Politica

Emil Boc pregătește terenul pentru regionalizarea României: „Dacă nu vorbim de subiectul acesta, nu se va face niciodată”

Scris de 191

Primarul municipiului Cluj-Napoca reia ideea reorganizării administrativ-teritoariale a României. Potrivit fostului premier Emil Boc, regionalizarea ar permite o dezvoltare regională și ar „sparge bucăți” rețelele clientelare constituite în zeci de ani. 

Edilul municipiului Cluj-Napoca a dezvoltat pe larg subiectul regionalizării în cadrul unei intervenții la un post local de radio, prilej cu care a arătat care ar fi avantajele unei reorganizări administrativ-teritoariale a României.

Boc a precizat că țara noastră este singurul stat din Uniunea Europeană care nu a făcut acest lucru și a oferit modelul Poloniei:

„Polonia a făcut de la 46 de voievodate – echivalentul județelor – le-a redus la 32. Și după aceea la 16.

Cu două reforme administrative. Și uite cum „zboară” Polonia la dezvoltare”, a exemplificat Emil Boc. 

Primarul a recunoscut că subiectul regionalizării nu se află în prezent pe agenda clasei politice și că implementarea acestui proiect întâmpină dificultăți de ordin politic.

Nu este pe agenda clasei politice actuale. Dar dacă nu vorbim de subiectul acesta, nu se va face niciodată. 

Eu sunt convins că se va face odată și odată! Suntem singura țară din Uniunea Europeană care n-a făcut reforma administrativ-teritorială a țării. 

Noi încă ne conducem după legea lui Ceaușescu din 1968. 

Adică centralism plin democratic-socialist în plin capitalism democratic-european. 

Nu se poate face capitalism cu legi socialiste. (…).

Regionalizarea dă putere regiunilor. 

Acuma totul trece printr-un filtru central de la București. Ori dacă ai avea regionalizare ai putea să ai filtre regionale și motoare de dezvoltare. 

Aicea e o chestiune care doar trebuie picurată ca picătura chinezească pentru a pregăti terenul. 

S-ar desființa o grămadă de structuri din fiecare județ. 

De la 46 să ajungi la 12, gândiți-vă că de acolo dispar…

Un alt avantaj este tocmai acesta: decimentarea rețelelor clientelare construite timp de peste 50 de ani. 

Pentru că inevitabil, că a fost comunism, că a fost capitalism, acolo în județe s-au cam perpetuat multe lucruri. 

Când acestea le-ai sparge bucăți, ai avea șansa să renaști administrativ ca țară. 

E un subiect la care țin, pentru că îl cred necesar pentru țară. 

Știu că politic e greu, dar pentru țară e absolut necesar să se facă”, a punctat Emil Boc.

De altfel, primarul Clujului, Emil Boc, a ținut să reamintească faptul că proiectul regionalizării a fost inițiat pe vremea când era premier, dar din cauza crizei politice din anul 2012 demersul nu a avut sorți de izbândă: 

„Vă spun ce am făcut în 2011: am reușit să concep un proiect de reorganizare administrativ-teritorială cu respectarea Constituției, cu respectarea regulilor europene, care-l făcea funcțional.

Cetățeanul nu avea, practic, de făcut nici un pas în plus ori în minus față de ce avea acum, de exemplu să-și ridice carnetul de șofer sau să obțină o autorizație, prin comasarea județelor și revenirea la ceea ce erau marile regiuni istorice pe care le cunoaștem noi. 

Așa era proiectul pe care l-am discutat în 2011, împreună cu președintele Băsescu, și cu care ne pregăteam să mergem mai departe, să ne asumăm răspunderea, dar a venit criza…

Erau 10 regiuni. Discuția era cu UDMR, care nu accepta comprimarea Harghita-Covasna-Mureș.

Și găsisem soluția și acolo: O.K. Pe alea le lăsăm județe distincte, așa cum sunt acuma, și pentru că nici noi nu acceptam să devină un județ în care populația românească să nu fie majoritară, și nici ei nu acceptau de cealaltă parte să fie înglobate, să piardă ceea ce aveau, atunci am zis: O.K. Haideți să facem restul țării și vom vedea mai departe cum vom evolua. 

Eram pregătiți să ne asumăm răspunderea în 2012, dacă nu apărea acea criză. A fost o criză politică care a condus până la urmă la pierderea…

Urma, după toate modificările. 

Gândiți-vă: am modificat toată legislația, de la salarizare la pensii, la companii de stat desființate, desființarea pensiilor speciale. 

Vedeți că de 3-4 ani tot vorbesc de desființarea pensiilor speciale, noi am făcut atunci într-o lună.

L-am făcut, din nefericire, după aia l-au pus în 7 ani la loc și au mai creat pe deasupra”, a declarat primarul Emil Boc în cadrul unei intervenții la un post de radio local. 

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 31 mins In vizor
  Cum a fost la festivalul romilor din Cluj, unde nu participă nici o autoritate publică: ”Lasă că vine Boc cu nevasta-n spinare, ca la Untold”
 • Acum 5 hours Vocea ta
  INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”
 • Acum 5 hours In vizor
  CLUJENII SE PLÂNG DE BETOANE, numai Emil Boc vede cu oglinda strâmbă a ”bunelor practici” și cum crește spațiul verde mai ceva ca promisiunile în campania electorală.
 • Acum 22 hours In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 23 hours In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 1 day Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 1 day Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 1 day Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
 • Acum 1 day Din oras
  Emil ”OSĂ” Boc și-a sos ”Ecoul” și ”Inutilul” pe stradă să se tragă-n chip cu niște puble de gunoi inteligente. Cel mai inteligent lucru la aceste pubele este afacerea de cumetrie prin care au fost achiziționate de la ex-penelistul Doru Stoica
 • Acum 2 days Politica
  PSD: Nu susținem diminuarea schemei de compensare a prețurilor la energie, ci reglementarea pieței
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 2 days In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE