Rautacisme

Emil Boc promite locuri de muncă bine plătite pentru toată lumea, de la bucătari și taximetriști, până la proprietarii de apartamente

În ciuda crizei economice care își arată colții tot mai tare, primarul Emil Boc și-a păstrat optimismul debordant (de sorginte electorală) și le promite clujenilor, la radio, locuri de muncă bine plătite. Pentru toată lumea, nu numai pentru IT-iști, medici, notari, profesori universitari și mari proprietari de apartamente, ci și pentru oamenii simpli care, în prezent, trăiesc la Cluj nu cea mai bună calitate a vieții, doar cea mai scumpă.

În orașul în care festivalurile și specula imobiliară au crescut prețurile mult peste nivelul de suportabilitate al clujeanului de rând, primarul promite bunăstare și pentru bucătari, și pentru taximetriști, și pentru toată lumea, în general, care pune botul. Cum? Prin inovație și tehnologie! Zi de zi edilul muncește, și-n Cluj, și-n marile orașe ale lumii, cu care compară Clujul, pentru a aduce bunăstarea nu doar acolo unde deja există, la proprietarii de apartamente și la IT-iști, ci și la firul ierbii, unde nu prea există.

„În materie de internet, noi, România, avem a patra viteză de internet din lume. De ce? Pentru că noi venim mai la urmă în clubul acesta nou al tehnologiei, am trecut direct la fibră optică, în timp ce alte țări din Uniunea Europeană sunt în spatele nostru la capitolul fibră optică și au o viteză mai slabă decât România. Noi, pentru că am trecut direct la acest nivel, iată că suntem în situația de a avea a patra viteză de internet din lume care e, repet, o șansă fantastică, uriașă, pentru dezvoltare!

Și vă mai dau un exemplu, de ce tot vorbesc eu, ca să înțeleagă clujenii, de ce tot susțin eu domeniile acestea de vârf – inovare, IT, universități, industriile creative, tot ecosistemul acesta care face parte din tehnologia de astăzi și care va aduce slujbele viitorului, bine plătite. Uitați-vă în istorie: revoluția industrială, care a însemnat trecerea de la munca manufacturieră la munca mecanizată, dată de inovație, dată de tehnologia mai avansată, dată de lucrurile noi. Acolo a apărut revoluția industrială, în Anglia. Revoluția aia industrială, bazată pe invenții, pe tehnologia vremurilor respective, noi față de perioada feudală, a făcut cea mai mare putere economică mondială a lumii în Marea Britanie și a ajuns să fie, datorită, repet, a unei asemenea revoluții.

La o scară diferită, în alte vremuri, acum, toți cei care vor ști să beneficieze de pe urma tehnologiei, a digitalizării, a inovării, a inteligenței artificiale, acele economii vor fi cele mai puternice în lume, așa cum Marea Britanie a fost prima putere economică a lumii, în momentul în care a venit revoluția industrială.

La altă scară, repet, acum, și noi, ca oraș, putem fi în frunte și în barca câștigătoare dacă aceste domenii le vom susține prin toate mijloacele posibile și vedeți prezența comisarului european pentru educație și inovare la Cluj, a doua oară, prezența președintelui Comitetului European al Regiunilor, a prim-ministrului, a ecosistemului de dezvoltare, arată că avem aceste ingrediente, noi doar trebuie să le susținem, să le promovăm, pentru că atunci avem asigurată acea calitate a vieții despre care vorbesc și locurile de muncă bine plătite la Cluj pentru toată lumea, nu doar pentru câțiva, pentru că atunci când o economie îți merge bine, o duce bine și bucătarul, o duce bine și taximetristul, o duce bine și cel care are un apartament, o duce bine și cel care lucrează în alte industrii colaterale!

Deci, de aceea, în fiecare zi, practic, oriunde sunt, la Cluj, sau la București, sau la Rotterdam, sau la Bruxelles, sau la Koln sau unde sunt, sunt tocmai pentru a potența această șansă de a aduce la Cluj investițiile acestea pe inovare, pe inteligență artificială, pe sprijinirea universităților, pe sprijinirea industriilor creative, pentru că ele reprezintă motorul actual, alături de serviciile fundamentale, cum sunt serviciile financiar-bancare sau cele din sănătate, pentru că, până la urmă, și aici, și ele se bazează pe inovare în spate!”, a declarat primarul Emil Boc.

Până una, alta, în ciuda declarațiilor primarului Boc, Clujul tinde să se polarizeze tot mai tare, între foarte bogați și foarte săraci, mai ales de când inflația sărăcește și clasa de mijloc. Însă, întotdeauna depinde de perspectivă… în presa locală a apărut astăzi știrea că un muncitor din Vietnam muncește o lună la Cluj și își întreține familia o jumătate de an acasă. Pentru vietnamezi, așadar, revoluția „smart” despre care vorbește primarul Boc a ajuns deja la Cluj-Napoca.