Justitie

Emanuel Ungureanu (USR) cere Agenției Naționale de Integritate să verifice averea șefului DNA, Marius Voineag

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus, luni, la Agenția Națională de Integritate o sesizare care îl vizează pe șeful DNA, Marius Voineag. Ungureanu susține că declarațiile de avere ale procurorului-șef al DNA ridică mari semne de întrebare care trebuie clarificate de ANI.

„În declarația de avere, pe lângă multe terenuri, multe apartamente, multe conturi, domnul Voineag a declarat o petrecere de botez cu daruri de 500.000 de lei, asta înseamnă 100.000 de euro. Trebuie să vedem cine a dat darul și dacă acele daruri n-au fost un fel de taxă de protecție. Eu cred că, în această declarație de avere, ANI poate găsi lucruri foarte interesante care trebuie oricum verificate foarte atent. Domnul Voineag trebuie să fie un exemplu de integritate, un exemplu de moralitate. Deocamdată, din declarațiile lui nu este foarte clar care este sursa unor sume de bani din această declarație de avere impresionată și pentru un bugetar de lux”, a declarat Emanuel Ungureanu, citat într-un comunicat USR.

Declarația de avere a șefului DNA o puteți citi AICI.

Potrivit celei mai recente declarații de avere depuse de procurorul Marius Voineag, șeful DNA a avut în 2022 un venit de 342.838 de lei (28.569 de lei pe lună) din salariu și drepturi salariale restante. Soția sa, judecătoare, a avut în același interval venituri de 123.374 de lei (10.281 lei pe lună), din salariu, drepturi restante și indemnizație de creștere copil.

În privința imobilelor, Voineag are două terenuri intravilane în Voluntari, o casă și un apartament în Volunari și un apartament în Galați.

Șeful DNA are un autoturism Mercedes din 2011 și un autoturism Toyota din 2021, dar și bijuterii în valoare de 6000 de euro.

Dacă sumele din conturi sunt puțin pestge 10.000 de euro, echivalentul în lei, procurorul are datorii la bănci și persoane fizice în valoare de 865.300 de lei (174.104 euro).

Deputatul USR a amintit că procurorul Marius Voineag a clasat un dosar de corupție care viza doi generali SRI, suspecți că ar fi semnat în fals niște achiziții în pandemie, care nu intraseră în patrimoniul Serviciului Român de Informații.

„De ce ne ridică suspiciuni această declarație de avere? Pe lângă faptul că domnul Voineag poartă ceasuri la fel de scumpe ca Rareș Bogdan, este bizară activitatea domnului Voineag, de când a fost pus de Iohannis la șefia DNA. Domnul Voineag pare să acopere niște generali SRI, niște pești mari. Suspiciunea mea e că la acea petrecere de botez de 100.000 de euro e posibil să fi fost pe listă și niște generali SRI. Rog ANI să-și facă datoria”, a mai declarat Emanuel Ungureanu.

Deputatul USR a solicitat ANI să rezolve cât mai repede această sesizare.

Sesizarea depusă la ANI o puteți citi AICI.