In vizor

Elevii de la Sincai descriu “ancheta” dascalilor: “O profesoara mi-a zis sa tac! Am semnat Procese Verbale la final”

Ziar de Cluj a vorbit cu cativa dintre elevii Liceului “Gheorghe Sincai” din Cluj-Napoca, unde 61 de elevi au fost sanctionati pentru ca au postat pe un grup privat de Facebook fotografii cu profesorii scolii. Ancheta consiliului profesoral a durat o saptamana si jumatate, timp in care elevii au fost chemati in fata unei comisii, insotiti de parinti, ca la un interogatoriu. La final, parintii au fost pusi sa semneze Procese Verbale, in care era consemnata intreaga discutie.

“Mi-au pus o gramada de intrebari foarte ofensatoare, m-am simtit foarte prost. Nu m-au lasat sa vorbesc. Mama s-a revoltat. Fiecare am fost chemat cu parintele. Am fost chemata la ora 11 si am intrat in comisie la ora 14.00”, povesteste o eleva a Liceului “Gheorghe Sincai”.

In pauza mare, atmosfera este putin tensionata in randul elevilor scolii. Daca unora le este frica sa vorbeasca, altii isi fac curaj si povestesc ce s-a intamplat in ultimele zile. Elevii povestesc cum au fost chemati ca la interogatoriu de catre conducerea liceului, dupa ce s-a descoperit Grupul „Sincai Memes”, de pe Facebook.

“Din consiliul profesoral faceau parte directorul, directoarea adjuncta si cativa profesori”, spune o alta eleva. Directorul scolii, Ioan Todea, a refuzat sa nominalizeze profesorii care au luat decizia de sanctionare a celor 61 de elevi.

Una dintre eleve descrie modul in care s-a desfasurat “ancheta”.

“Cand am intrat, mi s-a spus ca tot ce se vorbeste acolo este neinregistrat, este o simpla cercetare, insa cand am plecat mi s-a facut Proces Verbal, pe care mama l-a semnat”.
 
“Aveau un dosar cu toate screenshot-urile de pe grup, de la like-uri pana la comentarii si postari. Mamei mele i-au aratat numai postarile ofensatoare, si normal ca am luat atitudine si am intrebat: <> O profesora din comisie mi-a zis atunci sa tac! Atunci mama s-a enervat si a rugat-o frumos sa nu ma mai ameninte. Profesoara a spus ca nu a vrut sa sune ca o amenintare, dar pana la urma asta a fost. Mamei mele i se pare o prostie, mai ales privind situatia mea. Eu nu am fost ca si altii, care au postat chestii mai grave. Pentru ce am facut eu, nu trebuia sa se ajunga aici. A fost vorba, practic, de o gluma”, povesteste eleva.

Tanara spune ca din Grupul „Sincai Memes” au facut parte si elevi din familiile profesorilor, ca de exemplu fiul profesoarei de Fizica, fiicele directoarei, dar au fost si profesori in grup.

“Nu cunoastem nici noi sanctiunile. Mai mult, nu mi se pare in regula sa fie puse in aplicare niste legi care nu ne-au fost predate sau despre care noi nu stiam”, mai spune tanara.

“Nici nu au fost atat de ofensatoare toate chestiile. Mie mi-au scazut nota la purtare pentru ca am pus o poza cu doamna diriginta luata de pe Net, pe care scria ca daca ai 10 absente suporti consecintele. Pentru asta mi-a scazut nota la 7”, povesteste un alt elev al liceului.

Conducerea Liceului Gheorghe Sincai a audiat, in ultima saptamana si jumatate, 62 de elevi “despre care s-a constatat ca au savarsit abateri”, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa transmis de scoala, prin intermediul Inspectoratului Scolar Judetean Cluj.

“Consiliul profesoral intrunit in 24 februarie a decis sanctionarea a 61 de elevi , sanctiuni prevazute in Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar (ROFUIP), de la mustrarea scrisa pana la mutarea disciplinara in alta unitate de invatamant. Sanctiunile au fost insotite de scaderea notei la purtare (in intervalul cuprins intre notele 9 si 4)”, se arata in comunicat.

Doi dintre cei 61 de elevi vor fi transferati disciplinar la o alta scoala.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *