PORTRET

Elisa Chiorean, povestea unei pasiuni pentru dansul contemporan: „Dansul este limbajul ascuns al trupului!”

Elisa Chiorean e o tânără de 18 ani, studentă la FSEGA, fostă și viitoare membră a trupei Jump In – grup de dans fondat în anul 2008 de către Alina Ciceo, coregrafa care, de-a lungul timpului, a format nu numai dansatori, ci și caractere. Chiar dacă acum, ca studentă, Elisa e mai preocupată de „dansul” cu numerele, pentru a recupera matematica din liceu, ea rămâne o împătimită a dansului contemporan și continuă să-și cultive această pasiune, predând cursuri pentru copii la studioul de dans al lui Dan Orădan, prim-balerin al Operei Naționale Române.

Jump In a fost, până de curând, pentru Elisa, o a doua familie, de care îi este dor și la care intenționează să se întoarcă imediat ce facultatea îi va permite. Fire emotivă, chiar puțin timidă, tânăra își regăsește echilibrul sufletesc și se manifestă cel mai dezinvolt pe scenă, pentru că dansul e pentru ea o a doua natură:

„Jump In a fost pentru mine mai mult decât o trupă de dans – a reprezentat o a doua familie și o a doua casă. De multe ori ieșeam obosită de la liceu și aveam repetiții cu ei până la 12 noaptea, dar colegii de trupă îmi dădeau energie, ajungeam acasă cu o foarte mare satisfacție! Munceam ca să ne iasă totul bine și, de multe ori, voiam să stăm să dormim acolo; ne gândeam că nu mai are rost să mergem până acasă, dacă a doua zi ne întoarcem înapoi! 

Sper ca pe viitor să pot dansa din nou! Mă regăsesc în dansul contemporan și, când sunt pe scenă, mă simt într-o altă lume, unde pot să îmi arăt sentimentele, trăirile și tot ce îmi trece prin cap, în așa fel încât să surprind spectatorii, să iasă fericiți de la spectacolele în care dansez!”

Elisa, numele unui destin scenic

Pasiunea pentru dans Elisa și-a descoperit-o la vârsta de 5 ani, când părinții au înscris-o la un curs de dansuri de societate. Numele ei, de altfel, era predestinat pentru o carieră de balerină:

„Mama avea o vecină, o doamnă mai în vârstă, pe care o chema Elisa, și care era fostă balerină. I-a plăcut numele, mi l-a pus mie și se pare că astfel am preluat și acest destin.”

Elisa a făcut și cursuri de modeling, sub coordonarea Corinei Marc, ce a îndrumat-o, din clasa a V-a, spre Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”. Aici, tânăra a aprofundat dansul contemporan, dar a performat pe scenă și în spectacole de balet, în urma unei colaborări cu Opera Maghiară din Cluj-Napoca, unde a dansat, pentru doi ani la rând, în „Spărgătorul de nuci”:

„A fost o experiență interesantă, parcă îmi este dor să o retrăiesc! Dar la liceu m-am axat mai mult pe dans contemporan, pentru că mi s-a părut mult mai atractiv – pentru zilele noastre, e mult mai ok, pentru că lumea caută să vadă ceva nou, o manifestare artistică în care îți poți exprima tu, ca dansator, sentimentele, să nu fie totul așa robotizat, ca și baletul clasic.”

Familia Jump In

Atracția spre dansul contemporan a adus-o pe Elisa spre Jump In. A participat la un majorat, unde le-a văzut dansând pe viitoarele sale colege de trupă și asta a fost suficient:

„Mi-a plăcut cum dansau, mi se părea că sunt ca o familie și chiar asta am găsit în trupă, o familie, nu doar niște colegi!”

Anul trecut, Elisa Chiorean a participat împreună cu trupa Jump In la ”Sibiu Dance Festival”, unde dansatorii clujeni au câștigat, pentru a doua oară, marele trofeu. A dansat, deși avea o entorsă, pentru că, după nenumăratele ore de muncă la sala de antrenament, orice sacrificiu pentru încununarea eforturilor i s-a părut mai mult decât  justificat:

„La un moment dat vrei să faci mai mult, dar corpul cedează, și trebuie să știi să te pui iarăși în priză, să nu te lași, să tragi mai tare, chiar dacă simți că nu mai poți, ca să ajungi unde îți dorești!” exclamă dansatoarea.

Între birou și ringul de dans

După absolvirea liceului, Elisa a intenționat inițial să dea admitere la Facultatea de Educație Fizică și Sport, însă s-a răzgândit, în ultima clipă, și a ales o facultate diametral opusă domeniului artistic în care activase până atunci:

„M-am gândit să aleg totuși o facultate care să îmi ofere ceva după ce termin, să am un fel de plan B, în caz că nu voi mai putea dansa, sau dacă intervine ceva. Am mers la FSEGA, unde am profesori înțelegători, care mă ajută, pentru că eu trebuie acum să recuperez matematica, din clasa a IX-a.

De obicei sunt foarte spontană, îmi place să încerc lucruri noi și aș vrea să încerc și chestia asta, după ce termin, dacă reușesc, să mă angajez undeva, și pe lângă job să continui și cu dansul, să combin cumva biroul cu scena de dans. Nu văd viața fără dans, până la urmă, asta e viața mea, am început să dansez de când eram mică și mi-ar fi foarte greu să renunț.”

Chiar dacă momentan timpul nu îi mai permite să danseze alături de trupă, Elisa nu a rupt complet legătura cu dansul, ci le predă copiilor de 10-12 ani street dance, combinat cu aerobic, la Orădan Dance Studio:

„Fetele sunt foarte sociabile, am rămas surprinsă, cât de repede prind mișcările, și chiar le învăț cu drag! Le văd că mă iubesc și le place să lucreze cu mine, iar sentimentul este reciproc, și mie îmi place foarte mult să lucrez cu ele!”

„Recomand dansul, pentru că te schimbă ca om”

Elisa Chiorean consideră că cei care doresc să practice dansul în Cluj sunt avantajați față de dansatorii din alte orașe, pentru că aici există un liceu de coregrafie de prestigiu, unde tinerii beneficiază de toate condițiile necesare pentru a face performanță:

„Recomand cu drag Liceul de Coregrafie, unde, pe lângă condițiile tehnice, și profesorii îndrumători sunt foarte înțelegători și te învață cum să fii disciplinat, nu numai în sala de balet, când dansezi, ci și în viața de zi cu zi. Cred ca asta este foarte important, nu e de-ajuns să ai numai cei 7 ani de acasă! 

Recomand dansul, pentru că te schimbă ca om și te ajută să te dezvolți armonios, minte și trup – dansul este limbajul ascuns al trupului!”

foto: Facebook Elisa Chiorean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *