Rautacisme

Emil Boc îi îndeamnă pe clujeni să se autorecenzeze, dar nu este de acord ca oamenii să primească o zi liberă: „Cineva trebuie să ne mai asigure și salariul, ca să trăim!”

Persoanele care se autorecenzează până în data de 15 mai primesc în schimbul bunăvoinței lor o zi liberă, plătită de angajator, conform Ordonanţei de Urgență nr.19 din 4 februarie 2020. Unde-i lege, nu-i tocmeală, însă este loc de opinie.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, fost ministru al României în perioada de tristă amintire a tăierii salariilor românilor, a opinat astăzi la radio că cei care se autorecenzează ar trebui să facă acest efort din simplă datorie civică, fiindcă cineva trebuie să mai și muncească „să ne mai asigure și salariul, ca să trăim!”

Adevărul este că, la ce salarii mari le sunt asigurate bugetarilor, trebuie cu toții să muncim pe brânci, să plătim taxe și impozite consistente, nu să stăm să ne odihnim o zi, pentru un simplu gest civic de autorecenzare.

Potrivit informațiilor publicate recent pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, primarul Boc are un salariu lunar brut de 23 400 de lei, viceprimarul Dan Tarcea de 20 800 de lei, iar administratorul public Gheorghe Șurubaru este plătit cu 16 614 lei brut. Un director general în Primărie are un salariu brut de 16 391 lei, adjunctul ia 16 279 lei, un șef birou e plătit cu 13 157 lei brut, un șef serviciu cu 13 135 lei. Polițistul local e remunerat cu 9 274 lei brut, un casier cu 8 471 lei.

Bineînțeles că cineva, mai ales angajații din privat, trebuie să mai și muncească, pentru a plăti la stat taxele necesare bugetului imens de salarii pentru… bugetari.

„E foarte important să nu uităm de recensământ, dragii mei. Se face o dată la 10 ani. E o chestiune civică, e o obligație legală, până la urmă, este o datorie morală să facem aceste proceduri administrative. Și îi rog pe clujeni să își ia 5 minute din timpul lor într-o zi pentru a se autorecenza în perioada asta până în 15 mai. O persoană din gospodărie desemnează o persoană, membrii gospodăriei, din familie, suntem 4, desemnezi pe unul să adune toate buletinele și să acceseze platforma world wide web recensământ România punct ro, platforma autorecenzare, completează CNP-urile tuturor membrilor de familie și câteva informații solicitate și, prin asta, primești și o zi liberă… eu nu am fost de acord cu asta, dar, în fine, statul asta a decis: îi dă și o zi liberă la cel care face aceste lucruri!

Mă, oameni buni, să îți faci datorii civice și să dai zi libere?! Acuma, toată ziua plătim prin diverse mijloace electronice care, un interval de timp, ne plătim facturile la gaz, la tot felul de instituții, prin manieră electronică. Acuma, dacă pentru fiecare plată electronică pe care o fac, să ne dea zi liberă… cineva trebuie să ne mai asigure și salariul, ca să trăim! Dar, repet, asta este doar o opinie personală a mea, în general sunt mai reticent la acordare de gratuități și vreau în primul rând să ne focalizăm pe partea activă, prin munca fiecăruia să câștigăm, nu prin gratuități! Dar, uneori e nevoie și de acest element de recompensă sau de stimulare sau de a oferi o alternativă”, a declarat astăzi edilul liberal.