Vocea ta

Emil Boc și ipocrizia unui proiect gen ”nu lăsăm pe nimeni în urmă”: În mediul toxic de la Pata Rât, într-o hală dezafectată, OSĂ facă un ”centru pentru copii”

de Eniko Vincze

Am ascultat înregistrarea ședinței de azi a Consiliului Local, 03.11.2023.

Vedeți pe la minutul 1.00.20 (proiect de hotărâre nr. 13 Reconversie hală existentă … în centru social … str. Platanilor): la întrebarea doamnei consilier Alexandra Oană cu privire la existența măsurătorilor ale căror rezultate ne pot asigura că aerul din Pata Rât are o calitate adecvată funcționării unui centru pentru copii, răspunsul primarului Emil Boc este că totul este cât se poate de legal.
Btw: acordul de mediu prevăzut în certificatul de urbanism ca un document obligatoriu, se referă la impactul construcției noii asupra mediului, și nu invers – dar dacă te prefaci că nu auzi, nu auzi, și răspunzi și gata, spui, că ai acordul de mediu). Noi credem, că această legalitate este la fel cu cea care s-a respectat atât cu ocazia amplasării caselor modulare la o distanță de sub 1000 de metri de rampa veche de deșeuri în 2010, cât și cu ocazia autorizării celor două noi rampe de deșeuri temporare în 2015 la aceeași distanță de locuințele amplasate de primărie în zonă.
Cu câteva minute mai încolo, din înregistrare aflăm că se recunoaște că, în momentul de față, chiar dacă pe rampa RADP nu se mai depozitează deșeuri noi din 29 aprilie 2023 încoace, acolo mai sunt adunate 200 mii de tone de deșeuri.
HCL 3/26.05.2022 al Consiliului Local al Municipiului-Napoca privind aprobarea depunerii proiectului „Rampă temporară dezafectată, comunitate clujeană protejată” arăta că „este nevoie de a implementa o soluție prietenoasă cu mediul care să conducă la reducerea contaminării cu substanțe periculoase în depozitul municipal temporar din Cluj-Napoca, str. Platanilor fn.”
Mulți au murit sub vârsta de 60 de ani, și foarte mulți s-au îmbolnăvit de boli specifice intoxicării cu hidrogen sulfurat și particule în suspensie (PM2.5 și PM10). Și încă nu s-a terminat.
Iar dacă va deveni atât de curat mediul, se va putea legaliza acolo vechea colonie Dallas, conform dorinței oamenilor care au cerut acest lucru. Și poate se poate folosi terenul unde primăria a construit modularele pentru romii evacuați în 2010, pentru construcția de locuințe sociale conform standardelor, accesibile tuturor clujenilor eligibili la locuințe sociale. Pănă la urmă, vor fi vecini cu Transylvania Smart City, deci va fi OK.
DECI: CE FEL DE LEGALITATE?
Este acea legalitate locală, care susține că, prin transformarea halei din Pata Rât (un alt proiect eșuat din bani publici, edificat în 2014) în centru pentru copii, conform Referatului de aprobare din 25.10.2023 semnat de Emil Boc, parte din proiectul de hotărâre, se realizează deziderate precum: „combaterea marginalizării sociale”, „respectarea demnității umane”, „solidaritate socială”, „nediscriminare”, „participare”. Și mai mult, prin realizarea acestui centru pentru copii în Pata Rât se realizează obiectivele dezvoltării durabile („fără sărăcie”, „foamete zero”, „sănătate și bunăstare”, „educație de calitate”, „egalitate de gen”), și cele 10 principii ale incluziunii romilor.
Ați fi crezut câte legi și strategii se pot implementa prin transformarea unei hale industriale într-un centru pentru copii în mediul toxic al rampelor de deșeuri?
În fapt, tot acest spectacol discursiv nu este altceva, decât o repetiție a lecției învățate de primar: despre cum trebuie să vorbească ca să sune bine (adică europenește). El nu a făcut niciodată, nimic, greșit, sau dacă a greșit cu ceva, a făcut-o ca să facă apoi un bine.
Deci încă o mare victorie în Cluj în marele său marș pentru „nicio persoană lăsată în urmă”: fiecare copil cu centrul său, în cartierul său, în comunitatea sa.
Se pot identifica multe contradicții în planurile privind Pata Râtul și vechii săi locuitori. Cumva se merge în paralel cu proiectele vechi, care trebuiau să se realizeze demult:
1) închiderea și ecologizarea rampelor non-ecologice (și nu, vechea rampă nu trebuia închisă în 2 săptămâni în 2015, timp în care RADP a sărit cu miraculoasa soluție a rampelor temporare și a salvat orașul, cum spune Boc la aceeași ședință; ea trebuia închisă din 2000 – vedeți încă panoul vechi la stradă care ne reamintește acest lucru);
2) relocarea vechilor locuitori ai Pata Râtului din zona toxică (care, desigur, acum nu ar fi atât de dificilă, dacă din 2000 încoace primăria lui Funar și apoi a lui Boc nu ar fi creat zona Cantonului și zona caselor modulare (căci locuitorii de acolo nu au fost atrași de la sine de magnetismul rampei, precum sugerează Boc că ar fi și azi acest magnetism care tot crește numărul populației de acolo, ci au fost direcționați sau mutați direct cu forța în zonă).
Mergând cu aceste vechi proiecte în paralel, se evită discuția despre viitorul Pata Rât, și de aici marea contradicție, viitor întrevăzut de proiectul Transylvania Smart City.
P.S. Cu această ocazie, s-a anunțat și proiectul de 4 milioane de euro câștigat de ADIZMC, un fel de Pata Cluj3. Deci dacă încă oamenii din Pata Rât nu au fost informați încă, iată că au putut afla dacă au ascultat discuțiile de la ședința de CL din 3 noiembrie 2023.
Față de cele 11 milioane de lei investiți din bugetul local în centrul pentru copii de mai sus (care nu știm când va fi gata), este un efort considerabil din partea fondurilor norvegiene sau altele asemenea. (Nu că Primăria municipiului Cluj-Napoca nu ar avea astfel de sume pentru creșterea fondului său de locuințe sociale, dar dacă nu vrei, nu vrei, și cu asta gata).
Sperăm că de data asta, marea majoritate a banilor să meargă pentru realizarea de locuințe (chiar dacă prin asta se susține piața). În continuare, primăria clujeană nu trebuie să investească nimic în acest efort (nu oferă terenuri sau clădiri ce se pot refuncționaliza) și nu produce nicio locuință socială în proprietatea municipiului, dar își asumă meritele.
FOTO: rampele Salprest și RADP în 28 martie 2023. La acea dată, se pare, că nici RADP nu știa că de la final de aprilie 2023 nu va mai putea depozita deșeuri noi pe rampa sa (vezi declarația directorului Pantelimon de la înregistrarea ședinței de CL din 03.11.2023, minutul 43.15).
NOTĂ: Titlul materialului aparține redacției Ziar de Cluj