În cursul zilei de ieri, primarul Emil Boc, într-un pur stil politicianist, le-a transmis o scrisoare deschisă noilor parlamentari clujeni, prin care le solicita deputaților și senatorilor sprijinul pentru „realizarea unora dintre proiectele importante pentru dezvoltarea Clujului”, prin promovarea acestora la București. Noi bănuim, în urma lecturării acestei scrisori, că singurul scop pentru care primarul Boc a inițiat acest demers a fost cel de promovare electorală a propriei persoane, la Cluj. Trimițându-le tuturor parlamentarilor această scrisoare, la început de mandat, Emil Boc va putea spune peste 4 ani că proiectele Clujului nu au fost realizate, nu din cauza incompetenței Primăriei, ci din vina parlamentarilor care, cu toate că au fost informați de la bun început, nu l-au ajutat. Primarul, expert în manipulare electorală, a aruncat astfel pisica din ograda Primăriei în biroul parlamentarilor, pregătindu-și, încă de pe acum, scuza perfectă pentru alegerile următoare în care îi va înfiera pe parlamentarii delăsători care nu au pus umărul pentru proiectele (ratate ale) Clujului.
„Stimate domnule deputat/senator …..,
Vă felicit pentru privilegiul de a reprezenta clujenii în Parlamentul României în actualul mandat şi doresc să vă transmit toată deschiderea mea în calitate de edil pentru a colabora în vederea susţinerii oricărui proiect care va contribui la dezvoltarea municipiului Cluj-Napoca. Vă asigur că veţi găsi în mine un partener pentru a vă furniza toate datele, informaţiile şi tot sprijinul necesar pentru a promova şi propune proiecte importante pentru cetăţeni.
La începutul anului 2017, cele mai importante obiective pentru care este necesar să ne unim eforturile pentru a crea contextul de implementare sunt realizarea centurii metropolitane Gilău – Apahida şi Spitalul Regional de Urgenţă.
Pentru oamenii politici, a avea mijloacele de a putea susţine proiecte de asemenea anvergură este o oportunitate şi indiferent de sfera politică din care provenim, cu toţii avem un obiectiv comun: creşterea calităţii vieţii clujenilor”, spicuim din scrisoarea deschisă politicianistă a primarului.
Ziar de Cluj i-a contactat pe parlamentarii clujeni pentru a îi întreba cum comentează această inițiativă a lui Emil Boc, textul scrisorii sale deschise, dacă vor răspunde pozitiv solicitării primarului și, în cazul în care vor răspunde pozitiv, în ce mod intenționează să sprijine aceste proiecte.
Vă redăm mai jos răspunsurile parlamentarilor clujeni:
Deputatul USR, Emanuel Ungureanu:
„Am primit scrisoarea respectivă, eu l-am rugat printr-un SMS pe domnul primar să facă asta cu noi. Sunt două chestiunii importante. Este o chestiune de principiu, eu mi-aș fi dorit nu doar să ne trimită domnul primar niște proiecte, pe care el presupune că noi ar fi trebuit să le știm în detaliul lor. Adică, ocolitoarea sud, dacă întrebi oamenii dacă sunt de acord să se construiască, oamenii de pe stradă sau orice om nespecialist va spune: «Da, suntem de acord, pentru că avem o problemă mare cu traficul dinspre Florești și traficul este o problemă pentru clujeni!» Nimeni nu îți va spune că nu este o prioritate.
Însă eu aș fi vrut ca discuția despre ocolitoarea sud să fi fost făcută în prezența unor experți, pentru că un parlamentar, un om care are pregătirea mea, sau alți parlamentari de Cluj, care nu au o pregătire tehnică, că nu toți parlamentarii au terminat Arhitectura, nu cred că există vreunul, nu știe, nu are o analiză de oportunitate, nu a participat la nicio dezbatere pe tema asta, nu știe dacă ocolitoarea sud, așa cum este construită ea, varianta aceea pentru care noi ar trebui să obținem finanțare, să ne luptăm pentru ea, este cea optimă. Deci, mi-aș fi dorit să nu fie o chestiune formală, în sensul că primarul să ne trimită nouă o scrisoare cu prioritățile municipiului, noi, bineînțeles că toți vom spune: «Da!», dar spunem «da» pe o chestiune de principiu, când eu aș fi vrut ca principiul să fie cel al dezbaterii.
