Vocea ta

Emil Boc: „Avem strategia pentru termoficare, un moment istoric pentru oraș!” Civicii clujeni sunt însă de altă părere: „Când majoritatea au centrale proprii, el vrea rețea de termoficare!”

Aprobarea „Strategiei locale a Serviciului de alimentare cu energie termică a consumatorilor din municipiul Cluj-Napoca, în perioada 2022-2030 și perspectivă 2050”, un proiect din inițiativa primarului Emil Boc, a ajuns astăzi pe masa consilierilor locali.

Implementarea strategiei de termoficare a orașului este estimată la peste 200 de milioane de euro, dar ar urma să aducă o economie de 15 milioane de euro în următorul deceniu.

După ce a interzis montarea centralelor de apartament în blocurile cu peste 6 apartamente, acum Primăria își propune să modernizeze rețeaua de termoficare. În prezent, doar circa 23 000 de apartamente sunt racordate la sistemul de termoficare, însă Primăria mizează pe atragerea de noi clienți pentru Regia de Termoficare, care ar urma să deservească, în viitor, peste 80 000 de apartamente. Studiile necesare pentru realizarea proiectului sunt estimate la peste 3 milioane de lei.

„Avem strategia pentru termoficare, un moment istoric pentru oraș! E un moment în care ne desprindem definitiv de trecut. E un moment în care stabilim foarte clar că această dimensiune bazată pe energia alternativă, nepoluantă, este viitorul orașului! Nu este o poveste, este deja un lucru concret, materializat prin câteva lucruri pe care le-am precizat, dar și printr-o strategie care creionează până în 2030 o viziune fundamentală a orașului nostru. Și cred că este corectă, cred că este ceea ce trebuie să aibă acest oraș, cred că acest oraș merită, prin cetățenii și calitatea resursei umane de aici, merită să aibă acces la cele mai înalte tehnologii și la un preț mult mai bun decât îl oferă piața astăzi, datorită costului mare la gaz și la electricitate, și întreaga strategie, așa cum este ea concepută, prezentată, făcută cu specialiștii, are etapele de implementare, resursele financiare prevăzute de unde să găsim finanțarea și expertiza tehnică în implementare.

Compania de termoficare a demonstrat că are această capacitate de a se actualiza rapid la cererile viitorului, de a nu rămâne încremenită în proiect și de a se orienta rapid. Pentru că acesta este Clujul, în ultimă instanță. În orice domeniu avem capacitatea, prin resursa umană bine pregătită să fim purtători de drapel și noi, ca autoritate locală, avem sarcina să îi susținem, să nu îi încurcăm în primul rând, dar să îi susținem, prin toate mijlocele posibile. Și aceasta este, până la urmă, capacitatea unei comunități de a se coordona într-o direcție și de a-și da mâna astfel încât aceste proiecte să se implementeze”, a declarat primarul Emil Boc astăzi, în cadrul ședinței de Consiliu Local.

Civicii clujeni sunt însă de altă părere.

„Când majoritatea au centrale proprii, el vrea rețea de termoficare!”, a scris Paul Sorin în grupul de Facebook Clujul Civic.

„Conform Institutului Național de Statistică, în 2019 în Cluj existau 153 212 locuințe. Apartamente branșate la încălzire centralizată mai existau 22.000.

Ca să traducem ce dorește dl. primar: noi toți vom plăti o căruța de bani pentru un segment ce reprezintă maximum 14% din populația Clujului”, a scris Ciprian Jitaru.

„Bun studiu, de 3 milioane…. Și, studiu rămâne! Cineva tre să ia banii pe studii. Multe studii de genul ăsta s-au facut. Ne vine o idee, luăm banii pentru studii și rămanem la concluzia că nu se poate, sau facem tam-tam și amânăm începutul lucrărilor până uită lumea. Importanți sunt banii pentru studii”, a comentat Cristian Rinder.

„Rețea de termoficare ale carei conducte, bănuiesc, subtraversează multe din străzile așa-zis modernizate pe bani grei și pe care ar mai trebui să le spargă o data. Asta da planificare strategică…”, a scris Dan Ilinca.