Emanuel Ungureanu a depus la DNA o sesizare împotriva unor manageri de spitale din Cluj-Napoca ce au achiziționat în plină criză COVID echipamente de proastă calitate. Ungureanu afrimă că dosarul privind achizițiile de echipamente făcute de UNIFARM și de managerii spitalelor a fost deschis după ce DNA s-a autosesizat. Ungureanu are în acest dosar calitatea de martor.
”Am depus la DNA o sesizare penală împotriva unor manageri de spitale din Cluj-Napoca care și-au bătut joc de banii publici și de banii proveniți din donațiile clujenilor, cumpărând, în plină panică de Covid 19, echipamente de protecție și măști de proastă calitate fără certificate de conformitate, la preturi exorbitante.Am venit la DNA pentru a denunța, așa cum am promis acum câteva zile de la tribuna Camerei Deputaților, faptele de corupție care au fost comise în această perioadă, începând cu funcționarii Ministerului Sănătății, funcționari din Unifarm, manageri de spitale din Cluj și din alte orașe și firme care au achiziționat și livrat măști fără certificate de calitate, care au fost prezentat fals ca fiind de calitate, de fapt fiind niște măști de cea mai proastă calitate. Masca a fost prezentată ca fiind FFP2, dar în realitate erau măști care nu puteau fi folosite în niciun fel. DNA s-a autosesizat după declarațiile mele despre Adrian Ionel șeful Unifarm, am fost invitat în calitate de martor și acum aduc completări la un dosar care a început deja și unde am calitatea de martor. Le completez cu date specifice și cu numele spitalelor care au achiziționat măști fără un control de calitate. Suspiciunea mea este că nu au ajuns aceste măști în spitale fără să se dea mită.”, a declarat Ungureanu în fața sediului DNA.
Emanuel Ungureanu îl acuză pe managerul Spitalului Județean din Cluj că a fost cel care a orchestrat această achiziție, că a acționat cu un broker. Șusca a fost cel care a negociat prețul măștilor și a fost intermediar între spitale și firma din Ploiești.
”Am asistat ieri la cea mai grețoasă expunere de laude de la ultima plenară a lui Ceaușescu, la Primăria Cluj. Primarul, președinți de comitete, manageri de spital, sef DSP, s-au lăudat ei cum au trecut prin criză, mai că nu au plâns. Ipocriții, ce au făcut? În perioada martie-aprilie Ministerul Sănătății nu a alocat niciun leu pentru echipamente de protecție. Depozitele spitalelor au fost umplute de către societatea civilă și în timp ce depozitele erau pline tot de către sectorul privat care țin trântorii manageri de spitale numiți politic, indivizii aceștia lipsiți de scrupule s-au apucat să achiziționeze la suprapreț de la o firmă din Ploiești măști de protecție livrate ca fiind FFP2, de fapt sunt niște mizerii extraordinare și le-au vândut la suprapreț. Cel care s-a ocupat de această afacere murdară se numește Petrică Șusca, managerul spitalului județean din Cluj, cel care pe post de broker a luat reprezentatul medical a acestei firme din Ploiești, a trimis cartea de vizită pe un grup intern, a răspândit informația că el a negociat de la 34 de lei la 29 de lei cu TVA aceste măști infecte și a dat o comandă de 30.000 de măști, asta însemană 180.000 de lei. S-au înscris aproape toate spitalele din Cluj, spitale din Baia Mare, Satu Mare, Bistrița. Unii dintre manageri am aflat că au dat înapoi măștile. Alții le-au cumpărat la suprapreț fără certificat de conformitate în condițiile în care aveau depozitele pline cu echipamente cumpărate de societatea civilă. În timp ce ei lăcrimau la societatea civilă că au nevoie de bani, ei cumpărau măști la suprapreț de la firme care s-au aprovizionat de la clanuri interlope. De aceea am urlat de la tribuna Parlamentului că DNA trebuie să acționeze împotriva acestor mafioți în timpul pandemiei și nu după”, a declarat Ungureanu.
Ungureanu atrage atenția și asupra achiziției de echipamente de proastă calitate făcută de Unifarm, echipamente pe care spitalele au fost obligate să le achiziționeze la suprapreț. Au fost însă și spitale care au refuzat măștile, iar acestea au fost trimise drept donație în Republica Moldova.
”Vorbim în primul rând de Unifarm, o căpușă a statului român care a căpușat statul român. Unifarm a fost împrumutată de Trezorerie cu o sumă de bani să achiziționeze echipamente de protecție și măști în context COVID. Același stat român prin Ministerul Sănătății a cumpărat aceeași marfă și a livrat-o către Republica Moldova. Spălarea banilor murdari dați pe măști de proastă calitate la suprapreț a fost făcută de o structură a statului român numită Unifarm SA. Și tot statul român, prin Ministerul Sănătății a făcut această spălare, provocînd o problemă diplomatică. Noi am donat Republicii Moldova măștile și echipamentele de proastă calitate pe care le-au refuzat spitalele din România, care s-au trezit la un moment dat cu cutii de la Unifarm în față fiind obligați și șantajați să le cumpere deși erau de proastă calitate și la suprapreț. Gunoaiele pe care nu am vrut să le cumpărăm noi de la Minister prin Unifarm le-am aruncat la Republica Moldova explicând că facem un act umanitar. Ceva mai mizerabil este greu de găsit. A doua acuzație pe care o aduc se referă la contractul de achiziție pe care l-a făcut Ministerul Sănătății pentru aceste echipamente de la Unifarm. La momentul când se transmiteau imagini cu tirurile încărcate cu echipamente, contractul între Unifarm și Ministerul Sănătății nici măcar nu era semnat. Ei livrau o marfă pe un contract de achiziție nefinalizat”, explică Ungureanu