Eu nu știu care sunt intențiile lui, eu am avut această bună-credință să îi transmit un mesaj prin care să îl chem pe primar la un dialog consistent. Adică, nu doar să ne spună care sunt proiectele, ci care este fundamentarea lor și să știm lucrurile cât mai tehnic cu putință, ca la rândul nostru, dacă este respins, noi să putem aduce argumente suplimentare, nu doar de genul: «Clujul este cloșca cu puii de aur și e izolată de București pentru că noi suntem mai frumoși, mai deștepți decât ei», ci noi să avem argumente foarte solide pe care să le putem prezenta mai departe, studii de oportunitate ș.a.m.d., care nu se pot transmite printr-o scrisoare deschisă, ci în urma unei invitații la o dezbatere foarte tehnică, dacă e vorba de acest proiect.
Putem să extrapolăm la sănătate, de exemplu, în Cluj – și asta vreau să fac ca vicepreședinte al Comisiei de Sănătate – nu există un necesar al spitalelor, noi nu avem o evaluare, să știm, toate spitalele din Cluj au aceste nevoi… Nu știm! Dacă întrebi ca ziarist care sunt nevoile unui spital, va veni în 30 de zile o listă, dar noi ca oraș nu avem o platformă pe care tu să dai click și să știi exact că, uite, pe 2017, prioritatea Institutului de Transplant din Cluj… Eu, de exemplu, o să fac un amendament pentru construirea unui institut de transplant nou. Cu toate că Institutul nu cere bani pentru asta, bolnavii au această nevoie. Adică, uneori, managerii de spitale au alte interese decât interesele bolnavilor, cum e cazul lui Lucan – pe el îl interesează ca acolo să aibă paturi suficiente pentru Lukmed! Pe el nu îl interesează să facă un sistem funcțional pentru bolnavii care sunt cu insuficiență renală! Deci, nu ne putem uita doar la interesul managerilor de spitale, ci la interesul bolnavilor.
Ori, noi nu avem o evaluare a nevoilor pe bune, o discuție pe bune aș fi vrut cu domnul primar, nu doar o scrisoare politicoasă, pentru care îi mulțumesc și i-am mulțumit și prin mesaj. Eu trebuie să fiu diplomat în interesul clujenilor, în sensul că mă interesează foarte mult să provoc un dialog. Să existe unul real. Dacă pentru el este suficient o scrisoare, pentru mine nu este. Eu așteptam o invitație la un dialog consistent pentru că, în prima fază, nu este de ajuns o scrisoare, și, în al doilea rând, mă interesează foarte mult să văd dacă putem stabili împreună o strategie, inclusiv de comunicare, ca pentru proiectele cu care cădem de acord că sunt prioritare să mergem împreună și să facem presiuni politice ca să se obțină ceva! Pentru că doar eu să depun 100 de amendamente, ca vicepreședinte în Comisia de Sănătate, și să nu poată trece niciunul, asta poate să facă orice individ care este politicianist! Trebuie să mă asigur care sunt cele două proiecte, trei, pentru care se poate negocia o finanțare, care au o prioritate zero, și să mă lupt cu toată lumea pentru că conving că este chiar o prioritate! Ori, chestia asta nu o avem! Nici pe sănătate, nici pe infrastructură, nu avem un dialog real între persoanele care sunt în spectrul politic, ca să rezolvăm.
Singurul lucru pe care îl face Clujul, de fiecare dată când este în opoziție, se victimizează! Deci acest tip de victimizare, că miticii sunt răi și noi, clujenii, suntem buni, e foarte păgubos! Pentru că asta creează o contrareacție și o izolare! Și pe mine nu mă interesează lucrul ăsta! Sigur, poți să provoci anumite teme controversate, dar nu când e vorba de finanțare! Când e vorba de finanțare, noi chiar trebuie să fim convinși că cu ce ne luptăm sunt cu adevărat prioritățile Clujului și trebuie să avem această disponibilitate la dialog total! Nu mi se pare o utopie ca primarul să spună: «Mergem în data X toți la Ministerul Transporturilor, dar fiecare știe foarte bine proiectul! Ori, asta nu se întâmplă!
Tot timpul suntem în exerciții de imagine! Adică, presupune că l-am ascultat toți, că el vorbește la anumite posturi de radio, și el presupune că eu ar trebui, ca parlamentar, să știu ce a spus el. Și imediat să spun: «Sunt de acord cu ce a zis la radio!» Asta nu e o formă de comunicare, să mă scap de gura lui Alexa, să mă scap de gura lui Moldovan, sau, formal, să fac o scrisoare!
Din politețe, asta declar, că mă bucur că a început o formă de dialog, dar eu sper să devină mult mai consistentă. Adică, dacă el este convins că nu pot să-l ajut cu nimic ca parlamentar din opoziție, mai bine să nu mai scrie nimic! Dacă este convins că o pot face, hai să stabilim împreună cum se poate face acest lucru! Adică, chiar să câștigăm ceva! Pentru că, vorbind tot timpul de discursul acesta pasiv-agresiv: «Noi, cei din Cluj, suntem extraordinari, miticii sunt îngrozitori și nu ne iubesc pe noi pentru că suntem harnici și deștepți și frumoși», oamenii vor spune: «Ok, noi vrem să îi ajutăm pe ăia care sunt săraci, care au nevoie de ajutor și care au nevoie de sprijin!» Deci, complexul acesta de superioritate aș vrea să dispară din discursul politicienilor, pentru că noi chiar suntem aici puși să rezolvăm probleme, nu să ne victimizăm!”
Mihai Goțiu, senator USR:
„Îi mulțumesc domnului primar Emil Boc pentru mesajul transmis, dar vreau să-i atrag atenția că dacă ar fi urmărit cât de cât campania electorală ar fi știut că, în urma consultărilor cu specialiști în domeniul urbanismului și ai dezvoltării regionale, USR Cluj și candidații noștri am susținut (și, evident, vom susține) realizarea Centurii Metropolitane Gilău-Apahida. Argumentele pe care domnul primar le enumeră în scrisoare le-am prezentat, de altfel, în câteva dintre dezbaterile publice la care am participat. De asemenea, din câte îmi amintesc, la aceste dezbateri și reprezentanți ai PSD și parcă și ai UDMR (dacă îmi amintesc corect) au susținut centura. În aceste condiții, dacă suma invocată de domnul primar (pentru studiul de fezabilitate) nu se regăsește în proiectul legii bugetului – a cărui formă definitivă înțeleg că ar urma să fie gata în această după-amiază (vineri), în jurul orei 17.00 – mă aștept ca primii care vor depune amendamente în acest sens să fie cei de la PSD, fiind evident că vom susține un astfel de amendament. De asemenea, construirea a 8 spitale noi regionale (inclusiv la Cluj) a figurat atât în programul PSD, cât și al PNL, așadar mă aștept ca suma necesară demarării unei asemenea investiții la Cluj să se regăsească fără probleme în proiectul legii de buget pe 2017. Dacă acest lucru nu se va întâmpla o să încercăm să găsim pe ultimii metri susținători pentru amendamente în comisiile de specialitate, dar, evident, șansele vor fi destul de mici la viteza cu care domnii Dragnea și Tăriceanu vor să treacă legea bugetului, cu cât mai mică dezbatere publică și, implicit, cu cât mai puține modificări.”
Laszlo Attila, senator UDMR:
„Am să citesc scrisoarea deschisă a domnului primar, dar sunt două aspecte pe lângă care nu pot să trec: n-am nevoie de scrisoare deschisă, putem discuta și, în general, tradiția clujeană era ca, la începutul fiecărui an, toți parlamentarii, cu factorii de decizie, să discutăm care sunt proiectele pentru anul respectiv și cine, ce are de făcut. Asta e una. Doi la mână, și cu scrisoare deschisă și fără scrisoare deschisă, eu tot îmi fac treaba pentru proiectele clujene. Bine, acum sunt mai mult concentrat pe proiectele pe sănătate, și aici mă refer la Spitalul Regional de Urgență, la corpul nou al clădirii de la Oncologie, la problema de la Clujana și mai sunt multe!”
Csoma Botond, deputat UDMR:
„Chiar înainte ca domnul primar să ne trimită această scrisoare, eu am fost la dânsul și l-am întrebat despre proiectele Clujului și știam, că am fost consilier mulți ani la Cluj, știam de centura metropolitană, știam de Spitalul Regional, știam despre construirea unor creșe noi la Cluj, știam despre devierea Someșului, care ține de Consiliul Județean, pentru dezvoltarea Aeroportului. Știam de aceste probleme majore, care trebuie finanțate de la bugetul consolidat al statului, și voi susține aceste chestiuni și să sperăm că Clujul va primi totuși fonduri de la București pentru aceste investiții. Voi susține aceste proiecte prin amendamente la proiectul bugetului, când vom primi, am înțeles că vineri va intra proiectul bugetului în Parlament.”
Florin Stamatian, deputat PNL:
„În calitate de deputat al PNL Cluj, am depus un număr de 7 amendamente la Legea Bugetului de Stat, amendamente care reprezintă solicitări de finanţare a unor proiecte extrem de importante pentru judeţul nostru dar şi pentru întreaga regiune de NV a Transilvaniei, proiecte precum: Spitalul Regional de Urgenţă, Centura Metropolitană, Spitalul Monobloc pentru Copii, Autostrada Transilvania, Pista de decolare – aterizare de 3.500m la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu”.
Practic, aceste proiecte reprezintă şi obiectivele asumate de echipa PNL Cluj în campania electorală spre a fi realizate în mandatul 2016-2020, iar alături de colegii mei din PNL Cluj vom depune toate diligenţele astfel încât la dezbaterile din Parlament pe marginea Legii Bugetului să obţinem fonduri semnificative pentru continuarea sau demararea lucrărilor la aceste obiective.
Dezavantajul nostru este acela că PNL este la momentul actual în opoziţie, însă am încredere că și ceilalți colegi din Parlament, indiferent de culoarea politică, vor susţine aceste proiecte care nu se realizează doar pentru cetăţenii din judeţul Cluj, ci deservesc întreaga regiune a Transilvaniei. Aştept de asemenea o mare susţinere a acestor proiecte şi din partea colegilor parlamentari din PSD şi ALDE Cluj pentru că fac parte din partide de Guvernământ şi au toate pârghiile ca aceste proiecte să se finanţeze cu prioritate.”
Adrian Oros, deputat PNL:
„Scrisoarea domnului Emil Boc este un gest de normalitate, prin care edilul clujean isi arata disponibilitatea pentru o colaborare fireasca cu toti reprezentantii Clujului in Parlamentul Romaniei, in vederea sustinerii comune a proiectelor de dezvoltare ale orasului si judetului nostru. Demersul este unul cu atat mai legitim, in conditiile in care, in Proiectul de buget pe anul 2017, Guvernul Romaniei nu a gasit de cuviinta sa prinda nici macar unul din proiectele majore ale Clujului. Cele doua mari proiecte amintite in scrisoarea domnului primar Emil Boc, si care sunt necesare, realizabile si urgente pentru dezvoltarea Clujului, au fost demarate de Guvernul Ciolos, anul trecut , facandu-se primii pasi inclusiv in identificarea surselor de finantare. Mai mult, in programul de guvernare al PSD este trecut negru pe alb construirea a 8 spitale regionale, 1 spital republican, 15 spitale judetene si cel putin 150 de ambulatorii de specialitate. Pentru ca nu ne asteptam ca domnul Dragnea sa inteleaga ce este acela un buget, care sunt responsabilitatile unui guvern si a unei majoritati parlamentare in privinta dezvoltarii normale a Romaniei, a regiunilor si a judetelor sale, si nici nu-l putem banui de bune intentii fata de judetul nostru, noi, parlamentarii PNL, am depus amendamente la Legea bugetului pe anul 2017 pentru toate aceste proiecte. Am convingerea ca toti parlamentarii Clujului, indiferent de culoarea politica, vor sustine aceste proiecte atat de importante pentru judet, iar cei care apartin coalitiei majoritare sunt suficient de influenti sa-si convinga colegii si mai ales sefii pentru a accepta si vota aceste amedamente.”
Marius Nicoară, senator PNL:
„Evident că este o inițiativă binevenită a domnului primar. Parlamentarii din Cluj trebuie să aibă conștiința faptului că au fost aleși de cetățenii acestui județ și, în consecință, trebuie să aibă întotdeauna deschiderea și dăruirea necesare sprijinirii proiectelor benefice cetățenilor județului. Eu, împreună cu colegii mei parlamentari din PNL, am depus deja amendamente în acest sens.”
Steluța Cătăniciu, deputat ALDE:
„Vreau sa fie foarte clar, de la bun inceput, un singur lucru: eu personal voi sustine orice proiect important pentru Cluj, dar nu pentru ca mi-o cere domnul primar printr-o “scrisoare dechisa” care se adreseaza “domnului/doamnei senator/deputat….”, iar unul dintre aceste proiecte este Spitalul Regional de Urgenta. Si daca tot discutam de Spitalului Regional de Urgenta, cred ca domnul primar Emil Boc ar avea obligatia sa le spuna clujenilor ce a facut prim-ministrul Emil Boc pentru acest proiect in perioada 2009-2012, in care a guvernat tara.
Daca ar fi dorit cu adevarat sa construiasca o platforma politica pentru Cluj, impreuna cu parlamentarii coalitiei de guvernare PSD si ALDE, nu ar fi apelat la o strategie ipocrita. Putea sa organizeze o intalnire cu parlamentarii, in prezenta clujenilor care ar fi fost, cred eu, foarte interesati de o astfel de dezbatere, in cadrul careia sa prezinte proiectele importante pentru Cluj, sa ne spuna stadiul in care se afla si sa gasim impreuna solutii pentru realizarea acestora.
Cat despre asigurarea “parteneriatului” cu domnul primar si “aleasa pretuire” exprimate prin “scrisoarea deschisa”, dati-mi voie sa am mari rezerve in ceea ce ma priveste, fiind singurul parlamentar de Cluj caruia i-a refuzat in patru ani de mandat alocarea unui spatiu pentru biroul parlamentar.
Insa, repet: voi sustine orice demers al administratiei clujene, atata timp cat este in interesul comunitatii.”
Cornel Itu, deputat PSD:
„Misiunea mea este să reprezint și să sprijin interesele județului Cluj și fac acest lucru în Parlamentul României de opt ani încoace, fără să fie nevoie de apeluri publice cu iz populist. Prioritatea mea e, și în noul mandat, să fac cât mai mult pentru cetățenii acestui județ. Cea mai recentă realizare în acest sens este faptul că proiectul pe care l-am inițiat cu scopul înființării parcului științific și tehnologic TETAPOLIS a fost adoptat și promulgat. Îmi doresc ca administrația județeană și a municipiului Cluj-Napoca, primarul Emil Boc, să facă toate demersurile necesare pentru aplicarea acestui proiect care va aduce multe beneficii comunității clujene, județului Cluj și întregii regiuni. Am militat și mă voi lupta și în acest mandat pentru a vedea proiectul Autostrăzii Transilvania dus la bun sfârșit, și la fel voi face și în cazul Spitalului Regional de Urgență, aceste două obiective fiind esențiale pentru dezvoltarea județului Cluj.”
Vasile Ilea, senator PSD:
„Am primit și eu această scrisoare, referitor la cele două mari proiecte de investiție pentru Cluj: Centura Metropolitană Gilău – Apahida și Spitalul Regional de Urgență. Nu vă ascund că mă surprinde străduința primarului Emil Boc de a distorsiona un adevăr pe care-l știm cu toții, și anume că aceste proiecte nu s-au inventat ieri, că propunerile privind demararea lor au fost lansate încă de prin 2008. Întreb, așadar, când domnul Boc a devenit premier, cum de nu s-au găsit soluții de finanțare pentru aceste obiective, doar argumentele de necesitate pe care le invocă astăzi erau cât se poate de valide și la vremea respectivă? Chiar n-aș vrea să se interpreteze că aș refuza să militez pentru realizarea acestor proiecte la Cluj, însă n-aveam cum să nu remarc falsitatea domnului Boc. Vă asigur că eu și colegii mei vom face tot ceea ce este posibil pentru ca municipiul Cluj Napoca și județul Cluj să obțină cât mai multe fonduri de la Guvern. De altfel, bani la Cluj de la Guvernul PSD au venit și până acum, însă domnul Boc n-ar recunoaște lucrul acesta în spațiul public. Că a fost vorba despre Aeroport, despre drumuri sau chiar despre Baza Sportivă din Gheorgheni – pe care domnul Boc a inaugurat-o în plină campanie electorală – sunt sume importante care s-au alocat cu sprijinul PSD. Nu ar trebui să uităm că în acest moment discutăm pe tema unui proiect de buget și că rectificări importante se vor mai face până la finalul lui 2017. Oricum, deja au fost prevăzuți bani pentru o serie de proiecte importante ale Clujului: o nouă clădire pentru Institutul Oncologic, un corp de clădire pentru Biblioteca Universitară, finanțări pentru centurile Vâlce – Apahida și B-dul Muncii – Apahida, lucrări de reabilitare a drumului național Dej – Baia Mare, dar și pentru alte proiecte. Numai pentru Autostrada Transilvania și Autostrada Sebeș Turda sunt prevăzuți peste 1,70 de miliarde de lei. Spitalul Regional de Urgență este un proiect pentru care Ministerul Sănătății intenționează să acceseze fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Știu că ghidul de finanțare nu a fost încă lansat, dar sunt convins că Ministerul va depune tot efortul pentru ca acest spital să se realizeze la Cluj. În privința Centurii Metropolitane, într-adevăr proiectul figurează ca prioritate în Master Planul de Transport, mai rămâne ca Guvernul să stabilească un calendar de finanțare, desigur, în raport și cu celelalte proiecte de investiție considerate prioritare.”
Horia Nasra, deputat PSD:
„Este un simplu joc de imagine al primarului Emil Boc. Spitalul Regional de Urgență îl tot promite din 2008, alături de Alin Tișe, iar cât privește infrastructura Clujului, cu siguranță că Guvernul PSD a fost aproape de județ, având în vedere investițiile din ultimii ani, atât în drumul expres Turda-Sebeș, cât și în Autostrada Transilvania. Cu siguranță că vom sprijini proiectele clujenilor, iar Emil Boc să-și rezolve promisiunile neîndeplinite, apoi să facă politică!”
Doi parlamentari clujeni (Cristina Burciu – deputat PSD și Adrian Dohotaru – deputat USR) nu au catadicsit să ne răspundă. Fiindcă și tăcerea e un răspuns, ne rezervăm dreptul de a-i suspecta că nu le pasă deloc nici de proiectele Clujului și nici de clujenii care i-au votat și cărora acum le-ar fi datori să le comunice intențiile lor politice.