Sanatate

Emanuel Ungureanu, plângere penală împotriva Institutului Oncologic Cluj

Institutul Oncologic și Direcția de Sănătate Publică Cluj au intrat în vizorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj din cauza modului în care ar fi introdus în mod preferențial un pacient pe un circuit ascuns, situație în urma căreia mai multe cadre medicale s-ar fi infectat cu noul tip de coronavirus. Situația este, de bună seamă, dincolo de orice regulament ori procedură medicală specifică perioadei de pandemie și a fost semnalată de către deputatul clujean Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. 

„FOCAR DE CORUPȚIE la Institutul Oncologic din Cluj și Direcția de Sănătate Publică Cluj!
12 cadre medico-sanitare: medici rezidenți, infirmiere, asistente medicale și un brancardier au fost infectate de o pilă a managerului Institutului Oncologic din Cluj, dr Cătălin Vlad.

Managerul Cătălin Vlad și Patriciu Achimaș, „tartorii” Institutului Oncologic din Cluj sunt protejați politic de Emil Boc, prietenul traficantului de organe Mihai Lucan și al managerului Spitalului Județean de Urgență Cluj, Petrică Șușca.

Am explicat în detaliu succesiunea de evenimente penale în denunțul depus astăzi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj.

MAFIA medicală din Cluj este strâns legată de mafia politică penelisto-pesedistă care au sufocat de corupție acest oraș timp de 30 de ani”, notează deputatul clujean pe pagina sa de socializare. 

Emanuel Ungureanu a făcut câteva declarații în dimineața zilei de vineri, în contextul plângerii penale pe care a depus-o la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj.

Deputatul clujean a amintit și despre afirmațiile ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, de la sfârșitul lunii mai, conform cărora situația de la Institutul Oncologic Cluj urmează să fie analizată, declarație care a fost data uitării, iar alte măsuri ulterioare nu au mai urmat:

„La sfârșitul lunii mai s-a vorbit despre un focar Covid la Institutul Oncologic din Cluj și despre infectarea a 12 cadre medicale în intervalul 31 mai-10 iunie”.

Conform unei declarații a ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, situația de la Institutul Oncologic a fost datorată unor „neglijențe de management”. Altfel spus, ministrul Tătaru declara public că din cauza unor greșeli ale conducerii spitalului, au fost infectați cu Covid-19, bolnavi, iar conform unor surse din interior, unii suferinzi de cancer ar fi murit din cauza infectării.

De la vorbă la faptă, cale lungă

După declarațiile ministrului Sănătății, în plan concret nu a urmat nimic.

Și DSP Cluj a anunțat declanșarea unei anchete, situație care nu a mai fost concretizată în nici un fel. 

„Suntem, iată, în data de 3 iulie și nu s-a întâmplat nimic”, constată deputatul clujean Emanuel Ungureanu.

„Pacientul-pilă” din focarul de la Suceava sau despre „vinovăția” colectivă a cadrelor medicale

Situația gravă din interiorul Institutului Oncologic din Cluj nu a fost urmată de nici o anchetă.

Concret, în vreme ce pacienții suferinzi de cancer erau înghesuiți la intrarea în Institutut, un „pacient-pilă” din focarul de la Suceava, contrar reglementărilor legale și regulamentului sanitar specifice perioadei de pandemie, a fost introdus pe un circuit preferențial, context în care alți pacienți internați la Institutul „Ion Chiricuță” din Cluj au fost infectați cu SARS-COV-2, dar și un grup de cca 12 cadre medicale.

Din nefericire, situația ar fi fost mușamalizată, iar atunci când conducerea spitalului a înțeles că informația a devenit publică, cadrele medicale au fost intimidate și acuzate de nerespectarea criteriilor sanitare, lipsa de respectare a procedurilor, context în care în Institutul Oncologic din Cluj era înregistrat un focar de Covid-19. 

„În calitate de deputat și vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, am făcut o interpelare la care nu există nici un fel de răspuns.

Am solicitat anchetă la Institutul Oncologic din Cluj și nu s-a întâmplat nimic. 

Vă descriu faptele așa cum au fost ele și cum mi-au fost relatate de o parte din personalul medical care a fost infectat:

Nu vorbim doar de un caz de combatere a răspândirii infecției cu Sars-Cov-2, ci vorbim și de un caz de corupție. 

Denunțul pe care l fac astăzi este împotriva managerului institutului Oncologic, Călin Vlad. 

Din informațiile pe care le dețin, dr Călin Vlad a direcționat un pacient venit din focarul Suceava, l-a direcționat către spital fără să fie o urgență medicală. 

Pacientul din Suceava a intrat în spitalul din Cluj neștiindu-se că este infectat cu Covid, iar aceasta este prima neglijență gravă. 

În timp ce pacienții intrau și stăteau în triaj – vă amintiți imaginile din martie – atunci „pila-pacient” găsea un circuit prin intermediul unui medic care este și managerul spitalului, acesta a fost introdus în circuit evitând zona de triaj, a intrat în spital infectat, fără test, iar de aici urmează un lanț al erorilor cu caracter penal”, semnalează Emanuel Ungureanu.

Pacientul este internat în 26 mai, este testat în 1 iunie, iar testul la Covid-10 este pozitiv.

Până în data de 5 iunie, vreme de cinci zile, deși se știa că pacientul este infectat, intreg corpul medical care a intrat in contact cu acesta nu a fost testat. 

Mai grav este faptul că personalul medical care a intrat in contact cu „pacientul-pilă” a cerut în mod expres testarea, dar aceștia au fost refuzați. 

După cum semnalează Ungureanu, pe baza mărturiilor cadrelor infectate cu Sars-Cov-2 din cadrul Institutului Oncologic Cluj, după acest episod a început presiunea asupra cadrelor medicale, exercitată cu nonșalanță de conducerea spitalului: responsabilitatea a fost plasată în seama cadrelor medicale, care nu ar fi respectat măsurile de igienă specifice.

„În data de 10 iunie, după ce s-a confirmat infecția a 4 persoane din cadrul secției, conducerea Institutului Oncologic, cu o clară intenție de intimidare la adresa personalului, a venit cu juristul spitalului și le-a sugerat personalului medical că ei sunt de vină pentru infecția care s-a răspândit în interiorul spitalului”, a declarat Emanuel Ungureanu. 

Dincolo de cazul concret înregistrat la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, Ungureanu a semnalat și lipsa de curaj a personalului medical care face publică corupția din interior, dar într-un mod anonimizat, prin intermediul pseudonimului ori fără să-și asume personal cele semnalate.

În atare situație, notează Ungureanu, cum pot medicii să semnaleze neregulile în cazul tratării unor pacienți, dacă personalul medical nu își asumă o situație în care este implicat direct?!

„Protecția politică”…

Dar dincolo de orice, deputatul clujean semnalează tema „protecției politice” la nivelul municipiului Cluj-Napoca, de care cetățenii tind să uite rapid:

„Conducerea acestui Institut este protejată din punct de vedere politic.

Vă aduc aminte de vizitele domnului Boc, de vizita domnului Iohhanis, despre premierea acestei instituții, despre banii care se scurg către o anumită parte din presă, din bugetul spitalului. 

Explicația este aici:

DSP Cluj, conducerea politică a acestui oraș, ministerul Sănătății, au protejat o conducere abuzivă a acestui spital, penală, care, iată, a pus în pericol, în mod real, viața unor cadre medicale”

„Ce garanție am eu, din partea unor medici lași, care îmi scriu cu pseudonim, care mi scriu în secret, ce garanții am că acești oameni luptă pentru viața mea, că luptă când sunt eu expus, dacă nu sunt în stare să se ridice și să vorbească ei, în fața camerelor, despre abuzurile pe care le fac acești manageri de spital?

Cum este posibil ca să fii infectat cu Sars-Cov-2, să-ți fie pusă viața în pericol, și în loc să vii tu să vorbești, îmi trimiți aceste informații ca eu să fac denunțul în locul tău?

Eu am vorbit, multă lume a șușotit pe la colțuri, și am rămas mai tot timpul singur împotriva tuturor”, a conchis deputatul clujean Emanuel Ungureanu. 
 
Emanuel Ungureanu a înregistrat o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj împotriva conducerii Institutului Oncologic „Ion Chiricuță” din Cluj și a DSP Cluj. 

Later Edit:  Conducerea Institutului Oncologic „Ion Chiricuță” din Cluj a revenit ulterior cu un comunicat de presă prin care neagă toate acuzațiile, apreciindu-le drept „total nejustificate”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *