Din oras

Clujenii au iesit in sfarsit in strada: fara scop si lider, impotriva partidelor politice si impotriva Bisericii Ortodoxe

Peste 1.000 de oameni s-au strans miercuri seara in Piata Unirii pentru a protesta impotriva sistemului care a dus la tragedia din clubul Colectiv. Cei mai multi dintre ei au declarat ca isi doresc schimbare si legi mai bune pentru ca tragedia din 30 octombrie sa nu se mai repete niciodata. La jumatate de ora de la inceperea lui, protestul a fost confiscat de Horia Cristea, cunoscut pentru protestul ratat impotriva fermei de pui de la Floresti. 

Clujenii s-au adunat palcuri-palcuri incepand cu ora 18. In 10 minute, s-au transformat in cateva sute. Pe fetele lor se citea incertitudinea, lipsa unui scop pentru care s-au intrunit. Din priviri, cautau prezenta unui lider care sa le spuna cum sa faca sau ce sa scandeze. Cativa au venit cu pancarte si cu tricolorul, dar nimeni nu indraznea sa scoata un cuvant. Intre ei, liderii obisnuiti ai protestelor de la Cluj: Mihai Gotiu, Cornel Vilcu, Adrian Dohotaru si Szakats Istvan. 

Cu toate acestea, a tasnit din anonimat, cu o portavoce in mana, Horea Cristea, cunoscutul initiator al protestului „Stop miros Amaretto”, eveniment care nu a mai avut loc. El a inceput sa le explice celor prezenti ce trebuie sa faca si de ce s-au adunat ei in Piata Unirii. A fost intrebat de jurnalistii Ziar de Cluj cine este si de ce a tinut nevoia sa vorbeasca in fata multimii. 

„Nu vreau sa vorbesc cu dumneavoastra, va rog sa…”, a spus el, cu un gest prin care ne indemna sa plecam de acolo. 

Ulterior, el a zis ca a simtit nevoia sa ia initiativa pentru ca este jurnalist, cetatean roman, dar ii este greu sa vorbeasca in fata altor jurnalisti, el insusi fiind om de presa. 

„Am luat initiativa, ca sa nu pierdem vremea. Scurt pe doi. Am venit aici sa spunem ce avem de spus, sa facem ce avem de facut, sa construim un proiect – „Romania normala”, a declarat el. 

La scurt timp, un alt protestatar cu portavoce a strigat ca el nu vrea sa fie filmat, iar jurnalistii sa plece acasa, moment in care multimea a inceput sa huiduie presa prezenta astazi in Piata Unirii. La fel de dezorientati ca la inceput, oamenii s-au manifestat cum au putut: au cantat imnul Romaniei, au scandat impotriva tuturor partidelor politice si au ingenuncheat pret de cateva zeci de secunde.

La ora 19, multimea s-a dispersat si s-a indreptat spre Bulevardul Eroilor spre Prefectura. Multimea s-a oprit pentru cateva minute si in fata Catedralei Ortodoxe din Cluj, unde s-a scandat „Rusine, rusine, rusine sa va fie”.

In fata Prefecturii s-a scandat „Vrem dreptate, nu imunitate” si „Toate partidele, aceeasi mizerie”.

UPDATE1: „Daniel, Daniel, du-te dupa Viorel!”

Protestataorii s-au intors in coloana pe Bulevardul 21 decembrie, au facut un scurt popas si in fata Primariei Cluj-Napoca si s-au oprit in Piata Lucian Blaga in fata Casei de Cultura a Studentilor. S-au strans cateva mii de oameni aici, mai multi decat au plecat in Piata Unirii. Toti striga intr-un glas: „Colectiv!”. Multi au ochii in lacrimi. Se mai striga „Daniel, Daniel, du-te dupa Viorel!” si „Uniti salvam toata Romania”.

UPDATE2: Cateva sute de clujeni s-au intors in Piata Unirii, acolo unde protestul a inceput in urma cu trei ore, la indemnul lui Horea Cristea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *