Din oras

Emil Boc promovează pe Facebook „arta” murală de pe strada Constanța. Ziar de Cluj vă arată ce nu se vede în pozele primarului

După ce a epuizat promisiunile electorale, proiectele SF (metroul, Spitalul Regional de Urgență, autobuzele autonome, cu hidrogen ș.a.) și SF-urile (studiile de fezabilitate), primarul Clujului, Emil Boc, a ajuns să promoveze pe Facebook „arta” stradală care, chipurile, „unește oamenii și Europa”.

Ilustrând cu 41 de fotografii postarea sa, edilul a scris ieri:

„Arta unește oamenii și Europa. Artă pe străzile Clujului: Pictură murală pentru aniversarea a 30 ani de înfrățire între Cluj-Napoca și orașul francez Nantes

Astăzi am luat parte alături de Joseph Giustiniani, Atașat de cooperare descentralizată la Ambasada Franţei și Director adjunct al Institutului Francez din România, la finalizarea proiectului artistic comun „Apropiați. Spargem zidurile”.

Peretele de pe strada Constanța a fost transformat într-o pictură murală prin artă stradală. Lucrarea imaginată de Studio Katra ia forma unui acordeon colorat desfășurat pe cei 40 de metri ai peretelui și celebrează diversitatea celor două culturi, franceză și română.

Mesajul proiectului dorește să sublinieze colaborarea și solidaritatea artistică prin care pot fi consolidate relațiile și valorile comune ce unesc cele două orașe. Numeroasele treceri dintre elementele picturii fac referire la noțiunile de pasaj, de retransmitere și întâlnire, iar elementele naturale, precum albina sau ursul amintesc de importanța biodiversității, în timp ce trunchiul de copac retezat este o referință la exploatarea excesivă a pădurilor.

Proiectul comun „Apropiați. Spargem zidurile” reunește artiști din Nantes și din Cluj-Napoca care la sfârșitul lunii iulie au realizat la Nantes un mural de mari dimensiuni, inspirat de Coloana Infinitului a sculptorului român Constantin Brâncuși.

Proiectul este realizat cu ocazia aniversării a 30 de ani de înfrățire cu orașul Nantes din Franța și a 30 de ani de existență a Institutului Francez la Cluj-Napoca prin colaborarea dintre Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, Institut français de Cluj, Primăria Nantes, Asociația Launloc (KERO ZEN și Ocu), Studio Katra (Antoine Gripay și Camille Pansard).”

Ziar de Cluj a mers pe strada Constanța și vă arată astăzi ce nu se vede în pozele de ieri ale primarului, în care întreaga stradă e toată numai o artă și-o poezie!

Pentru pictura murală, care se întinde doar pe jumătate dintre pereții de pe o parte a străzii, un întreg trotuar este blocat deja de 10 zile. De elementele de paragină stradală au fost agățate benzi și sârme pe care cineva a scris cu markerul, ca la țară: „ATENȚIE SE LUCREAZĂ”. Ieri, „lucrările” au fost inaugurate pe Facebookul primarului Boc, însă improvizațiile care restricționează accesul pietonilor au rămas. Au rămas și pereții scorojiți de infiltrații și mâzgăliți de mai vechii noștri „artiști” locali. Acești pereți mizerabili cadrează „lucrarea” recentă, francofonă, ca o ramă care unește cele două stiluri murale:

În opera artiștilor clujo-nantiști au fost lăsate câteva „portițe” transcendentale, paradoxale, care ne unesc cu Europa, dar, în același timp, ne și dezleagă:

Clujenii, cu mic, cu mare, văduviți de trotuare, veniseră în această dimineață să admire pictura murală aniversară, spre disperarea șoferilor care riscau să-i accidenteze. Shared space de Cluj-Napoca:

Pe strada Constanța avem acum o jumătate de perete pictat, pe o jumătate de trotuar. Partea bună e că, în exercițiul de admirație murală, ochii trecătorului nu mai zăbovesc în jos, spre asfaltul crăpat, ca o falie între civilizațiile europene:

E fain la Cluj, peste tot numai o artă, o metaforă și-un oximoron de PR electoral!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *