In vizor

CUM LI SE URCĂ PUTEREA LA CAP: Vezi ce susținea Eduard Hellvig acum șase ani

Șeful Serviciului Român de Informații, Eudard Hellvig, declara în urmă cu șase ani, într-un interviu pentru Evenimentul Zilei, că mandatul unul șef de serviciui secret ar trebui să fie limitat la zece ani. ”Pentru că prea multă putere, întinsă pe foarte mulţi ani, poate dăuna democraţiei”, a declarat seful SRI, Eduard Hellvig pentru Evenimentul Zilei. Eduard Hellvig, fost secretar general al PNL și deputat liberal, este director al SRI din anul 2015.

”Atunci când am fost în politică, m-am ocupat de proiecte strategice politice. Am renunţat la politică atunci când am luat decizia să accept funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii, iar intenţia mea este să nu mai ocup nicio altă funcţie într-o instituţie publică din România. Cred că ar trebui stipulat în legislaţie, ca directorul unei asemenea structuri de informaţii să nu mai ocupe nicio funcţie publică în România timp de cinci ani după încheierea mandatului. Mai cred că, în noua legislaţie, ar trebui ca mandatul unui astfel de director să fie limitat, de exemplu la 10 ani. Pentru că prea multă putere, întinsă pe foarte mulţi ani, poate dăuna democraţiei”, a declarat seful SRI, Eduard Hellvig pentru Evenimentul Zilei.

După 7 ani de mandat se pare că și acestui politician i s-a urcat puterea la cap și nu s-ar mai da dus din funcție.

În prezent, șefii serviciilor secrete nu au un mandat limitat și nici un număr de mandate cât timp se pot afla în fruntea instituției. Potrivit Radio Europa Liberă, cel mai longeviv șef al unui serviciu secret este generalul Lucian Pahonțu, care îndeplinește funcția de șef al Serviciului de Protecție și Pază din decembrie 2005. El a fost numit în funcție în timpul primului mandat de președinte al lui Traian Băsescu.

Fostul șef al SRI, George Maior, a condus instituția între 4 octombrie 2006 și 27 ianuarie 2015. Provenit din PSD, Maior a devenit, după plecarea de la SRI, ambasador la Washington.

Generalul Marcel Opriș s-a aflat în fruntea Serviciului de Telecomunicații Speciale între 7 decembrie 2005 și 1 august 2017. Conducerea SIE este asigurată, din iulie 2018, de fostul deputatul PSD Gabriel Vlase.

În pachetul de legi care se află în lucru nu există vreo prevedere privind limitarea mandatului directorilor SRI, SIE, STS sau SPP. Din contră, demiterea directorilor este aproape imposibilă, Parlamentul fiind scos din această decizie care este lăsată la dispoziția președintelui României, care, prin același pachet de legi, ar dori să-și întărească poziția în CSAT.

CITEȘTE ȘI: SECURISTAN. Fără pic de ruşine, şleahta de securişti de pe lângă Iohannis pregăteşte legi prin care SRI şi SIE devin incontrolabile, stat în stat