Politica

Emil Boc în 2020: „Dacă nu avem grijă de buget și de investiții, nu sunt nici bani de pensii, nici de salarii” Primarul Clujului nu mai este scandalizat de întârzierea adoptării bugetului central

Dacă în anii anteriori Emil Boc înregistra reacții publice la adresa Guvernului PSD din cauza întârzierilor privind adoptarea bugetului central, acum edilul Clujului evită să se pronunțe pe seama amânării bugetului de stat de către prim-ministrul Cîțu. Dacă în preajma sărbătorilor de iarnă fostul premier Emil Boc, actual primar al municipiului Cluj-Napoca, declara că bugetul pentru anul 2021 va fi adoptat într-o sesiune parlamentară extraordinară în ianuarie 2021, estimările acestuia nu s-au adeverit. Din contra, Clujul, alături de celelalte municipii, riscă să întârzie și proiectele promise în campaniile electorale, în condițiile în care o bună parte dintre investiții se bazează pe fondurile distribuite administrațiilor locale de la bugetul de stat. 

În 24 decembrie 2020, primarul Emil Boc se arăta încrezător în „finanțistul” Florin Cîțu, încredere ce trebuia să se concretizeze în adoptarea bugetului central în ianuarie 2021:

„Uitați! Am avut alegeri în 6 decembrie, sîntem astăzi în 24 decembrie, în mai puțin de trii săptămâni s-o încheiat tot, rezultatele alegerilor, formarea de coaliție, negociere, program de guvernare, negocieri miniștri, audieri, vot în plen, preluare de mandate. 

Eu zic să nu… să mulțumim lui Dumnezău că lucrurile sunt sub control și că țara are Guvern, pentru că prima dată despre asta e vorba. 

România e la mijloc, nu alții. Iar România avea nevoie ca de pită caldă să aibă stabilitate, să aibă Guvern legitim, să aibă un Guvern cu puteri depline care să gestioneze în fiecare secundă partea asta de pandemie și trebuie să pregătească bugetul și anul următor, că viața nu se oprește. 

Viața economică e la fel de importantă ca și partea de sănătate. Dacă nu avem grijă de buget și de investiții, nu sunt nici bani de pensii, nici de salarii.

Eu cred că va fi o sesiune extraordinară a Parlamentului în luna ianuarie pentru aprobarea bugetului. Așa cred că se arată la orizont.

Acuma programul de guvernare a fost stabilit, urmează ca în baza programului de guvernare să se stabilească prioritățile din buget și, după aceea, în luna ianuarie, care de obicei e vacanță parlamentară, să fie convocat Parlamentul pentru a adopta bugetul. 

Eu cred că în luna ianuarie sunt șanse să se adopte bugetul. Bine, au fost și ani când s-a adoptat în luna februarie-martie. 

Acuma, sper ca anul acesta, mai ales că Primul ministru este și finanțist, a fost Ministru de Finanțe, va apăsa butonul mai dur, a declarat fostul premier Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, în cadrul unei intervenții telefonice din 24 decembrie 2020 la un post local de radio. 

Din nefericire, „finanțistul” Florin Cîțu nu pare să se fi ridicat la așteptările fostului premier Emil Boc. Nici în privința gestionării „în fiecare secundă” a pandemiei, nici în privința procesului de vaccinare – partea de sănătate, dar nici în ceea ce privește partea economică – aprobarea bugetului pentru a nu bloca investițiile și proiectele promise, dar nici acordarea pensiilor și salariilor. 

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă anunțat din toamna anului trecut de Guvernul Orban este regândit, resetat și actualizat încă, deci relansarea economică mai așteaptă. Iar accesul la resurse financiare nerambursabile și utilizarea fondurilor europene s-a împotmolit în combinațiile Coaliției de guvernare. 

Din contra, fără un buget central adoptat, în condițiile unui deficit de 10%, Guvernul de coaliție Cîțu a recurs la măsuri de austeritate pentru a se încadra în deficitul solicitat de Uniunea Europeană de 7%: tăierile sporurilor și a tichetelor de vacanță pentru bugetari. 

În 1 februarie 2021, premierul Florin Cîțu susținea că adoptarea bugetului „întârzie un pic” și a condiționat acordarea fondurilor de realizarea reformelor:

„Am spus foarte clar, nu se duce niciun ban către niciun sector dacă nu văd aceste reforme. Aștept că văd reformele care vin, vom forța aceste reforme, dacă nu vin, prin limitele din buget”, declara Florin Cîțu. 

Premierul a spus că proiectul de buget nu va intra pe ordinea de zi a ședinței de guvern de marți, ci că ar putea avea loc o altă ședință în această săptămână (săptămâna trecută – n.r.) sau săptămâna viitoare.

Proiectul de buget nu a fost supus dezbaterii nici marți, 2 februarie, nici în 9 februarie 2021. 

Însă Emil Boc nu mai este la fel de vocal, precum era în anii anteriori, când semnala adoptarea cu întârziere a bugetului central și tăierile bugetare ce lăsau Clujul fără milioane de euro. 

Acum, din cauza amânării adoptării bugetului de stat, Clujul pierde la capitolul investiții. Proiectele promise de edilul Emil Boc în campaniile electorale de anul trecut vor întâmpina întârzieri ori vor ajunge în imposibilitate de a demara la termenele promise. 

De altfel, actualul prim-ministru Florin Cîțu a ocupat funcția de ministru de Finanțe, a făcut parte din Guvernul Orban, prin urmare așteptările lui Emil Boc erau îndreptățite ca bugetul să fie adoptat în luna ianuarie. 

Însă cum „ciolaniada” și așa-numita negociere a ministerelor, apoi a funcțiilor de Prefect au avut prioritate, bugetul și investițiile au fost astfel amânate. Funcționarea administrațiilor locale – o bună parte dintre acestea abia constituite prin noi Consilii locale după alegerile locale din 27 septembrie 2020 – a fost pusă pe hold. 

Autoritățile locale nou alese nu pot veni cu investiții în 2021, pentru că bugetele acestora vor fi disponibile la o distanță de 2-3 luni de la aprobarea bugetului de stat. 

Din nefericire, până în 10 februarie  2021, Coaliția de guvernare nu a reușit să supună dezbaterii bugetul central pentru 2021, pierdută fiind în conflicte de ordin politic. 

Cu adevărat îngrijorător este că lipsa de investiții din 2021 este dublată de tăieri de tichete de vacanță, care vor afecta direct sectorul turistic, hotelier, Horeca. 

Spre exemplu, anul trecut, bugetul Clujului era supus dezbaterii publice în ianuarie 2020. 

Anul trecut,  bugetul general al municipiului era în valoare de 353.237.996 euro, mai mare cu 7,39% în 2020 față de anul 2019.

Pe baza bugetului municipiului Cluj-Napoca din 2020, cea mai mare parte a veniturilor municipiului veneau din venituri proprii (1,3 miliarde), la care se adăugau alocările guvernamentale pentru școlile și spitalele aflata în administrarea Primăriei (269 de milioane de lei) și un excedent bugetar din anii precedenți de 202 milioane de lei. Din toate acestea se scadeau 107 milioane, transferuri între bugete.

În condițiile pandemiei și a pierderii locurilor de muncă, a unei incertitudini economice sporite, Coaliția de Guvernare coordonată de Florin Cîțu a întârziat adoptarea bugetului central 2021. 
Din păcate, Emil Boc nu mai este la fel de vocal pe acest subiect ca în anii anteriori. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *