Din oras

Emil Boc ne demonstrează încă o dată că este adversarul libertății de expresie și al comunicării libere. Halal constituționalist cu atitudine de milițian: amendează, fără bază legală, un jurnalist turc!

În România democratică, în mult lăudatul oraș de cinci stele Cluj Napoca, în cadrul unui festival care promova obiceiuri și tradiții de pretutindeni – în special din Turcia – primarul Emil Boc comite un mare abuz împotriva libertății de exprimare, confiscându-i ziarele și amendându-l pe jurnalistul turc Gul Hayri, membru în Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – susține, cu probe, actualdecluj.ro.

Gravitatea constă în faptul că Emil Boc a mai și ținut să se laude cu fapta sa și a transmis un comunicat de presă care prezenta, de fapt, niște informații complet eronate.  Boc a transmis în spațiul public că i-ar fi amendat pe organizatorii Festivalului pentru că în cadrul evenimentului s-ar fi făcut propagandă politică. Cum scopul evenimentului era unul strict cultural, era necesar să intervină Primăria, mai ales că: au venit sesizări inclusiv din partea Consulatului și Ambasadei Turciei – explica Boc.

„Primăria Cluj-Napoca a solicitat în mod expres organizatorilor Festivalului Turcesc «Descoperiți cultura și bucătăria turcească», care se desfășoară la Sala Sporturilor, să înceteze distribuția ziarului Zaman și să desfășoare manifestația conform solicitării și scopului aprobat. Primaria Cluj-Napoca respinge orice implicare sau susținere a activităților de distribuire de publicații cu caracter politic de către organizatorii festivalului și le-a solicitat acestora păstrarea caracterului multicultural al manifestării aprobate. Primăria a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale pentru nerespectarea scopului manifestării aprobate și lipsa autorizației pentru distribuția de publicații”, au declarat duminică reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

În realitate, organizatorii festivalului n-au primit nicio amendă, pentru că aceștia și-au respectat întrutotul angajamentul, nu s-au abătut de la programul cultural și n-au făcut nici un soi de acțiune politică. Atacul Primăriei a fost îndreptat, de fapt, împotriva ziarului Zaman România,  subsidiar al ziarului Zaman – singura publicație de opoziție care exista în Turcia, în urmă cu doi ani, înainte de a fi confiscată de statul președintelui turc Recep Tayyip-Erdogan.

Amendă de de 1000 de lei din partea lui Boc pentru jurnalistul Gul Hayri, fără ca acesta să fi încălcat vreo lege

Colaboratorul ziarului Zaman România, Necdet Celik, a povestit pentru Actual de Cluj că polițiștii locali ar fi descins la ordinul primarului Emil Boc și ar fi confiscat toate ziarele care existau la standul din cadrul Festivalului, fără a avea argumente juridice pentru gestul lor, iar jurnalistul Gul Hayri a fost amendat cu 1000 de lei. Publicația Zaman are o tradiție în România de peste 23 de ani, fiind distribuit, săptămânal, în limba turcă. De doi ani, de când a fost interzis în Turcia, ziarul apare în ediție bilunară și în limba română.  Actual de Cluj l-a contactat pe șeful Poliției Locale, Marcel Bonțidean, pentru a preciza care este legea care a fost încălcată de către persoana care a împărțit ziarul Zaman în cadrul Festivalului. Acesta a indicat Legea 60/1991, privind Organizarea și Desfășurarea Adunărilor Publice, articolul 26, litera a): organizarea si desfasurarea de adunari publice nedeclarate, neinregistrate sau interzise; Bonțidean nu a devoalat faptul că a amendat un jurnalist, deși a fost chestionat în mod expres pe această temă. “Nu vă pot spune cine este persoana. Nu avem voie. Era unul care împărțea ziarul”. În realitate, singurul amendat a fost jurnalistul Gul Hayri, care este și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Niciunde în legea invocată de Bonțidean nu se specifică, însă, că ar fi interzisă distribuirea unui ziar.

Jurnalistul Necdet Celik susține că avea informații că ziarul Zaman ar urma să fie boicotat la Cluj, pentru că reprezentanții Ambasadei Turciei la București asta fac, îi vânează pe jurnaliștii turci care sunt potrivnici politicii lui Erdogan. “Colegul meu a primit un SMS prin care i se transmitea că cei de la Ambasada au vorbit cu primarul Emil Boc și că vor fi probleme dacă distribuim ziarul. Și așa a fost, din păcate pentru noi”, a spune Necdet Celik. Consulul onorific al Turciei al Cluj, Vasile Vita, a precizat că nu cade în atribuțiile sale să facă astfel de sesizări Primăriei Cluj Napoca, și că nici nu le-a făcut. El a adăugat că dacă a existat vreo sesizare, ar fi putut să vină doar din partea Ambasadei. La solicitarea Actual de Cluj, Biroul de Presă al Ambasadei Turciei a confirmat că sunt la curent cu “incidentul” Zaman, însă, a fost refuzată orice altă explicație.

Contestă amenda lui Boc

Zaman România a transmis un comunicat oficial prin care arată că publicația a fost distribuită legal, în mod pașnic, existând un protocol de colaborare cu organizatorii Festivalului desfășurat în Cluj Napoca la finele săptămânii trecute.  Jurnaliștii turci au anunțat că vor contesta amenda Primăriei Cluj în termen legal.

“Zaman România este o publicație legală, care funcționează în baza legislației românești în domeniu, fiind înregistrată la OSIM încă din 17 martie 2016.  (…) În ceea ce privește caracterul propagandistic al ziarului Zaman România, invocat de către Poliția Locală, precizăm că toate materialele publicate în ziar sunt preluări din presa din România sau din presa internațională despre situația din Turcia, despre încălcarea drepturilor omului și despre confiscarea libertăților cetățenești de către puterea de la Ankara.  Având în vedere aceste aspecte, ziarul Zaman România va contesta în termenul legal amenda dată de Poliția Locală din Cluj Napoca reprezentantului ziarului. Conform informațiilor primite de la colegii ziariști din România, acțiunea Poliției Locale din Cluj, care a amendat reprezentanții ziarului și a confiscat peste 1500 de ziare, are la bază presiunile făcute în această direcție de către Ambasada Turciei la București și de către Consulatul onorific al Turciei la Cluj Napoca. Pentru oficialii turci, libertatea de exprimare nu mai este de mult un drept, dovadă în acest sens fiind sutele de ziariști turci aflați în închisorile din Turcia, din cauza opiniilor exprimate public.

Ziarul Zaman România va rămâne consecvent principiilor sale și va scrie în continuare despre drepturile omului, despre abuzurile din Turcia, despre nevoia de libertate a poporului turc și despre adevăr, indiferent de presiunile pe care le vor face în continuare reprezentanții regimului Erdogan” – se arată în comunicatul transmis de Zaman.

În ultimii doi ani, epurarile din domeniile militar, judiciar, diplomatie, presă si din aparatul de securitate au atins un nivel alarmant în Turcia. 51.889 de oameni au fost trimiși după gratii, fără dovezi, fara proces, fără să existe o condamnare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *