Sanatate

Emanuel Ungureanu: “Nu poți să nu vezi că cel mai mare deficit în sistemul sanitar nu e cel al banilor, ci cel de caracter”

Scris de 558

O nouă reacție în scandalul medicilor care ar fi implantat unor pacienţi stimulatoare cardiace de la persoane decedate. Ce se întâmplă la Iași se întâmplă în multe alte spitale din țară, pacienții sunt șantajați cu celebrul slogan banii sau viața, declară la RFI vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților Emanuel Ungureanu. În opinia deputatului USR, cel mai mare deficit în sistemul sanitar românesc este cel de caracter.

Un medic cardiolog de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi a fost arestat preventiv, acuzat că a reimplantat unor pacienţi stimulatoare cardiace prelevate de la persoane decedate. În unele cazuri, operaţiile nu ar fi fost necesare, iar medicul ar fi prescris pacienţilor tratamente care să inducă anumite simptome, în așa fel încât să aibă nevoie de operaţie.

“(…) Este un caz obișnuit, chiar dacă apare acum spectaculos, are parte de mai multă atenție. Se refolosesc materiale sanitare de unică folosință și pe alte proceduri. Vă aduc aminte că în 2019 am spus atunci public și o anchetă a Ministerului Sănătății a dovedit că e adevărat faptul că un medic oftalmolog fals opera într-un spital din România de nouă ani, atenție, nouă ani de zile, un medic a făcut intervenții oftalmologice, fără să aibă contract cu un spital din România. În anul 2018, o anchetă Rise Project arăta faptul că pentru o operație de cataractă, în trei spitale mari din România se refoloseau materiale sanitare de unică folosință (…). Deci în trei spitale, în Cluj, în Brașov și în Iași, la Sf. Spiridon, deci în același spital în care se reimplantau stimulatoare cardiace, toată lumea știa că și de 40 de ori se refolosea materialul de unică folosință pentru operațiile la cataractă. Deci nu este nimic nou. Materiale pentru operațiile de ortopedie se refolosesc de foarte mult timp, știe toată lumea asta”. …. Deputatul USR explică și cum funcționează procedura: ”Nu este o noutate și deschid o altă perspectivă că CNAS, fie că vorbim de Casa Județeană de Asigurări din Iași sau din Buzău sau din Cluj, de oriunde, epuizează banii destul de repede și apoi începe șantajul. Pe o listă lungă de așteptare, vine pacientul, care intră în capcană și i se spune: banii sau viața. I se spune foarte clar: lista este lungă, nu avem, să zicem, un dispozitiv cardio la îndemână, costă foarte mult, 4.000, 6.000, 10.000 de euro și atunci vine salvatorul, vine medicul care spune: a murit ieri cineva, se mai întâmplă și în Germania, se întâmplă mult în țările sărace, se scoate aparatul de la cadavru și se pune la viu, vreți să fiți salvat, vă costă 2.000-4.000 de euro, pe care-i donați în fundația X, de fapt o șpagă mascată și aveți o șansă la viață (…). Stați să vedeți ce nereguli a scos la iveală un raport de audit al Ministerului Sănătății în cazul actualei conduceri a spitalului Sf. Spiridon și care au fost ascunse sub preș și le voi dezvălui mâine. Deci ce se întâmplă la Iași se întâmplă în multe alte spitale din țară, pacienții sunt șantajați cu celebrul slogan banii sau viața (…). Nu poți să nu vezi că cel mai mare deficit în sistemul sanitar nu e cel al banilor, ci cel de caracter”.

Emanuel Ungureanu spune despre scandalul medicilor că ”este un caz obișnuit, chiar dacă apare acum spectaculos, are parte de mai multă atenție. Se refolosesc materiale sanitare de unică folosință și pe alte proceduri. Vă aduc aminte că în 2019 am spus atunci public și o anchetă a Ministerului Sănătății a dovedit că e adevărat faptul că un medic oftalmolog fals opera într-un spital din România de nouă ani, atenție, nouă ani de zile, un medic a făcut intervenții oftalmologice, fără să aibă contract cu un spital din România. În anul 2018, o anchetă Rise Project arăta faptul că pentru o operație de cataractă, în trei spitale mari din România se refoloseau materiale sanitare de unică folosință (…). Deci în trei spitale, în Cluj, în Brașov și în Iași, la Sf. Spiridon, deci în același spital în care se reimplantau stimulatoare cardiace, toată lumea știa că și de 40 de ori se refolosea materialul de unică folosință pentru operațiile la cataractă. Deci nu este nimic nou. Materiale pentru operațiile de ortopedie se refolosesc de foarte mult timp, știe toată lumea asta”.

Deputatul USR explică și cum funcționează procedura: ”Nu este o noutate și deschid o altă perspectivă că CNAS, fie că vorbim de Casa Județeană de Asigurări din Iași sau din Buzău sau din Cluj, de oriunde, epuizează banii destul de repede și apoi începe șantajul. Pe o listă lungă de așteptare, vine pacientul, care intră în capcană și i se spune: banii sau viața. I se spune foarte clar: lista este lungă, nu avem, să zicem, un dispozitiv cardio la îndemână, costă foarte mult, 4.000, 6.000, 10.000 de euro și atunci vine salvatorul, vine medicul care spune: a murit ieri cineva, se mai întâmplă și în Germania, se întâmplă mult în țările sărace, se scoate aparatul de la cadavru și se pune la viu, vreți să fiți salvat, vă costă 2.000-4.000 de euro, pe care-i donați în fundația X, de fapt o șpagă mascată și aveți o șansă la viață (…). Stați să vedeți ce nereguli a scos la iveală un raport de audit al Ministerului Sănătății în cazul actualei conduceri a spitalului Sf. Spiridon și care au fost ascunse sub preș și le voi dezvălui mâine. Deci ce se întâmplă la Iași se întâmplă în multe alte spitale din țară, pacienții sunt șantajați cu celebrul slogan banii sau viața (…). Nu poți să nu vezi că cel mai mare deficit în sistemul sanitar nu e cel al banilor, ci cel de caracter”.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Sport
  Dan Petrescu a sărit la bătaie cu propriul jucător și i-a bătut obrazul lui Hagi
 • Acum 2 hours Eveniment
  Greva din învăţământ continuă: ”Guvernul trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas”
 • Acum 2 hours Politica
  OPTIMISM: Vasile Dîncu susține că ”rotativa” OSĂ se facă
 • Acum 3 hours Politica
  ROTATIVA S-A ÎNȚEPENIT ÎN SARABANDA GREVELOR: Angajaţii CFR protestează luni în faţa Ministerului Transporturilor
 • Acum 13 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
 • Acum 15 hours Politica
  STRÂNȘI DE ”OUȚE”, GUVERNANȚII SE MIȘCĂ: Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să se întâlnească luni cu sindicaliștii pentru ca legea salarizării să fie finalizată mai repede iar profesorii să primească salarii mărite înainte de 15 iulie
 • Acum 21 hours In vizor
  Profesorii resping propunerile Guvernului și prevederile OUG anunțată duminică și transmit că vor continua greva: ”Un pic de bani și au redenumit primele, nu asta așteaptă colegii noștri”
 • Acum 21 hours Politica
  Cum vrea Guvernul să oprească greva profesorilor de marți
 • Acum 24 hours Din oras
  Greva generală din învățământ continuă. Profesorii din Cluj pregătesc noi proteste în fața Prefecturii
 • Acum 1 day In vizor
  JOCURILE DE CABANĂ ALE SECURITĂȚII ÎN IMAGINI EXCLUSIVE: Coldea, Dîncu & finuțul Popică au prânzit cu doamnele la libanez! Claudiu Târziu a ”băgat” și el capul în tabloul aproape familial
 • Acum 2 days Politica
  FIE GREVA CÂT DE GREA, GUVERNUL UN BAN N-AR DA: Ministrul Muncii zice că ar vrea, dar nu poate că scârți-scarți rezolvă cu angajamentul din PNRR până marți
 • Acum 2 days Eveniment
  Roger Federer, în vizită în România
 • Acum 2 days In vizor
  OPTIMISM: În plină grevă a profesorilor, Ministerul Educației a anunțat datele pentru înscrierea la bacalaureat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE