Din oras

Emil Boc propune un Plan Urbanistic la nivel metropolitan: „Ei pot să facă ce vor, pot să aprobe blocuri de 20 de etaje la un metru de granița Clujului, că eu nu am ce să le fac”

Administrația locală continuă să fie preocupată de dezvoltarea coerentă a zonei metropolitane, potrivit primarului Emil Boc: „Ei pot să facă ce vor, pot să aprobe blocuri de 20 de etaje la un metru de granița Clujului, că eu nu am ce să le fac”, a afirmat edilul, referindu-se la necesitatea aplicării unei legi a zonei metropolitane care să fie coordonată de municipiu și respectată de primarii din localitățile mărginașe. Mai mult, Emil Boc propune un Plan Urbanistic General (PUG) metropolitan cu caracter obligatoriu pentru toate localitățile din preajma municipiului Cluj-Napoca: „Ar fi obligativitatea constituirii într-un interval de timp a unui PUG, a unui plan de mobilitate care să fie OBLIGATORIU, pentru toate unitățile”, a detaliat edilul municipiului Cluj-Napoca. 

„Noi, Asociația Municipiilor, am propus ca în septembrie, la începutul sesiunii parlamentare, să avem un proiect de lege pregătit de către noi. În septembrie, cu alte cuvinte să punem pe masa Guvernului propunerea noastră. 

Guvernul să vină cu viziunea pe care o are el și din cele două proiecte să înaintăm Parlamentului un proiect cu cele mai bune practici europene, adaptat la situația din România și care să dea posibilitatea zonelor metropolitane din țara noastră să se constituie juridic, să aibă documente cu forță juridică  și care să impună o politică unitară în materie de transport public, de învățământ – școli, creșe, gădinițe. Să ai dezvoltare urbană coerentă, adică nu fiecare face ce vrea în preajma marilor metropole, pentru că asta afectează calitatea vieții de aici. 

Iar nou sîntem un exemplu clar. 

Noi avem o șansă pentru că este o colaborare bună cu primarii din preajmă, dar altfel ei pot să facă ce vor, pot să aprobe blocuri de 20 de etaje la un metru de granița Clujului, că eu nu am ce să le fac”, a declarat primarul Emil Boc în cadrul unei intervenții. 

Boc propune un PUG metropolitan

„Uitați! Ne trezim la un metru de granița Clujului…

Eu vin aicea și fac ordine, înclin la rigoare, să aibă toate facilitățile și dincolo, la un metru, se înalță blocuri de „n” etaje sau ansambluri de blocuri fără nimic, fără drum, fără acces la sănătate, la educație și toți vin pe Cluj-Napoca. 

Chestiunea aceasta nu mai poate continua. Și de aceea eu spun că trebuie înregistrat prin lege, nu numai prin înțelegeri locale. Primarul din Florești e un om care e deschis la această colaborare. Trebuie să ne gândim la calitatea vieții din Florești, Apahida și Cluj-Napoca.

Ar fi obligativitatea constituirii într-un interval de timp a unui PUG, a unui plan de mobilitate care să fie obligatoriu, pentru toate unitățile. Adică ceea ce facem noi acum. Nu aprobăm dacă nu avem asfalt, școală, grădiniță, creșă”, a adăugat primarul Emil Boc. 

CITEȘTE ȘI: Dezvoltarea coerentă a municipiului, periclitată de haosul din zona metropolitană. Emil Boc: „Să împiedicăm abuzurile din preajma noastră!”

Pentru a nu pune în pericol dezvoltarea armonioasă a municipiului Cluj-Napoca, primarul Emil Boc a susținut în repetate rânduri necesitatea adoptării unei legi a zonelor metropolitane.

Potrivit unei asemenea legi, centrul de decizie ar reveni municipiului, implicit primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. 

Direcția „corectă” de dezvoltare a zonei metropolitane este stabilită de autoritățile din municipiu. În noiembrie anul trecut primarul Emil Boc avansa ideea unui pact care ar trebui încheiat între primarii din zona de influență a Clujului, enunțând în calitate de edilul edililor ce ar trebui și ce nu ar trebui făcut în Florești, Gilău, Jucu, Apahida, Baciu, Bonțida.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *