADP adună deșeurile Clujului de aproape un deceniu. Și crește.

De săptămâna trecută, RADP a început să care muntele de gunoi RADP la așa-zisul Centru de Management Integrat al Deșeurilor. Conform autorizației la CMID se pot depune DOAR deșeuri sortate și tratate. Dar filmările cu drona dovedesc că nici vorba de așa ceva. În fapt, mizeria amestecată, în putrefacție, e pur și simplu încărcată în camioane, și dusă la CMID, unde este întinsă cu lama buldozerelor.

Asta pute.

Garda de Mediu, cu legea (care, pentru încălcări, prevede suspendarea sau chiar anularea autorizației) în mână, ar trebui măcar să oprească această crimă de mediu. Totuși, în ciuda dovezilor video și a vizitelor GNM pe teren, aflăm din declarațiile domnilor Viorel Pleșa – comisar-șef al Gărzii și Ion Pantelimon – director RADP, că operațiunea de mutare a muntelui de gunoi continuă. Cât o să dureze asta? Aflăm din calcule elementare.

1. Rampa RADP e autorizată pe 358.000 tone.

2. Rampa e plină 75%. Asta înseamnă 268.500 tone.

3. Camioanele care cară gunoiul, sunt de 40tone, dar se pot încărca numai 3/4, adică 30 tone.

4. Prin împărțire, mutarea muntelui înseamnă 8950 camioane.

5. Grație tehnologiei (camere de supraveghere care înregistrează în cloud) știm că camioanele se succed odată la 20-30 minute. Asta înseamnă 2-3 camioane pe oră, adică 20-30 camioane pe 10 ore, adică o zi de lucru. Să luăm 25 camioane pe zi (750 tone).

6. Rezultă că RADP are nevoie de 8950:25 = 358 zile de transport continuu, Fără erori, fără opreliști. Greu de presupus.

7. Socotind 200 zile lucrătoare pe an, 358 zile înseamnă un an și 8 luni.

Dar.

8. Între timp, Clujul produce 500 tone de deșeuri PE ZI. Județul, și mai mult. Conform legii, tot gunoiul județului trebuie să treacă pe la CMID. Asta înseamnă 650-700 tone pe zi.

9. Să considerăm o rată de reciclare de 30% (nu este atâta, dar cu asta se laudă Consiliul Județean). Rezultă o intrare de 490 tone de deșeuri pe zi la pe rampa RADP. Intră 490 tone, ies 750 tone. Înseamnă că de fapt ies 260 tone pe zi – o treime față de volumul calculat inițial.

10. Conform declarației date în scris de Ion Pantelimon, RADP are capacitatea de a prelucra TOT gunoiul județului. Gunoiul prelucrat nu trebuie dus nicăieri în altă parte, nici la Oradea, nici la Mureș, nici în Harghita. Totul trebuie depus la CMID. Astfel,

11. Tot fluxul deșeurilor chiar se reduce la o treime. Asta înseamnă ca timpul se înmulțește cu trei. Rezultă în cazul bun trei ani, în cazul realist, patru ani și jumătate. Imaginează-ți viața în aceste condiții, de acum încolo.

Ce poți face?

1. Poți să scrii plângeri peste plângeri la Garda de Mediu, la Agenția pentru Protecția Mediului.  Dar Garda de Mediu nu are nici măcar un odometru. Așteaptă să vezi ce ți se va răspunde. Apoi vezi tu.

2. Poți să denunți activitatea ilegală de la CMID.

3. Poți să dai în judecată, în nume individual sau colectiv, RADP-ul, Primăria, Consiliul Județean, Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului.

Sau,

4. Poți să consideri că ce se întâmplă, este din grija Primăriei Cluj-Napoca față de cetățean: instituția de fapt a trecut la mass-testingul populației: cine nu simte nimic, are COVID.

Decide-te.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *