In vizor

Elicopterul SMURD care trebuia sa salveze vieti in Ardeal zace nefolosit de zece luni

Scris de 499

Proiectul anuntat de Raed Arafat, prin care toata regiunea de Nord Vest ar fi trebuit sa aiba la dispozitie un elicopter SMURD, cu baza la Jibou, a intarziat mai bine de 10 luni.

“Abia acum s-a aprobat Hotararea de Guvern in care administrarea revine Consiliului Judetean (CJ) Salaj pentru a se putea face investitiile necesare: construirea hangarului, a instalatiei de alimentare cu combustibil si tot ce are nevoie elicopterul pentru buna functionare. Se astepta acea aprobare. CJ se ocupa, practic, de constructii si de ce mai este necesar.  Nu s-a putut face nimic pana nu a fost aprobata Hotararea de Guvern privind amplasamentul si trecerea in subordinea CJ”, a precizat Lucian Andrei Jacodi, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Salaj.

Astfel, aparatul de zbor nu a ajuns inca la Jibou si nici personalul care va asigura acest serviciu nu a fost pregatit in acest sens.

“Din cate stiu, personalul medical va fi de la Cluj. Nici pilotii nu vor fi din Salaj. Nu stim cand proiectul va fi functional, probabil anul viitor, daca totul decurge bine. In 2014 au fost peste 10 solicitari pentru elicopter SMURD. Au venit de la Spitalul Judetean si de al Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU). Au fost cazuri de gemeni nascuti prematur, copii cu diferite arsuri grave care au trebuit transferati de urgenta si alte cazuri grave. De obicei, elicopterul e chemat ori de catre prefectul judetului, ori de UPU. Noi doar in cazuri extreme putem solicita acest serviciu”, a mai precizat oficialul ISU Salaj.

Potrivit presei locale, urgentele din zona au fost deservite pana acum de un elicopter din Arad.

Elicopterul promis de Arafat a fost cumparat de Ministerul Sanatatii cu ajutorul unei finantari din fonduri europene, costul sau fiind de 5.300.000 de euro.

Operatorul economic caruia i-a fost atribuit contractul este EUROCOPTER ROMANIA S.A., care a furnizat un elicopter din gama 2700 – 3.175 kg, echipat medical. Eurocopter s-a angajat si la scolarizarea personalului care va exploata elicopterul ( 2 piloti, 2 mecanici si 2 persoane domeniu medical).

Misiunile echipajului de salvare aerian vor consta in “interventii la cazurile in care una sau mai multe persoane se afla intr-o situatie cu risc vital din cauza unei accidentari sau imbolnaviri acute, interventia in sprijinul echipajelor de prim ajutor calificat precum ai a echipajelor medicale de urgenta din cadrul serviciilor de ambulante, precum si misiuni de cautare-salvare aeriana”, mai scrie Graiul Salajului.

Contractul este derulat in cadrul proiectului MIS ETC 989 – Imbunatatirea capacitatii de raspuns a Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) pentru pregatirea si interventia in situatii de urgenta printr-un sistem integrat de monitorizare si limitare a consecintelor dezastrelor, pentru populatia din zona de frontiera comuna Romania, Ucraina, Republica Moldova.

Valoarea aparatului de zbor care actioneaza in sase judete se ridica la suma de peste cinci milioane de euro. Elicopterul de terapie intensiva deserveste judetele Cluj, Salaj, Maramures, Satu Mare, Bihor si o parte din Bistrita-Nasaud.

Cu toate acestea, aparatul va ajunge in Salaj abia anul viitor. Purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Salaj, Sebastian Olaru, spune ca in sedinta de consiliu judetean de luna aceasta vor fi aprobati indicatorii tehnico-eonomici.

“S-a asteptat pentru publicatea in Monitorul Oficial trecerea terenului pe care va fi construit hangarul care va adaposti elicoperul, din subordinea Ministerului de Interne in cea a CJ Salaj. Din partea noastra s-au facut toate eforturile pentru derularea acestei investitii, dar a fost nevoie de cateva etape pocedurale care nu puteau fi sarite”, a declarat Olaru pentru Ziar de Cluj.

Dupa ce prima data a promis ca elicopterul va fi functional in luna iulie, Raed Arafat, prezent la Cluj in luna noiembrie, declara ca anul acesta elicopterul va fi functional.

 “Elicopterul este. Pilotii sunt. S-au mai primit acum elicoptere din fondurile structurale transfrontaliere care ne permit sa avem elicoptere de rezerva pentru ca asta era una din probleme. Si a doua problema este hangarul care este in curs de rezolvare pentru a putea fi tinut acolo. Stiu ca este o intarziere si o recunosc. Deci anul asta o sa il vedeti functional, va spun sigur”, a declarat Raed Arafat, citat de adevarul.roULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 14 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 15 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 16 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 1 day In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 1 day Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE