Din oras

Elevii din Iara isi promoveaza traditiile si strang fonduri pentru copiii din Africa

12 copii din comunaIara, reuniti in grupul Tradiband, fac furori pe scenele unor festivaluri si evenimente cu un program de colinde si teatru. Acum, in preajma sarbatorilor de iarna, colinda institutii si centre comerciale atat pentru promovarea traditiilor din zona, cat si pentru a strange fonduri pentru copiii nevoiasi din Africa.

Actiunea micilor artisti se numeste „Datini de Craciun la Iara” si face parte din proiectul international „Porti Verzi”, o competitie in care participa scoli in tari precum Germania, Ungaria , Croatia sau Romania  si are ca scop strangerea de fonduri pentru copiii din Africa.

“Se pune accent asupra oglindirii elementului specific fiecarei comunitati si tari, punctandu-se notele de originalitate, fidelitatea in redarea unuia sau a mai multor elemente autentice din cadrul activitatilor tematice Datini de Craciun. Ideea este salutara, avand drept scop conservarea si perpetuarea vechilor si valoroaselor traditii, ce risca sa se stinga. Activitatile din cadrul acestui prioiect se subordoneaza unei cauze nobile: strangerea de fonduri pentru copiii nevoiasi din tara si pentru copiii din Africa”, a declarant Iulia Vicovan, cadru didactic al scolii, coordonator al acestui proiect.

Grupul Tradiband este format din 12 elevi si a evoluat la Colegiul Tehnic “Dr. Ioan-Ratiu”, scoala partenera, cu ocazia activitatii Traditii culinare de Craciun. Spectacolul micutilor din Iara a fost invitat apoi si la Primaria Municipiului Turda. A urmat apoi un adevarat “turneu” care a poposit pe la Fundatia World Vision, Asociatia Comunitara Iara, la primarie, la spitalul comunei, Biserica Ortodoxa “Adormirea Maicii Domnului” din Iara si apoi Cooperativa de consum din localitate.

Grupul va lua parte in 16 decembrie la Festivalul de Colinde si Obiceiuri de Iarna de la Colegiul “Ana Aslan” din Cluj-Napoca si a primit invitatie sa sustina un mic spectacol si la Polus Center. Micii artisti de la Iara vor sustine in centrul comercial o mini-sceneta care include trei colinde vechi si obiceiul starostirii colacului, adunate de cei din grup de la batranii satelor din apropiere.

Miercuri scoala din Iara va organiza un targ gastronomic unde vor fi amplasate urne pentru strangerea de fonduri. Joi, micii artisti vor canta la Scoala Gimnaziala Baisoara si la Manastirea Baisorii.

“Ceea ce ma bucura, este receptivitatea copiilor, dorinta lor de a-si valoriza traditiile locale, faptul ca sunt, realmente, patrunsi de importanta ideii promovarii valorilor traditionale locale! Implicarea lor totala, placerea cu care isi interpreteza rolurile, nerabdarea cu care asteapta sa ne intalnim la repetitii, mandria cu care-si etaleaza costumul popular, evidenta dorinta de a-si afirma, nu doar pe plan local, obiceiurile specifice, nu fac decat sa-mi confirme faptul ca avem copii talentati, care din cauza unei indelungate izolari, simt acum ca trebuie sa arate celorlalte comunitati ca sunt niste adversari redutabili!”, a precizat profesoara care ii coordoneaza.

“Dincolo de asta, am sesizat ca sunt copii altruisti, sensibili la nevoile aproapelui lor, ca vor sa stranga sume substantiale pentru a-i ajuta atat pe copiii din Africa (scopul proiectului), cat si pe copiii defavorizati din Romania !”, a apreciat Iulia Vicovan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *