Sanatate

Emanuel Ungureanu: “Medicina legală și Colegiul Medicilor au acționat ca un cartel de protecție a medicilor care au comis malpraxis. Analizăm modificări legislative care să spargă monopolul instituit de medicina legală”

Dacă sunteți victima unui act de malpraxis și vreți să dovediți acest lucru sau dacă ați contactat o infecție nosocomială din spitalele din România, nu veți putea demonstra nimic, niciodată, pentru că Medicina Legală nu o să vă permită sa faceți acest lucru.

Iar aceasta se întâmplă pentru că cei care fac expertizele medico-legale nu sunt independenți, ci sunt profund subordonati Ministerului Sănătății.

În majoritatea statelor europene expertizele medico-legale se efectuează de către experți medicali independenți și care nu au nici o legătură de subordonare administrativă cu Ministerul Sănătății din acele țări. 

În prezent, organizarea sistemului de expertiză medico-legală din România nu este adaptată legislatiei Uniunii Europene, existând numai experți medico-legali oficiali, iar procedura de efectuare a constatărilor și expertizelor medico-legale permite implicarea directă a unui expert al părții doar în câteva categorii de expertize medico-legale, reduse ca număr și ca importanță.

De foarte multe ori, Medicina Legală și Colegiul Medicilor au acționat ca un cartel de protecție a unor medici care au comis malpraxis sau al unor alte cadre medicale, a unui întreg sistem medical, care nu protejează ființa umană, ci o expune la o sumedenie de riscuri.

Îmi vine în minte cazul Bali. Un domn de 42 de ani, operat la Clinica de Neurochirurgie, care a decedat după ce a contactat două bacterii rezistente în urma unei intervenții chirurgicale reușite, realizată chiar de către neurochirurgul Ștefan Florian. 

Dacă veți urmări verdictele pe care le dă Medicina Legală și veți încerca să vă puneți în postura unui judecător, veți constata că nu înțelegeți nimic din responsabilitatea pe care o are sau nu sistemul medical care a omorât, practic, pe tatăl cuiva și pe soțul cuiva.

Am avut această discuție cu președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

Avem în analiză modificări legislative care să spargă monopolul instituit de medicina legală, monopol care este întreținut de un sistem ce nu vrea să facă pentru medici asigurări de malpraxis, nu dorește să discute deschis despre lipsa de proceduri din spitale și, practic, protejează acest lanț al slăbiciunilor în care medicul legist devine avocatul diavolului în cele mai multe dintre situațiile clare de malpraxis din spitalele românești”, a afirmat Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

Numărul cazurilor de malpraxis, care nu devin nicicum publice, nu ar trebui să reprezinte cel puțin un semn de întrebare pentru cetățeni? Ce urmări există în urma unor cazuri de malpraxis? 

”Haideți să vedem care a fost reacția președintelui Colegiului Medicilor, după ce opinia publică s-a scandalizat în urma morții acelui copilaș de la Sanador, care a murit după o banală hernie inghinală?!

Care a fost reacția lui? Acesta a susținut că abia după un an vom afla rezultatele.

Practic, oamenii se bazează pe timp, prin care testează rezistența celor rămași în viață”, a declarat Ungureanu.

 

Un copil de un an şi 10 luni, operat de hernie inghinală, a murit în noaptea de 20 spre 21 octombrie, în spitalul privat Sanador din Bucureşti. Mama copilului a acuzat personalul spitalului de incompetenţă, spunând că a sunat la 112 pentru ca medicii SMURD să îl salveze pe băiat. Tatăl copilului a depus plângere la Parchet.

„În urma apariţiei în mass-media a cazului unui copil de un an şi 10 luni, decedat în urma unei intervenţii chirurgicale la un spital privat din Capitală, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti a decis să se autosesizeze şi a demarat o investigaţie”, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Colegiului Medicilor.

Ministerul Sănătăţii a sesizat Colegiul Medicilor pentru a verifica conduita terapeutică în cazul copilului, precizând că din raportul preliminar al controlului Direcţiei de Sănătate Publică reiese că s-au respectat procedurile igienico-sanitare.

„Raportul preliminar al controlului efectuat de Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti la Sanador a constatat că s-au respectat procedurile igienico-sanitare. A fost verificată respectarea circuitelor, trasabilitatea pacientului, condiţiile de igienă din secţia ATI pediatrie, sterilitatea şi produsele biocide utilizate. MS a decis sesizarea Colegiului Medicilor pentru a verifica şi conduita terapeutică în acest caz”, informează Ministerul Sănătăţii.

„Nu există o legătură directă şi irevocabilă între verdictul dat de colegii noştri legişti şi o eventuală eroare medicală, iar eroarea medicală se judecă şi în contextul acelui verdict, dar şi în contextul întregii situaţii, de la internarea copilului până la decesul său”, afirma Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România.

Gheorghe Borcean, Președintele Colegiului Medicilor din România

sursa foto: adevarul.ro

Întrebat dacă crede că într-un an se va afla un răspuns la acest incident, preşedintele Colegiului a afirmat: „Presupun că da. Cel puţin de la Bucureşti, da.

Cu dorinţa clar mărturisită ca într-un an de zile să nu se mai întâmple aşa ceva”, a mai declarat Borcean

 

”Un alt exemplu – cazul de gripă porcină de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj, de care am vorbit acum câțiva ani”, continuă Emanuel Ungureanu.

”Au trecut mai bine de 3 ani de la această tragedie, iar prima soluție a instanței a fost cea de clasare, deși doi pacienți care făcuseră transplant au fost expuși, într-o instituție medicală de stat, unei infecții.

Instituție care nu respecta nici un fel de norme: pacienții au fost internați la grămadă, aceștia fiind cu imunosupresie, cu alți pacienți care aveau și alte afecțiuni, circuitele medicale nu au fost respectate, deși exista o culpă foarte ușor de demonstrat.

În ciuda acestui fapt, instanța a decis neînceperea urmăririi penale. 

Acest lucru se mai întâmplă și din cauza faptului că judecătorii, procurorii, au un alt circuit, special, atunci când se adresează anumitor clinici.

Mulți dintre ei beneficiază de un tratament privilegiat și atunci când au asemenea cauze în față, gândesc în mod subiectv, de multe ori spunând: ”Mie mi-a fost bine. Să protejăm pe cutare medic, pe cutare asistent medical, pentru că mie mi-a fost bine”, chiar dacă într-o instituție medicală unde a murit cineva.

Nimeni nu se autorecuză în asemenea situații, o m e r t a încă funcționează foarte bine”, a adăugat deputatul clujean.

Suntem departe de a avea experți independenți în cadrul medicinei legale?

”Eu mi-am început mandatul de deputat primind în audiență în Parlament pe soția decedatului Bali. 

Un om îmbrăcat în negru, care a venit disperat să-mi spună că lupta pentru ca să se facă dreptate în cazul soțului ei, chiar dacă postmortem, care era tatăl lui Alejandro, rămas pe lume fără protecție, întrucât tatăl său a avut ghinionul să fie operat în Secția de Neurochirurgie din Cluj. Un bărbat care revenise din Spania.

Nu vă pot transmite regretul soției sale, care a luat decizia nefericită de a se întoarce în țară, după 15 ani petrecuți în Spania.

Suntem foarte departe de acest deziderat. 

Repet apelul pe care l-am făcut colegilor din Comisia de Sănătate: în cazul în care membrii Comisiei nu doresc să depună până la sfârșitul anului un proiect care să poată deschide o asemenea perspectivă, atunci o voi face ca o inițiativă a USR, chiar dacă, să spunem, rămânem doar cu dezbaterea, măcar deschidem un subiect care este foarte sensibil pentru atât de mulți oameni, a conchis Emanuel Ungureanu.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *