Politica

Emil Boc este îngrijorat că va pierde Clujul bani din PNRR: „Victime colaterale vor fi administraţiile locale, noi vom pierde banii…”

Clujul ar putea pierde bani din PNRR în lipsa reformelor. Emil Boc, în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România (AMR) și-ar fi exprimat îngrijorarea în acest sens. 

După întâlnirea de la Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă şi mai mulți miniştri, Boc a declarat, în calitate de președinte a Asociației Municipiilor, că administraţiile locale vor fi cele care vor pierde bani dacă reformele asumate din PNRR nu sunt realizate. 

Clujul ar urma să primească finanțare prin intermediul PNRR pentru așa-numita magistrală I de metrou. Autoritățile nu au reușit să includă și proiectul centurii metropolitane în Planul Național de Redresare și Reziliență, context în care acesta ar putea fi finanțat prin fondurile structurale europene. 

Responsabilitatea pentru un eventual eșec al metroului clujean ar putea fi transferată administrației centrale.

„Există riscul potenţial, există riscul ca România să piardă bani din PNRR, dacă nu se fac reformele de către miniştri.

Victime colaterale vor fi administraţiile locale, noi vom pierde banii, în concret şi atunci am rugat prim-ministrul şi miniştrii de resort să rămână conectaţi la ceea ce are nevoie România.

Dacă aceste reforme nu se fac, există riscul blocării fondurilor pe PNRR şi cu acele consecinţe”, a susținut Emil Boc, potrivit news.ro

În privinţa descentralizării, Emil Boc a afirmat că a discutat cu premierul despre concretizarea celor şapte domenii de reformă, pe tineret-sport, turism, mediu, cultură, sănătate, educaţie şi agricultură, unde, din 2017 întreg procesul s-a blocat.

„Aici e nevoie de intervenţie din partea miniştrilor, astfel încât descentralizarea să aibă efectiv loc”, a arătat Boc, dând ca exemplu taberele şcolare, unde infrastructura se degradează iar acestea ar trebui transferate la administraţiile locale. 

De asemenea, acesta a precizat că în domeniul sănătăţii, educaţiei, există direcţii judeţene, care trebuie să preia atribuţiile de la nivel central. 

„Să nu mai venim cu dosărelul, în fiecare săptămână, la Bucureşti ci să discutăm la nivel local, iar ministerul să îşi păstreze dreptul de a controla”, a mai spus Emil Boc. 

Reprezentanții Guvernului au confirmat discuția privind necesitatea unei colaborări mai strânse între administrațiile locale din teritoriu, precum și necesitatea distribuirii «echitabile» a resurselor financiare în teritoriu.  

„Colaborarea pentru operaționalizarea Planului Național de Redresare și Reziliență a fost între temele abordate în cadrul discuțiilor. Reprezentanții autorităților locale și-au exprimat disponibilitatea de a fi cooptați în consultări legate de implementarea PNRR, astfel încât finanțările să fie cât mai adaptate la nevoile comunităților. 

Participanții la întâlnire au menționat că este nevoie de sprijin din partea Guvernului pentru asigurarea cofinanțării proiectelor derulate de comunitățile locale, precum și de punerea la dispoziție a unor rezumate pregătite pentru fiecare componentă în parte, în care să fie cuprinse și exemplificate activitățile eligibile, mecanismul pentru alocarea investițiilor, documentația necesară care să însoțească cererile de finanțare, mecanismul de evaluare și de acceptare a finanțării proiectelor. 

De asemenea, a fost subliniată importanța alocării echitabile a finanțărilor între cele patru tipuri de unități administrativ-teritoriale: municipii reședință de județ, municipii, orașe și comune, cât și între regiuni și între județele dintr-o regiune”, se arată pe pagina de Facebook a Guvernului României. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *