Din oras

Emil Boc, pregătit să exercite dreptul de preempțiune pentru Hotelul Continental: „Eu voi propune, nu știu dacă Consiliul local va accepta sau nu!?”

Scris de 202

Emil Boc va vota „pentru” exercitarea dreptului de preempțiune privind achiziționarea Hotelului Continental de către autoritățile locale. „Dacă va exista posibilitatea de a exercita dreptul de preempțiune, îl voi exercita. Eu voi propune, nu știu dacă Consiliul local va accepta sau nu!?”, a susținut edilul în cadrul unei intervenții. Prin urmare, decizia apasă pe umerii aleșilor locali. 

De aproape trei ani de zile, Hotelul Continental este scos la vânzare de Artmark Real Estate.

Imobilul aparține controversatului om de afaceri Ioan Bene.

„Dacă va exista posibilitatea de a exercita dreptul de preempțiune, îl voi exercita. Eu voi propune, nu știu dacă Consiliul local va accepta sau nu!?

Dar eu voi exercita dreptul de preempțiune cu privire la Continental”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca în cadrul unei intervenții. 

Edilul a fost întrebat care este situația Hotelului Continental din Cluj-Napoca și dacă Primăria este dispusă să exercite dreptul de preempțiune pentru achiziționarea acestui imobil cu valoare istorică. 

„Nu, până acum nu am fost sesizat cu această opțiune”, a clarificat Boc. 

„Asta înseamnă că nu e scos la vânzare. 

Dacă e scos la vânzare, imediat se declanșează mecanismul – Guvern, Ministerul Culturii, Consiliul Județean, Consiliul local – cu privire la dreptul de preempțiune. 

Deocamdată eu nu am pe masă vreo hârtie în acest sens. 

Dar dacă va fi, mă voi consulta cu Consiliul local. 

Dar opțiunea mea este pentru”, a susținut Emil Boc. 
 

De aproape 3 ani de zile, imobilul a fost scos la vânzare de Artmark Real Estate.

Hotelul Continental, al controversatului om de afaceri Ioan Bene, își caută în continuare cumpărător. 

Acum, imobilul se află pe lista de clădiri istorice a Sotheby’s, după ce, în iulie 2019, Sotheby’s a intrat pe piața din România prin asocierea cu Artmark Real Estate.

CITEȘTE ȘI: Hotelul Continental își caută în continuare cumpărător. Este scos la vânzare de Casa de Licitații Sotheby’s

Prețul Hotelului Continental este disponibil doar la cerere.

Potrivit estimărilor din 2019, tranzacția pentru Hotelul Continental ar putea să ajungă la 10 milioane euro. 

În 2013, când a fost scos la licitație, Ioan Bene s-a prezentat cu o ofertă de 5 milioane euro.

Hotelul Continental a fost lăsat în paragină vreme de aproximativ 15 ani. În 2013 a fost cumpărat de omul de afaceri Ioan Bene, prin firma Napocamin. În 2016 au început lucrările de restaurare care au durat doi ani și au presupus refațadizarea completă plus păstrarea caracteristicilor inițiale ale imobilului. Bene spunea că a investit 3,4 milioane euro pentru restaurare.

Clădirea a fost construită în 1895, are o suprafață construită de 8.500 mp pe un teren de 1497 mp. Hotelul Continental dispune de 105 camere și 80 de băi.

Potrivit Sotheby’s International Realty, hotelul a fost construit în 1894 și inaugurat în 1895, sub numele de „New York”. Amplasată în inima orașului, la intersecţia dintre străzile Napoca şi Universităţii, clădirea de colț a fost ridicată în stilul eclectic al epocii, un melanj de neobaroc și elemente clasiciste. Construcţia hotelului a avut loc într-o perioadă de dezvoltare economică a Imperiului Austro-Ungar, când pe teritoriul acestuia s-au ridicat numeroase edificii publice. Clujeanul care a semnat proiectul, Lajos Pákey (Pákei), a fost arhitect șef al orașului în primele decenii ale secolului al XX-lea.

Între clădirile proiectate de acesta se numără Pavilionul de patinaj (astăzi restaurantul Chios) și Casinoul din Parcul Central, cele două clădiri ale Universităţii Tehnice de pe strada Bariţiu, fostul Liceu Brassai – toate în acelaşi limbaj arhitectural eclectic.ULTIMA ORĂ

 • Acum 31 mins Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 1 hour Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
 • Acum 4 hours Eveniment
  169 de inele de peste 6.500 de ani vechime au fost găsite de arheologi pe traseul Autostrăzii A3
 • Acum 5 hours Sport
  Clubul de fotbal Universitatea Cluj își ia rămas bun de la Nea Titi
 • Acum 6 hours Din oras
  Bunic lovit pe trecerea de pietoni. Ar fi trecut pe roșu
 • Acum 18 hours General
  NESIMȚIRE BUGETARĂ: Marinela Marc și-a propus să viziteze toată Europa, fără să scoată un leu din buzunar. Limba engleză ar fi singurul impediment
 • Acum 18 hours In vizor
  VINE BOC, SAU ARE SĂ-I PUTĂ? Khetane a invitat azi întreg Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca la festival
 • Acum 21 hours Sanatate
  Criză de VACCINURI pentru copii, la Cluj. Cel HEXAVALENT lipsește cu TOTUL. DSP Cluj așteaptă dozele de la minister
 • Acum 22 hours Analiza
  10 ani, 16 miniştri şi 942 de km de autostradă. 58,875 kilometri de autostradă pe cap de ministru. 5,9 kilometri pe an. 490,625 metri pe lună. Melci să fi fost şi se târau mai mult
 • Acum 23 hours Sanatate
  Rata infectărilor cu Covid-19 a scăzut ușor la nivelul judeţului Cluj. Aşteptăm să ajungem cu datele procesata la intervalul post Untold
 • Acum 1 day Politica
  Grindeanu anunţă licitaţia pentru 20 de trenuri electrice prin PNRR. Rutele leagă Cluj-Napoca de Oradea, Brașov, Alba-Iulia – adică ce era cât pe ce să “OSĂ” avem prin promisiunile electorale ale “Alianţei Vestului”
 • Acum 1 day Rautacisme
  Octavian Berceanu, acest “Ştefan Pescăruş” al Untold, laudă organizatorii NESIMŢITOTECII că au făcut rapid curat în urma lor. Adică şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale
 • Acum 1 day Politica
  PSD a prezentat în coaliție un sistem mixt de reglementare a prețurilor la energie electrică și gaze
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE