În urmă cu nici două săptămâni, Primăria Cluj-Napoca a publicat anunțul de lansare a concursului de soluții pentru amenajarea Parcului Est. Termenul limită pentru trimiterea ofertelor era 30 octombrie. Astăzi însă, anunțul a fost publicat din nou cu un alt termen de trimitere a ofertelor: 29 ianuarie 2021. Cel mai probabil din lipsă de ofertanți sau pentru a da șansa mai multor participanți să intre în concurs, s-a decis amânarea datei limită de participare. Valoarea totală a premiilor este de 6,5 milioane lei (aproximativ 1,3 milioane euro).
Parcul Est este un proiect controversat, care a fost subiectul mai multor petiții, plângeri și inițiative din partea societății civile. În urmă cu aproximativ șapte ani, primarul Emil Boc apărea public cu primele declarații despre realizarea Parcului Est. Atunci, edilul șef spunea că va face acest parc propus de grupul civic informal Societate Organizată Sustenabil care a promovat intens ideea. De altfel, proiectul Parcul Est a fost declarat câștigător, în 2017, în programul de bugetare participativă, dar nu a primit finanțare la momentul respectiv. Abia acum s-a ajuns la faza concursului de soluții, lansat pe baza unei documentații întocmită de către Ordinul Arhitecților din România.
Parcul Est are o suprafață de 45,5 hectare și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a Regiei Autonome a Domeniului Public și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. Oportunitatea de a semnala această zonă a fost semnalată încă din perioada anilor ’60 și ’70, când au fost propuse mai multe proiecte pentru valorificarea oglinzilor de apă prezente și transformarea unui sit mlăștinos într-un spațiu de agrement. Proiectele nu s-au materializat, cu excepția regularizării malurilor Lacului 3 și înființarea unei pepiniere pe o porțiune plată și regulată a zonei de studiu.