In vizor

Cum explică șefii Companiei de Transport Public abaterile de 23 milioane lei descoperite de Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a descoperit o serie de abateri financiar-contabile în activitatea Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca. Rezultatele controlului au fost prezentate de Ziar de Cluj la jumătatea lunii trecute.

Problema a fost adusă, din nou, în atenția opiniei publice de către consilierul local Alexandra Oană (USR – PLUS) care a semnalat, în ședința de Consiliu Local de astăzi, faptul că un auditor extern angajat de CTP nu a descoperit nici un fel de probleme referitoare la activitatea financiară a companiei în anii 2020 și 2021, dar chiar dacă auditorul extern nu a găsit nimic în neregulă, Curtea de Conturi a descoperit totuși abateri financiar-contabile la CTP pe ultimii trei ani, valoarea acestora fiind de 23 milioane lei.

Cosmin Hărdău, directorul economic al CTP Cluj-Napoca a venit cu explicații. El a spus că verificarea Curții de Conturi a vizat o perioadă de 4 ani din cauza pandemiei și nu a cuprins doar documentele financiare din 2021.

“În timpul controlului foarte multe din cele 12 măsuri ale Curții de Conturi au început deja să fie implementate. Avem termen în 31 mai să dăm un răspuns scris Curții de Conturi pe toată zona. Am prezentat auditului toate rapoartele, toate documentele solicitate. Până la urmă este o decizie a auditorului, pe baza procedurilor lor.

Foarte multe măsuri s-au referit la lipsa unor proceduri mai clare pe diferite zone de circulație a fluxului de numerar în cadrul firmei, la care se va lucra. Dânșii ne-au solicitat o mai bună clarificare a persoanelor responsabile. Nu au constatat niște deficiențe foarte clare.

O singură zonă avem de recuperat un prejudiciu de 286 mii lei. Am avut o problem cu un furnizor la plata în euro. Contractul nu a fost foarte bine verificat de colegii noștri, de mine și suntem în curs de recuperare a acestei deficiențe”, a afirmat Cosmin Hărdău.

În 30 mai, conducerea CTP Cluj-Napoca va da un răspuns scris, iar Curtea de Conturi va trimite o echipă de follow up la un an de la terminarea controlului. Echipa va verifica la sediul companiei, punctual, tot ce s-a făcut.