Din oras

Efectul #Colectiv: stingatoarele se vand la Cluj ca painea calda

Dupa ani in care protectia fata de incendii a fost tratata in dorul lelii de majoritatea administratorilor firmelor clujene, dupa tragedia din clubul Colectiv vanzarile firmelor de profil au explodat. Unii si-au terminat stocul pe doi ani, altii asteapta cresteri si mai mari in perioada urmatoare, insa toti atrag atentia ca “orice minune tine trei zile” si ca se asteapta ca precautiile sa fie in curand uitate din nou. Important este ca oamenii sa constientieze pericolele la care se expun in fiecare zi, avertizeaza ei. 

La Cluj sunt cateva firme atestate pentru valorificarea echipamentelor de prevenire si stingere a incendiilor, insa mult prea putine localuri, birouri si alte asemenea spatii sunt dotate corespunzator. Dupa incendiul de vineri seara din clubul Colectiv care a indoliat o tara, lucrurile s-au schimbat radical. . Oficialii Focsting SRL spun ca vanzarile de stingatoare au explodat saptamana asta. 

“Interesul nu e mare, e foarte mare! Nu mai putem face fata. De luni incoace toata lumea vrea asa ceva. Ne-am epuizat stocul, acum asteptam sa primim altele. Nu mai avem nici un stingator. Am dat in trei zile cam 60 de stingatoare, cat vindeam in doi ani”, a precizat Abrudan Ardelean, administratorul societatii. 

Clientii firmei se tem acum mai mult de controale. 

“Ei stiau si inainte ca multi nu erau in regula, dar nu se stresau. Acum le trebuie stingatoare tuturor. Dupa experientele din ultimii ani, cand au mai fost niste valuri din astea de interes pentru prevenirea incendiilor, entuziasmul tine o vreme si apoi se stinge. Vad ca s-au mobilizat multi si acum, se gandesc ca oricine putea pati ce s-a intamplat acolo”, a mai spus administratorul. 

Vanzarile abia acum incep sa creasca

Un interes mai mare fata de produsele de prevenire si combatere a incendiilor s-a inregistrat si la firma Antifoc System SRL Gherla. 

“Intr-adevar, au urcat vanzarile. Este mai prezent spiritul acesta de prevenire a incendiilor”, a precizat Gheorghe Salac, administratorul societatii.

In acest moment, administratorul estimeaza o crestere a vanzarilor cu 10-15% si estimeaza ca va fi si mai mare. 

“Inca e prea devreme, in zilele care urmeaza vor fi solicitari si mai multe. Din punctul meu de vedere, in momentul de fata, pana cand se mai vehiculeaza un pic stirile despre focul de la Colectiv si despre ce ar putea sa sa se intample dupa un asemenea eveniment, mai exista interes. Dupa ce trece timpul, mai putin”, a apreciat acesta.

„Toate recipientele sunt din China”

Gheorghe Salac sustine ca in activitatea sa nu e loc de tocmeala, mai ales ca firma nu vinde echipamente ieftine. 

“Noi vinem aparate omologate in Uniunea Europeana, pretabile pentru Uniunea Europeana. Numai materiale agreate”, a spus acesta. 

In privinta declaratiilor presedintelui Asociatiei Producatorilor de Stingatoare care avertiza ca 90% din ce se gaseste pe piata de la noi sunt produse in China, administratorul de la Gherla este de parere ca cifra e si mai mare. 

“Sunt mai mult de 90% chinezesti. Toate recipientele cu care se aprovizioneaza majoritatea producatorilor din Romania sunt din China. Nu putem discuta de productie de origine romaneasca. Majoritatea stingatoarelor se produc la Buzau, acolo sunt doua-trei firme, la Alba Iulia, plus la Filipestii de Padure sau in Brasov. Toate acestea insa aduc recipienti din China si fac doar asamblarea”, a mai spus administratorul. 

„Mai devreme sau mai tarziu, vor trebui sa se puna in legalitate”

O pozitie mai diplomata a fost exprimata de Mircea Crisan, administratorul de la River Trade SRL. 

“Din punctul meu de vedere, vanzarile nu au crescut semnificativ in aceste zile. Nu am vandut mai multe stingatoare, doar ca unii nu si le incarca la timp. Intr-adevar, mai sunt unii care isi completeaza necesarul de stingatoare ca sa poata functiona. Noi avem mii de clienti. In general, la sfarsit de an este intr-adevar mai aglomerata, pentru ca atunci intervine perioada de mentenanta a stingatoarelor. N-as putea sa va spun ca da, avem un aflux de comenzi acum. Da, sunt persoane care se intereseaza acum. Mai devreme sau mai tarziu, vor trebui sa se puna in legalitate”, a apreciat acesta. 

Problema este insa, in opinia acestuia, felul in care li se acorda autorizatie de functionare unor firme, faptul ca foarte putine au aceste autorizatii si faptul ca valul de ingrijorare si prevedere va fi “o minune care tine trei zile”. 

„E pacat ca a trebuit sa moara oameni pentru ca unii sa isi deschida ochii”

“Avem firme care tin neaparat sa faca totul asa cum trebuie, chiar daca platesc pentru asta esalonat, in timp ce pentru altii, cum spuneam, orice minune tine trei zile. Cunostintele administratorilor si a oamenilor sunt, in general, foarte precare, sau, in unele situatii, lipsesc cu desavarsire. E pacat ca a trebuit sa moara oameni pentru ca unii sa isi deschida ochii. Nu ma refer aici la institutiile de control ale statului, de bine, de rau, si-au facut treaba, dar, din cauza lipsei de personal ei nu pot sa acopere 50.000 de firme intr-o zi. Nu pot sa faca fizic lucrul acesta. Eu zic ca totul pleaca de la faptul ca foarte putini constientizeaza ce li se poate intampla. Toti cred ca lor nu li se poate intampla asa ceva. Dar, repet, orice minune tine trei zile. Cu siguranta sunt oameni care vor incepe sa isi puna la punct, sa fie cel putin acoperiti de hartii, dar nu cred ca e suficient. E o vorba ca mortii se ingroapa cu pamant si viii cu hartii, dar, pana la urma, e vorba de multe, multe aspecte. Ele se pot rezolva in timp, nu cu japca. Degeaba alergam sa facem treaba asta pe fuga. Trebuie sa fie corect si bine facuta. Trebuie ca toti sa inteleaga ca este foarte important sa respecte legea”, a atentionat administratorul. 

El a subliniat faptul ca cea mai importanta lectie a momentului este ca ceea ce s-a intamplat putea viza pe oricine. 

“E foarte greu, din 1.000 de oameni poate doar unul va pune mana pe stingator. La fel cum a fost si in situatia asta, ca au fost oameni care chiar si-au pierdut viata pentru altii. Din pacate, a trebuit sa vina o nenorocire pentru ca oamenii sa inteleaga ca e necesar sa isi ia masuri de preventie. Nu obligatoriu, asta ii omoara pe toti. Trebuie sa ii facem pe oameni sa inteleaga ca trebuie sa fie constienti de fiecare decizie. Nu inseamna ca trebuie sa traim cu frica in san, dar oamenii trebuie sa constientizeze ca legea impune un minim necesar pentru protectie, dar pentru binele tuturor trebuie sa ia masuri maxime, de la asigurare la dotarea cu tot ce tine de siguranta vietii oamenilor. Oamenii trebuie sa inteleaga ca un control de la ISU nu inseamna o agresiune, ci un semnal ca trebuie sa se puna in regula”, a conchis Mircea Crisan. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *