In vizor

Pesta porcină în Consiliul Județean. Consilier județean: “Credeți că porcii vor circula pe unde punem noi covorașe?”. Tișe: “Noi substituim neputința unui guvern incompetent”

Scris de 480

Alocarea a 325.000 lei din bugetul județului pentru cumpărarea de covorașe rutiere, var nestins și sodă caustică pentru prevenirea pestei porcine africane în Cluj a fost un “cârlig” bun pentru Alin Tișe să se agate pentru a arăta încă o data cât de incompetent este Guvernul și cât de greu sunt schimbați directorii instituțiilor. Conducerea județului a vrut să știe cum a ajuns comitetul de specialitate la stabilirea sumei respective și de ce nu a fost mai mare sau mai mica. După discuții mai mult sau mai puțin serioase, nelămuritoare pentru dilemele lui Tișe, proiectul a fost totuși votat.

Totul a pornit de la dilema consilierului județean PSD, Vladimir Mătușan, care a vrut să știe dacă este suficientă suma respectivă pentru prevenirea pestei porcine. Apoi a intrat Tișe în scenă:

“Noi nu facem altceva decât să substituim neputința unui guvern incompetent, dacă va fi nevoie să alocăm bani și pentru desăgubiri. Această sumă este propusă chiar de comitetul cu pricina, niște oameni mai deștepți decât mine, care au făcut o analiză, s-au adunat ei acolo și în înțelepciunea lor atât au zis că e nevoie. Acum, noi nu putem trece peste ei pentru că după cum știm bine e foarte greu să treci peste un director. Ca să nu mai spunem că această decizie este avizată și de prefect, la fel de incompetent ca și Guvernul. Eu nu cred că putem trece peste acești directori care sunt ca un stat în stat. Pe noi ne schimbă tot la patru ani, dar pe ei nu îi schimbă doar dacă îi doare burta. Noi nu putem trece peste ei. Ne-au cerut această sumă, noi nu ne permitem să o schimbăm. Eventual putem să o micșorăm că dacă o mărim ne ia la întrebări Curtea de Conturi”, a afirmat Tișe.

Întrebarea lui Mătușan l-a intrigat și l-a pus pe gânduri pe președintele Consiliului Județean.

“Acum m-a pus pe gânduri domnul Mătușan. Cum au ajuns ei la această sumă și nu la alta? Că nu au avut niciun criteriu în analiză. Mă pot gândi că poate trebuie o sumă mai mare sau mai mică. Câte covorașe să punem pe drum, câte le stropim?”, s-a întrebat Alin Tișe, retoric.

A venit rândul consilierului PNL, Dorel Secară să aibă dileme legate de covorașele rutiere care vor fi cumpărate pentru prevenirea pestei porcine.  

“Credeți că porcii vor circula pe unde punem noi covorașe? De doi ani de zile trebuiau luate măsuri, de când pesta porcină bătea la noi la ușă, în Ucraina. Este o dovadă de incompetență a Guvernului, care va rămâne în istorie pentru modul brutal cum a gestionat pesta porcină. Covorașele astea pe drumuri mi se par absolut hilare. E nevoie de soluții, dar nu covorașe pe drumuri”, a fost de părere Dorel Secară.

După toate aceste discuții nuj s-a ajuns la nicio concluzie, așa că proiectul a fost votat, banii vor fi alocați, cu speranța că nu se va ajunge la măsuri mai drastice, care să presupună și sacrificarea porcilor din gospodăriile oamenilor. Tișe a fost ferm și a spus că el, clar, nu va vota așa ceva.

Proiectul votat de consilieri prevede următoarele:

“Prin adresa nr. 17490/14.08.2018, înregistrată la Consiliul Județean Cluj sub nr. 27530/20.08.2018, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj a recomandat, ca măsură de prevenire a infectării cu virusul pestei porcine africane, achiziționarea de materiale pentru instalarea de dezinfectoare rutiere pe cel puțin patru artere de circulație, respectiv achiziționarea unei cantități de 1000 kg de soluție virulicidă (Virkon S 1:200). De asemenea, s-a recomandat ca pentru instituirea unor măsuri minime de profilaxie generală, în cadrul celor aproximativ 14.000 exploatații non profesionale cu suine, să se achiziționeze o cantitate minimă de 14.000 kg de sodă caustică și 140.000 kg de var nestins, substanțe dezinfectante care vor fi distribuite prin coordonarea D.S.V.S.A. Cluj.
Prin verificarea catalogului electronic al SEAP, 1 kg de sodă caustică se comercializează la prețul cuprins între 2,50 lei și 10,00 lei, cu un preț mediu de 6,25 lei/kg; 1 kg de var nestins se comercializează la prețul cuprins între 0,5 lei și 1,15 lei, cu un preț mediu de 0,825 lei/kg. Prețul mediu al soluției Virkon S, în cuantum de 149 lei/kg, a fost stabilit prin raportare la oferte publicate pe diverse pagini de internet.
În vederea satisfacerii necesității de prevenire a infestării speciei porcine din județul Cluj, este necesară alocarea sumei de 352.000 lei”.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 10 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 12 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 13 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 13 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 15 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 15 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 17 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 18 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE