Sanatate

Efectele razelor solare asupra pielii

Expunerea excesiva la soare poate conduce la aparitia cancerului de piele, precum si la ridarea si imbatranirea prematura a pielii. Pe de alta parte insa, in doze corespunzatoare, razele de soare au efecte benefice asupra organismului.

 

 

Efecte benefice

In primul rand, soarele omoara microbii. Aceasta este unul dintre motivele pentru care e important sa scoatem la soare, in aer liber, covoarele, paturile si plapumile pe care nu le putem spala in mod regulat.

 

 

Expunerea cu masura la soare confera pielii o stralucire si un aspect sanatos, crescandu-i elasticitatea si facand-o mai pliabila. O piele moderat bronzata este mai rezistenta la infectii si la arsuri solare decat pielea “nevazuta” de soare.

 

 

Apoi, soarele are capacitatea de a spori buna dispozitie si de a ridica moralul. Totul este sa nu va expuneti prea mult si sa nu ajungeti sa suferiti arsuri. Alaturi de exercitiile fizice active, lumina soarelui constituie un foarte eficient tratament adjuvant in caz de depresie acuta sau cronica – lucru pe care ar trebui sa nu-l uitam in timpul lunilor reci si intunecoase ale iernii.

 

 

Un lucru si mai important este acela ca, sub actiunea razelor solare asupra pielii, organismul fabrica vitamina D. Aceasta vitamina face posibila absorbtia calciului din intestine si ajuta organismul sa cladeasca oase puternice. In felul acesta, soarele previne aparitia rahitismului atat la copii, cat si la adulti si ajuta la prevenirea osteoporozei.

 

 

Razele solare mai au si alte efecte benefice asupra organismului: scad nivelul colesterolului; intaresc sistemul imunitar; grabesc vindecarea articulatiilor umflate in puseurile de activare a artritei; usureaza unele simptome ale sindromului premenstrual.

 

Efecte daunatoare

Expunerea excesiva la soare reprezinta unul dintre factorii de risc majori in aparitia cancerului de piele – in special in cazul persoanelor cu piele deschisa la culoare si care au un regim alimentar bogat in grasimi.

 

 

De asemenea, este bine sa stiti ca arsurile solare de la nivelul pielii sunt periculoase pentru oricine. Fiecare arsura distruge o parte de tesut sanatos si viu. Arsurile repetate produc modificari ireversibile, care pot pune temelia aparitiei cancerului de piele.

 

 

In plus, arsurile repetate si chiar bronzarea intensa distrug treptat tesutul elastic si glandele uleioase ale pielii, ducand la aparitia ridurilor si la imbatranirea prematura a acesteia.

 

 

Principii calauzitoare care ne pot asigura o expunere benefica si lipsita de riscuri la razele solare:

 

 

–    Bronzarea moderata are efect protector. Este ca si cum ti-ai pune ochelari de soare pe piele. Trebuie insa sa va cunoasteti foarte bine toleranta personala la soare. Persoanele cu ten deschis sau cu parul roscat trebuie sa inceapa expunerea la soare cu 5 minute pe zi. Persoanele brune pot incepe cu 15 minute pe zi. O tinta realista pentru majoritatea persoanelor este o expunere de 20-30 de minute pe zi a unei suprafete corporale cat mai mari posibile.

 

 

–    Aveti mare grija ca niciodata sa nu ajungeti la arsuri din cauza expunerii excesive la soare. Purtati haine protectoare, ochelari de soare sau aplicati pe suprafata pielii creme-ecran, daca este necesar. Fiti atenti cu precadere in timpul zilelor noroase si iarna, cand pamantul este acoperit cu un strat alb de zapada.

 

 

–    Daca urmeaza sa plecati intr-o excursie sau un concediu, “antrenati-va” pielea macar cu cateva zile inainte, expunand-o progresiv la soare pana ce capata o culoare roz. Bronzul premergator de munte ajuta bronzul de la mare.

 

 

–    Cateva minute de expunere a pielii mainilor si fetei la soare in fiecare zi sunt suficiente pentru sinteza intregii cantitati de vitamina D de care organismul dvs. are nevoie.

 

 

 

–    Lasati soarele sa patrunda nestingherit in interiorul locuintei dvs. in fiecare dimineata. Sanatatea si moralul dvs. vor avea numai de castigat.

 

 

De mii de ani, soarele a fost recunoscut ca fiind mijlocitorul vietii. Astazi stim insa ca razele lui pot fi atat vindecatoare, cat si distrugatoare, ca pot fi sarutul vietii sau al mortii. Totul depinde de modul cum stim sa le folosim.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *