Sanatate

Emanuel Ungureanu, despre cauza infecțiilor nosocomiale: “O combinație letală între infrastructura sanitară veche, managementul de tip mafiot și personalul medical resemnat cu mizeria”

În urma unui raport al Comisiei Europene care aduce în discuție tema infecțiilor intraspitalicești din România, precum și a statisticii naționale care plasează județul Cluj pe al treilea loc în topul infecțiilor nosocomiale, deputatul Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a făcut câteva precizări importante pe acest subiect. 

 

Clinica Medicală I 

 

„Cu siguranță cititorii Ziar de Cluj își amintesc de multiplele mele vizite în spitalele din Cluj.

Iar ultimele aspecte pe care le-am readus în atenția publicului sunt condițiile de la Clinica Medicală I. Dacă vă amintiți, în luna iunie am fost agresat de o asistentă medicală pentru că am filmat saltelele mizere dintr-un salon gol. Deci, nu am afectat imaginea nici unui pacient. Deoarece aflasem despre ziua în care urma să se dezinfecteze un salon, am și arătat cum se dezinfectează niște saltele care nu pot fi puse nici sub un animal, darămite sub un pacient”, a transmis deputatul clujean.

Acesta apreciază că fenomenul infecțiilor nosocomiale din Cluj-Napoca are multiple cauze, începând de la infrastructura sanitară, până la faptul că personalul medical a devenit victima colaterală a neglijenței și mizeriei care au cuprins unitățile medicale, stare de lucruri cu care s-au obișnuit deja:

Problema nu constă doar în infrastructura foarte precară, ci se referă la calitatea extrem de îndoielnică a multor oameni care fac parte din sistemul sanitar, care s-au obișnuit cu mizeria și care atunci când o reclami, intervin violent.

Repet, ca deputat, am fost lovit peste mâini de o asistentă care a încercat să-mi smulgă telefonul din mână, în condițiile în care dânsa ar fi trebuit să fie bucuroasă de faptul că un deputat sesizează aceste probleme, încearcă să determine autoritățile să ia măsuri, pentru ca pacienții care sunt îngrijiți de această asistentă medicală, precum și condițiile de muncă în care lucrează aceasta – deoarece riscul de infecție există și în cazul personalului medical – să se schimbe, să corespundă standardelor sanitare. Ce s-a schimbat din acel moment? Nimic”, a declarat deputatul clujean.

De altfel, acesta a dezvăluit în premieră, faptul că va lua măsuri atât în acest caz, cât și în situațiile pe care le-a mai semnalat și au rămas fără rezultate și a precizat că urmează să depună o plângere penală în acest sens.

 ”Sigur, voi face plângere penală pentru ultraj în acest caz. Iar aceasta este o informație în premieră”, a mai adăugat Emanuel Ungureanu.

 

CITEȘTE ȘI: Mâncare pentru bolnavii de la Clinica Medicală I, cu iz de găinaț FOTO și VIDEO

 

Clinica Chirurgie II

 

Chiar dacă Emanuel Ungureanu a sesizat în repetate rânduri multiple nereguli care se referă la absența unui circuit de separare a pacienților operați, astfel încât riscul de contaminare este unul ridicat, cu toate acestea, Direcția de Sănătate Publică Cluj nu a luat nici o măsură:

”Pot să vă mai ofer un exemplu: la Clinica Chirurgie II, am filmat de nenumărate ori faptul că circuitul nu se respectă în zona sălii de operație. Abia acum se construiește un salon de Terapie Intensivă, însă ani de zile, pacientul era scos direct din sala de operație și transportat în salon. Nu exista nici un circuit de separare pentru cei care erau operați abdominal, cu cei care au un alt tip de intervenție. Adică riscul de contaminare din sala de operație de la Chirurgie II, a Spitalului Clinic Județean de Ugență Cluj, este evident. Repet, am filmat aceste lucruri. Direcția Publică de Sănătate nu a luat absolut nici o măsură”. 

Deputatul clujean a dezvăluit, de asemenea, faptul că va continua demersurile sale de a face publică situația din instituțiile sanitare clujene, iar următoarea acțiune pe care o va întreprinde vizează activitatea laboratorului de la Serviciul de Anatomo-Patologie Cluj, unde cadrele medicale muncesc în condiții imposibile și inacceptabile pentru un oraș precum este Cluj-Napoca, centru medical universitar:

Voi înregistra în curând și condițiile de la Serviciul de Anatomo-Patologie, unde oamenii sunt ținuți ca niște șobolani într-un subsol, în laboratorul spitalului, condițiile de muncă ale asistentelor sunt infernale. 

De 5 luni de zile reclam anumite lucruri și, cu toate că a trimis Corpul de Control, iar eu am vorbit public despre această situație, Ministerul Sănătății nu a luat nici un fel de măsuri.

 

Din acest motiv noi avem infecții nosocomiale. Pentru că există o combinație letală între o infrastructură veche, un management construit din clanuri de tip mafiot și personal medical resemnat, care nu mai reacționează la mizerie de foarte mulți ani”, a mai spus Ungureanu.

 

CITEȘTE ȘI: Clinica Morții – După ce a fost plimbat între spitale, un bărbat a murit la Chirurgie II Cluj-Napoca în urma unei operații banale

Clinica Chirurgie III

 

Fenomenul infecțiilor nosocomiale se regăsește din plin și la Clinica Chirurgie III:

”Nu am observat nici o inițiativă la nivelul Direcției de Sănătate Publice Cluj, un demers măcar în acest sens. Ultimul seminar de instruire a personalului medical împotriva infecțiilor nosocomiale l-am organizat tot eu la Clinica Chirurgie III, acolo unde incidența infecțiilor nosocomiale era foarte mare. Iar atunci am și relatat despre faptul că profesorul Cornel Iancu, nababul acelei clinici, după ce mi-a spus cuvinte mieroase și a aplaudat inițiativa mea, la raportul de a doua zi ar fi atras atenția medicilor că ”au pârât la Ungureanu” și ar fi denigrat instituția medicală în care muncesc.

CITEȘTE ȘIDeputatul Emanuel Ungureanu organizează, vineri, la Cluj, un seminar special pentru medicii care luptă cu infecțiile intraspitalicești

Iar aceasta, în condițiile în care epidemiologul clinicii, dr. Erzsebet Kalman, a recunoscut că sunt probleme foarte mari, că sunt medici care nu respectă igiena mâinilor, că nu sunt respectate anumite circuite și că sunt necesare măsuri pentru a fi respectată poziția epidemiologului în spital. 

În râsetele generale ale medicilor de la acea întâlnire, poate e timpul să fac publică și acea înregistrare, adică la 24 de ore de la acel seminar, epidemiologul clinicii a fost luat peste picior, chiar dacă făcea observații de bun simț. Și anume faptul că rezidenții profesorului Iancu nu respectă regulile de igienă, iar acesta ar fi unul dintre motivele pentru care rata infecțiilor nosocomiale este atât de mare în Clinica Chirurgie III”, relatează Emanuel Ungureanu.

Problema infecțiilor intraspitalicești este minimalizată în discursul public, iar situația reală este ținută sub preș. De altfel, regulile esențiale de igienă nu sunt respectate, în primul rând, chiar de medicii ajunși adevărați dumnezei medicali. Iar lipsa dotărilor minime din spitale, precum și tema dezinfectanților utilizați nu fac decât să sporească fenomenul infecțiilor nosocomiale. 

”Aceste aspecte se înscriu perfect în problematica infecțiilor intraspitalicești. Discursul public referitor la infecțiile nosocomiale este unul, iar în particular aceste reguli nu sunt respectate de către cei care ar trebui să fie cei dintâi îngrijorați de aceste aspecte. 

Adică, marii profesori, marii dumnezei medicali, intră uneori la Terapie Intensivă în costumul de afară.

Vă reamintesc cum proceda Lucan: intra până la Terapie Intensivă în pantofii de afară, în costumul cu care venea de acasă, nu se sinchisea nici atunci când deschidea plaga să-și pună mănuși, deoarece considera că mâinile lui sunt sfinte și nu pot lua microbi. 

 

Aceasta este o realitate pe care foarte mulți o cunosc în spitalele din România. 

Un alt aspect însemnat constă în lipsa dezinfectanților de bună calitate. Nu se mai aude nimic despre cazul Hexi Pharma, nu știm câți ani de zile, de fapt, s-au curățat sălile cu apă chioară. Nu știm dacă nu cumva din cauza puterii slabe a dezinfectanților, foarte multe bacterii s-au înmulțit și au devenit rezistente. 

Mai apoi, din cauza lipsurilor materiale, în spitale se împart un număr fix de mănuși pe zi. Dacă în calitate de asistentă ai un număr limitat de mănuși, ești nevoită să te descurci cu ce ai, chiar dacă după fiecare manoperă acestea trebuie schimbate etc”, a conchis Emanuel Ungureanu.

CITEȘTE ȘI: Titluri de cetățeni de onoare cu scandal pentru rectorii universităților din Cluj. Deputatul Ungureanu, în CL: Alexandru Irimie, rectorul UMF, este unul dintre cei mai mari șpăgari din Cluj. Boc: Am conștiința împăcată

Prin bunăvoința lui Emil Boc, clujenii plătesc datoriile Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *