In vizor

Elevii din clasele primare, cei mai afectați de învățământul online

Scris de 52

După mai bine de un an în care învățământul clasic a fost înlocuit de școala online toată lumea, profesori, părinți și elevi au ajuns la aceeași concluzie: învățământul online nu este la fel de eficient, iar mulți elevi au rămas cu lacune și pierderi. 

În acest moment încă nu s-a făcut o cuantificare a acestor pierderi, însă ele vor putea fi analizate cel mai bine odată ce toți elevii vor reveni în clase, cel mai probabil în anul școlar următor. 

„Nu avem o cuantificare exactă să vedem care sunt cu adevărat pierderile. De exemplu la biologie ai 12 competențe specifice la clasa a VII-a. Întrebarea este, e vreuna dintre aceste competențe care nu a fost dezvoltată deloc de copiii noștri. Lipsește genul asta de cuantificare să vedem cât anume s-a pierdut. Alte cercetări realizate în această perioadă ne-au spus că s-au modificat aceste comportamente și aceste abordări ale învățării. A fost mai ușor să observi că lucrurile care nu ajungeau la copii înseamnă timp pierdut și trebuie să vii cu ceva nou la nivelul strategiei didactice, a metodelor”, a explicat Ciprian Fartușnic, cercetător la Centrul pentru Politici și Evaluare în Educație, la EBS Radio.

Totuși, specialiștii sunt de acord cu faptul că cei mai afectați de trecerea la învățământul online au fost elevii din clasele primare, deoarece ei au nevoie de mai mult ajutor din partea unui profesor, care în ultimul an a fost înlocuit de unul dintre părinți sau de bunici.

„Cele mai afectate de învățământul online sunt clasele primare deoarece acolo foarte multe lucruri le înveți făcând. Sunt foarte multe activitități în care interacțiunea e foarte importantă. Mai e un lucru descoperit recent, autonomia în învățare este mult mai redusă. Depinzi mult mai mult de cineva să te ghideze în propriul tău traseu. Pierderile au fost mai mari la clasele mici. Autonomia mai scăzută la clasele mici a însemnat că o parte din rolul care ghidează să fie preluat de cineva din familie”, a explicat Ciprian Fartușnic.

Fartușnic atrage atenția asupra faptului că odată cu reîntoarcerea copiilor în școli vor exista din nou unii copii care se vor adapta mai ușor și alții pentru care adaptarea va fi mai grea. Astfel, acei copii vor trebui urmăriți cu mai multă atenție. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 48 mins In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 1 hour Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 2 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 3 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 4 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 4 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 5 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 7 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 7 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 8 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 8 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 9 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE