In vizor

Elevii din Florești primesc tablete pentru școala online în prag de Crăciun: „Prin această achiziție evităm ceea ce se numește – digital divide”

Elevii din satul Florești primesc tablete pentru școala online odată cu începutul vacanței de iarnă. După 4 luni de școală – în cazul copiilor fără posibilități – și fără dispozitive pentru participarea la orele desfășurate în regim online, administrația din Florești reușește să pună la dispoziția unui număr de peste 350 de elevi „care nu au posibilitatea de a accesa cursurile online”, tablete ce ar fi trebuit să fie la dispoziția copiilor încă din luna septembrie. Blocați în campaniile electorale succesive, reprezentanții Primăriei Florești au devenit, între timp, preocupați de „digital divide”, adică divizarea copiilor în posesori și neposesori de conexiune și abilități digitale.

„Astăzi am ȋnceput distribuirea tabletelor, atât de necesare elevilor din Florești care nu au posibilitatea de a accesa cursurile online.

În cursul acestei dimineți, cele 359 de tablete, au fost preluate de la Primăria Florești de către directorii școlilor floreștene. Acestea vor ajunge la noii lor utilizatori, până miercuri, 23 decembrie. Tabletele îndeplinesc criteriile de performanță necesare învățământului online și vor avea conexiune permanentă la internet”, nota primarul din Florești, Bogdan Pivariu, în cursul zilei de luni.

Dacă în anii anteriori elevii se confruntau cu problema absenței manualelor din școli, acum, în condițiile pandemiei de coronavirus, aceștia au fost nevoiți să-și desfășoare activitățile on-line de învățare, din cursul primului semestru, fără a dispune de tablete și dispozitivele digitale promise de Ministerul Educației și Guvernul Orban. 

Astfel, o parte a elevilor care nu au avut propriul dispozitiv – telefon/tabletă – vreme de 4 luni pentru a participa la orele online, va dispune de un asemenea dispozitiv odată cu debutul vacanței de iarnă, din 23 decembrie 2020. 

Dacă elevii nu au avut propriul instrument pentru a participa la ore în timpul anului școlar, aceștia vor putea testa tabletele odată cu prima zi din vacanța de iarnă. 

„Educația este un pilon important în dezvoltarea oricărei societăți. (…).

Prin această achiziție evităm ceea ce se numește -digital divide, adică divizarea copiilor în posesori și neposesori de conexiune și abilități digitale”, nota, luni, primarul Bogdan Pivariu, în pragul încheierii primului semestru, pe pagina sa de socialziare. 

Acesta a dat asigurări că lotul de tablete care ajunge la elevi în 23 decembrie 2020 reprezintă doar prima etapă, urmând achiziţionarea de tablete pe fonduri europene pentru toţi elevii din Floreşti.

Tema accesului la internet ori la propriul dispozitiv digital pentru participarea la orele desfășurate în regim online a reprezentat una dintre problemele pe care Guvernul liberal-militar nu a reușit să o soluționeze din timp, chiar dacă din vara acestui an guvernanții PNL-iști ofereau asigurări privind distribuția în timp util a tabletelor către elevi pentru noul an școlar. 

Astfel, după două licitații eșuate, coordonate de Ministerul Educației, județul Cluj nu a beneficiat de tabletele promise de Guvernul PNL-ist Orban decât în luna decembrie.

Dacă pentru elevii din municipiul Cluj-Napoca administrația locală a reușit din timp alocarea de fonduri și achiziționarea de tablete pentru elevi, situația a fost mult mai gravă în cazul elevilor din județ, din cătune și sate. 

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Cluj, un număr de 4.723 de tablete au fost repartizate de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) pentru județul Cluj în prima decadă a lunii decembrie 2020. 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis să prelungească suspendarea activităților care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în sistem online pentru perioada 09.12-23.12.

Potrivit autorităților, la nivelul județului Cluj figurează un număr de 99.750 de elevi, „iar dintre aceștia peste 90% dețin echipamente digitale de conectare la platformele educaționale”. 

Cum au participat la ore cei sub 10% dintre elevii care nu au dispus de tablete, autoritățile implicate evită să se pronunțe, chiar dacă abia în prag de Crăciun un număr de aproape 5.000 de elevi abia urmau să primească tabletele pe care trebuiau să le aibă încă din 15 septembrie 2020. 

CITEȘTE ȘI: Aproape 5.000 de tablete pentru elevii din Cluj vor ajunge cu Moș Crăciun, după 4 luni de școală online fără dispozitive digitale

 

 

 

 

 

featured image: bogdanpivariu/facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *