PORTRET

Elisa Chiorean, povestea unei pasiuni pentru dansul contemporan: „Dansul este limbajul ascuns al trupului!”

Scris de 1,187

Elisa Chiorean e o tânără de 18 ani, studentă la FSEGA, fostă și viitoare membră a trupei Jump In – grup de dans fondat în anul 2008 de către Alina Ciceo, coregrafa care, de-a lungul timpului, a format nu numai dansatori, ci și caractere. Chiar dacă acum, ca studentă, Elisa e mai preocupată de „dansul” cu numerele, pentru a recupera matematica din liceu, ea rămâne o împătimită a dansului contemporan și continuă să-și cultive această pasiune, predând cursuri pentru copii la studioul de dans al lui Dan Orădan, prim-balerin al Operei Naționale Române.

Jump In a fost, până de curând, pentru Elisa, o a doua familie, de care îi este dor și la care intenționează să se întoarcă imediat ce facultatea îi va permite. Fire emotivă, chiar puțin timidă, tânăra își regăsește echilibrul sufletesc și se manifestă cel mai dezinvolt pe scenă, pentru că dansul e pentru ea o a doua natură:

„Jump In a fost pentru mine mai mult decât o trupă de dans – a reprezentat o a doua familie și o a doua casă. De multe ori ieșeam obosită de la liceu și aveam repetiții cu ei până la 12 noaptea, dar colegii de trupă îmi dădeau energie, ajungeam acasă cu o foarte mare satisfacție! Munceam ca să ne iasă totul bine și, de multe ori, voiam să stăm să dormim acolo; ne gândeam că nu mai are rost să mergem până acasă, dacă a doua zi ne întoarcem înapoi! 

Sper ca pe viitor să pot dansa din nou! Mă regăsesc în dansul contemporan și, când sunt pe scenă, mă simt într-o altă lume, unde pot să îmi arăt sentimentele, trăirile și tot ce îmi trece prin cap, în așa fel încât să surprind spectatorii, să iasă fericiți de la spectacolele în care dansez!”

Elisa, numele unui destin scenic

Pasiunea pentru dans Elisa și-a descoperit-o la vârsta de 5 ani, când părinții au înscris-o la un curs de dansuri de societate. Numele ei, de altfel, era predestinat pentru o carieră de balerină:

„Mama avea o vecină, o doamnă mai în vârstă, pe care o chema Elisa, și care era fostă balerină. I-a plăcut numele, mi l-a pus mie și se pare că astfel am preluat și acest destin.”

Elisa a făcut și cursuri de modeling, sub coordonarea Corinei Marc, ce a îndrumat-o, din clasa a V-a, spre Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”. Aici, tânăra a aprofundat dansul contemporan, dar a performat pe scenă și în spectacole de balet, în urma unei colaborări cu Opera Maghiară din Cluj-Napoca, unde a dansat, pentru doi ani la rând, în „Spărgătorul de nuci”:

„A fost o experiență interesantă, parcă îmi este dor să o retrăiesc! Dar la liceu m-am axat mai mult pe dans contemporan, pentru că mi s-a părut mult mai atractiv – pentru zilele noastre, e mult mai ok, pentru că lumea caută să vadă ceva nou, o manifestare artistică în care îți poți exprima tu, ca dansator, sentimentele, să nu fie totul așa robotizat, ca și baletul clasic.”

Familia Jump In

Atracția spre dansul contemporan a adus-o pe Elisa spre Jump In. A participat la un majorat, unde le-a văzut dansând pe viitoarele sale colege de trupă și asta a fost suficient:

„Mi-a plăcut cum dansau, mi se părea că sunt ca o familie și chiar asta am găsit în trupă, o familie, nu doar niște colegi!”

Anul trecut, Elisa Chiorean a participat împreună cu trupa Jump In la ”Sibiu Dance Festival”, unde dansatorii clujeni au câștigat, pentru a doua oară, marele trofeu. A dansat, deși avea o entorsă, pentru că, după nenumăratele ore de muncă la sala de antrenament, orice sacrificiu pentru încununarea eforturilor i s-a părut mai mult decât  justificat:

„La un moment dat vrei să faci mai mult, dar corpul cedează, și trebuie să știi să te pui iarăși în priză, să nu te lași, să tragi mai tare, chiar dacă simți că nu mai poți, ca să ajungi unde îți dorești!” exclamă dansatoarea.

Între birou și ringul de dans

După absolvirea liceului, Elisa a intenționat inițial să dea admitere la Facultatea de Educație Fizică și Sport, însă s-a răzgândit, în ultima clipă, și a ales o facultate diametral opusă domeniului artistic în care activase până atunci:

„M-am gândit să aleg totuși o facultate care să îmi ofere ceva după ce termin, să am un fel de plan B, în caz că nu voi mai putea dansa, sau dacă intervine ceva. Am mers la FSEGA, unde am profesori înțelegători, care mă ajută, pentru că eu trebuie acum să recuperez matematica, din clasa a IX-a.

De obicei sunt foarte spontană, îmi place să încerc lucruri noi și aș vrea să încerc și chestia asta, după ce termin, dacă reușesc, să mă angajez undeva, și pe lângă job să continui și cu dansul, să combin cumva biroul cu scena de dans. Nu văd viața fără dans, până la urmă, asta e viața mea, am început să dansez de când eram mică și mi-ar fi foarte greu să renunț.”

Chiar dacă momentan timpul nu îi mai permite să danseze alături de trupă, Elisa nu a rupt complet legătura cu dansul, ci le predă copiilor de 10-12 ani street dance, combinat cu aerobic, la Orădan Dance Studio:

„Fetele sunt foarte sociabile, am rămas surprinsă, cât de repede prind mișcările, și chiar le învăț cu drag! Le văd că mă iubesc și le place să lucreze cu mine, iar sentimentul este reciproc, și mie îmi place foarte mult să lucrez cu ele!”

„Recomand dansul, pentru că te schimbă ca om”

Elisa Chiorean consideră că cei care doresc să practice dansul în Cluj sunt avantajați față de dansatorii din alte orașe, pentru că aici există un liceu de coregrafie de prestigiu, unde tinerii beneficiază de toate condițiile necesare pentru a face performanță:

„Recomand cu drag Liceul de Coregrafie, unde, pe lângă condițiile tehnice, și profesorii îndrumători sunt foarte înțelegători și te învață cum să fii disciplinat, nu numai în sala de balet, când dansezi, ci și în viața de zi cu zi. Cred ca asta este foarte important, nu e de-ajuns să ai numai cei 7 ani de acasă! 

Recomand dansul, pentru că te schimbă ca om și te ajută să te dezvolți armonios, minte și trup – dansul este limbajul ascuns al trupului!”

foto: Facebook Elisa ChioreanULTIMA ORĂ

 • Acum 36 mins FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 49 mins Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 5 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 5 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 6 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 6 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 7 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 7 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 8 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 8 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
 • Acum 20 hours Politica
  Csoma Botond, în gura ”șoșoacei” și a ”romașcanului”. S-a umflat rânza patrihoților în ședința solemnă din Parlament de Ziua Națională
 • Acum 21 hours Politica
  AVANGARDE CU CE CRED ROMÂNII: 41% sunt de părere că România va fi admisă; Corupția din vămi și poliție este motiv de îngrijorare pentru țările membre, spun 56% dintre români; 46% cred că ar fi corect ca România să intre singură în Schengen, decuplată de Bulgaria; Cine ar trebui să demisioneze în caz de eșec?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE