Politica

Emil Boc pregătește terenul pentru regionalizarea României: „Dacă nu vorbim de subiectul acesta, nu se va face niciodată”

Scris de 191

Primarul municipiului Cluj-Napoca reia ideea reorganizării administrativ-teritoariale a României. Potrivit fostului premier Emil Boc, regionalizarea ar permite o dezvoltare regională și ar „sparge bucăți” rețelele clientelare constituite în zeci de ani. 

Edilul municipiului Cluj-Napoca a dezvoltat pe larg subiectul regionalizării în cadrul unei intervenții la un post local de radio, prilej cu care a arătat care ar fi avantajele unei reorganizări administrativ-teritoariale a României.

Boc a precizat că țara noastră este singurul stat din Uniunea Europeană care nu a făcut acest lucru și a oferit modelul Poloniei:

„Polonia a făcut de la 46 de voievodate – echivalentul județelor – le-a redus la 32. Și după aceea la 16.

Cu două reforme administrative. Și uite cum „zboară” Polonia la dezvoltare”, a exemplificat Emil Boc. 

Primarul a recunoscut că subiectul regionalizării nu se află în prezent pe agenda clasei politice și că implementarea acestui proiect întâmpină dificultăți de ordin politic.

Nu este pe agenda clasei politice actuale. Dar dacă nu vorbim de subiectul acesta, nu se va face niciodată. 

Eu sunt convins că se va face odată și odată! Suntem singura țară din Uniunea Europeană care n-a făcut reforma administrativ-teritorială a țării. 

Noi încă ne conducem după legea lui Ceaușescu din 1968. 

Adică centralism plin democratic-socialist în plin capitalism democratic-european. 

Nu se poate face capitalism cu legi socialiste. (…).

Regionalizarea dă putere regiunilor. 

Acuma totul trece printr-un filtru central de la București. Ori dacă ai avea regionalizare ai putea să ai filtre regionale și motoare de dezvoltare. 

Aicea e o chestiune care doar trebuie picurată ca picătura chinezească pentru a pregăti terenul. 

S-ar desființa o grămadă de structuri din fiecare județ. 

De la 46 să ajungi la 12, gândiți-vă că de acolo dispar…

Un alt avantaj este tocmai acesta: decimentarea rețelelor clientelare construite timp de peste 50 de ani. 

Pentru că inevitabil, că a fost comunism, că a fost capitalism, acolo în județe s-au cam perpetuat multe lucruri. 

Când acestea le-ai sparge bucăți, ai avea șansa să renaști administrativ ca țară. 

E un subiect la care țin, pentru că îl cred necesar pentru țară. 

Știu că politic e greu, dar pentru țară e absolut necesar să se facă”, a punctat Emil Boc.

De altfel, primarul Clujului, Emil Boc, a ținut să reamintească faptul că proiectul regionalizării a fost inițiat pe vremea când era premier, dar din cauza crizei politice din anul 2012 demersul nu a avut sorți de izbândă: 

„Vă spun ce am făcut în 2011: am reușit să concep un proiect de reorganizare administrativ-teritorială cu respectarea Constituției, cu respectarea regulilor europene, care-l făcea funcțional.

Cetățeanul nu avea, practic, de făcut nici un pas în plus ori în minus față de ce avea acum, de exemplu să-și ridice carnetul de șofer sau să obțină o autorizație, prin comasarea județelor și revenirea la ceea ce erau marile regiuni istorice pe care le cunoaștem noi. 

Așa era proiectul pe care l-am discutat în 2011, împreună cu președintele Băsescu, și cu care ne pregăteam să mergem mai departe, să ne asumăm răspunderea, dar a venit criza…

Erau 10 regiuni. Discuția era cu UDMR, care nu accepta comprimarea Harghita-Covasna-Mureș.

Și găsisem soluția și acolo: O.K. Pe alea le lăsăm județe distincte, așa cum sunt acuma, și pentru că nici noi nu acceptam să devină un județ în care populația românească să nu fie majoritară, și nici ei nu acceptau de cealaltă parte să fie înglobate, să piardă ceea ce aveau, atunci am zis: O.K. Haideți să facem restul țării și vom vedea mai departe cum vom evolua. 

Eram pregătiți să ne asumăm răspunderea în 2012, dacă nu apărea acea criză. A fost o criză politică care a condus până la urmă la pierderea…

Urma, după toate modificările. 

Gândiți-vă: am modificat toată legislația, de la salarizare la pensii, la companii de stat desființate, desființarea pensiilor speciale. 

Vedeți că de 3-4 ani tot vorbesc de desființarea pensiilor speciale, noi am făcut atunci într-o lună.

L-am făcut, din nefericire, după aia l-au pus în 7 ani la loc și au mai creat pe deasupra”, a declarat primarul Emil Boc în cadrul unei intervenții la un post de radio local. 

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 11 hours Justitie
  La o săptămână de la evenimente, procurorii cer arestarea preventivă pentru bătăușii de la localul ”Sare-n Bucate”. Între timp, ”bombardierii” au cam dispărut
 • Acum 12 hours Politica
  EXCLUSIVITATE! ”COCOȘIA” SE PLĂTEȘTE: S-a votat la Bistrița – și la fel se va vota în zilele urmatoare și în celelalte consilii județene, scoaterea Clujului din asocierea legată de cloud-ul regional
 • Acum 12 hours Politica
  ȚINTA celor doi ”Dottore” de la PNL e libertatea de manifestare și cea de exprimare. Bode insistă pe ”un răspuns mai ferm al statului”, mai ales că ”faptele comise în public au fost precedate de fapte de instigare publică prin folosirea unor platforme sociale”
 • Acum 13 hours Politica
  S-a urnit și societatea civilă. Ziar de Cluj atrăgea atenția marți că nord-coreenii Bode și Ciucă vor să bage la închisoare pe oricine-i contestă. Că PSD a devenit mai frecventabil ca PNL
 • Acum 14 hours Eveniment
  SUPĂRAT CA VĂCARUL PE SAT. În timp ce sindicaliştii din sănătatea clujeană protestează în fața Guvernului, Alin Tişe ar închide accesul bolnavilor din judeţele limitrofe la spitalele din Cluj
 • Acum 14 hours In vizor
  MERSUL PITICULUI: Proiectul de conectare a Clujului la Autostrada Transilvania a fost scos la licitație
 • Acum 15 hours In vizor
  Fanii “Șepcilor roșii” au criticat dur conducerea Consiliului Județean pentru starea deplorabilă a gazonului și a stadionului Cluj Arena
 • Acum 17 hours Jos palaria
  RESPECT pentru optimismul civicilor Clujului! În încercarea de a pune o ordine în colectarea deşeurilor din “Oraşul Comoară”, au înfiinţat un grup de dezbateri. Succes, deşi ştim că nu prea au cu cine. Ne referim la autorităţi
 • Acum 17 hours Eveniment
  Clujul acordă sprijin Turciei
 • Acum 18 hours Straineze
  PREŞUL LUI PUTIN ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ, UNGARIA, râde de “diplomaţia” de “tip chelner” a României: “Cu ce vă putem servi”. Uite cine s-a găsit să vorbească!
 • Acum 1 day In vizor
  BOALA GREA A ”DOTTORILOR”: IMPOSTURA NAȘTE AUTORITARISM ȘI RĂZBUNARE. Ciucă și Bode au inițiat o lege care prevede doar închisoarea pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice. Orice protest va putea fi declarat tulburarea ordinii publice în viziunea acestor, chipurile, liberali
 • Acum 1 day Politica
  PSD îl acuză pe Rareș Bogdan de dezinformare pe subiectul OMV
 • Acum 1 day Rautacisme
  DIN ÎNTÂMPLARE nora inexistentului și inutilului ”sitimanajăr” Șurubaru este angajata Eco Garden și tot din coincidență soțul inspectorului școlar șef, Marinela Marc, este angajat la Supercom. Tot coincidență este și faptul că aceste firme sunt în pita banului public
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE